Premium
Wielrennen

Tour de France | Etappe 12

06:01:33

Herhaling
Samenvatting van epische elfde etappe met Vingegaard die Pogacar kraakt
"Ik had gewoon geen goede dag" - Tadej Pogacar na het verlies van het geel
"Nooit zoveel tijd gepakt zonder mijn ploeggenoten" - Jonas Vingegaard
Roglic komt elf minuten na Vingegaard juichend over de streep
Dit liveblog begint zodra de renners zijn opgestapt en het peloton in beweging komt. Tijdens de elfde etappe woensdag is dat rond de klok van 12:00 uur. Vanaf dat moment zitten we er bovenop. Wil je ook kijken? Stream de Tour via discovery+!
Tour de France
Tour de France | Quintana test positief op verboden middel, resultaten Tour geschrapt
4 UUR GELEDEN

Pogacar wint sprint voor de eer

Geen tijdsverschil tussen Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard. Ook Geraint Thomas finisht in dezelfde tijd als de twee topfavorieten. De verliezers van de dag zijn David Gaudu, Romain Bardet en Adam Yates.

Pidcock wint op L'Alpe d'Huez

Tom Pidcock wint de twaalfde etappe van de Ronde van Frankrijk 2022. Hij reed naar de kopgroep in de afdaling van de Galibier en is dus de sterkste uit die groep gebleken. Wat een prachtige inspanning van de jonge Brit.

3 km - Aanval Pogi

Pogacar valt aan! Vingegaard reageert. Pogi komt niet van de Deen af en hij laat het tempo dus weer wat zakken. Thomas kan ondertussen terugkomen.

5 km - Jumbo valt tegen?

Jumbo-Visma lijkt de inspanningen van gisteren moeten te bekopen. Op 5 kilometer van de meet is alleen Sepp Kuss nog over als knecht van Vingegaard. Ondertussen zijn ook wel Bardet en Yates gelost uit de groep favorieten. Pidcock rijdt nog steeds ruim op voorsprong.

10,6 km - Pidcock versnelt

Tom Pidcock valt aan. Louis Meintjes reageert, maar springt niet direct op het achterwiel van de Brit. Chris Froome rijdt vervolgens weg van Ciccone en Powless.

13,7 km - Kopgroep begint aan L'Alpe

De kopgroep is begonnen aan de slotklim. Pidcock, Ciccone, Froome, Powless en Meintjes zijn de eerste vijf op de laatste klim van de dag. Ze hebben een voorsprong van zes minuten op het peloton.

46 km - Richting de L'Alpe d'Huez

Langzaamaan slingert het peloton naar de voet van L'Alpe D'Huez. Gaat Pogacar een poging wagen om tijd te winnen op Vingegaard?

54 km - Ciccone als eerste boven

Giulio Ciccone komt als eerste boven op de Col de la Croix de Fer. Er zitten nog vijf man in de kopgroep. Pidcock, Meintjes, Powless, Ciccone en Froome duiken als eerste de afdaling in. Het peloton volgt op een kleine vijf minuten.

60 km - Gezapig tempo

De kopgroep kabbelt een beetje voort en dat gaat niet snel genoeg voor Tom Pidcock. De Brit versnelt op nog 5 kilometer van de top van de Col de la Croix de Fer en meteen moeten er een aantal renners afhaken.

81 km - Col de la Croix de Fer

Op naar de Col de la Croix de Fer! 29.1 kilometer klimmen (!) aan 5,2 procent gemiddeld. Meer dan een uur klimmen. En dat geldt voor de profs. En dat bij temperaturen van ruim boven de 30. Sterkte heren...

103 km - De kopgroep

Pidcock en Froome sluiten aan bij de kopgroep. Er zitten op dit moment voor het eerst vandaag geen enkelingen meer tussen de kopgroep en het peloton. De kopgroep bestaat uit negen renners: Tom Pidcock, Chris Froome, Nelsen Oliveira, Anthony Perez, Kobe Gossens, Louis Meintjes, Neilson Powless, Giulio Ciccone en Sebastian Schönberger.

124 km - Pidcock vliegt

Tom Pidcock vliegt de afdaling van de Galibier af. Onderweg haalt hij renner na renner in. Het lijkt alsof de rest stil staat.

Tour de France | Pidcock met inhaalactie buitenom tijdens afdaling van Galibier

132 km - Perez als eerste boven

Anthony Perez komt als eerste boven op de Col du Galibier. De Fransman pakt zijn eerste punten en maakt dan ook direct een grote sprong in het bergklassement. Er rijden nog acht renners tussen Perez en het peloton in dat volgt op iets meer dan twee minuten.

Pogacar heeft er zin in

Tadej Pogacar kende een lastig dag gisteren. De Sloveen verloor bijna drie minuten en moest ook het geel overdragen aan Jonas Vingegaard. Vandaag heeft de nog altijd pas 23-jarige renner toch zin in de loodzware etappe.

Tour de France | “De strijd is nog niet gestreden” - Pogacar voelt zich weer goed na nederlaag

150 km - Zes man op kop

Zes man rijden vrij snel weg van het peloton en krijgen twee minuten, maar dan begint er weer een nieuw spervuur van aanvallen. Zelfs Chris Froome probeert te ontsnappen uit het peloton

160 km - Onbenullig begin

Geen lekker begin van Yves Lampaert en Steven Kruijswijk. Het tweetal staat na de eerste beste rotonde samen aan de kant van de weg, vragend naar ondersteuning. Of ze zijn gevallen is niet te zien. Wel hebben ze beide een probleem met de fiets. Verder zal dit niet voor problemen zorgen, maar ideaal is het niet.

165 km - Départ

Etappe twaalf is officieel onderweg! De dag begint direct met een klim: Col du Galibier. Dat is pas een goed begin van de etappe!

De grote truienwissel

Daar staan ze dan. De hoofdrolspelers van deze Ronde van Frankrijk. Vingegaard voor het eerst in het geel. Pogacar terug in de witte trui en Wout van Aert in het groen. Wat een heerlijk plaatje.

Profiel

De etappe van gisteren was historisch! En vandaag... wat krijgen we vandaag? Sowieso de Alpe d'Huez. En als het aan Pogacar ligt een wederopstanding. Dat wordt weer genieten!

Sprinters

Etappe 12 is een nachtmerrie voor de sprinters. In zware bergritten is het voor hen een kwestie van zo lang mogelijk bij het peloton aanklampen om vervolgens met een grote groep naar de finish te rijden. Ze winnen vooral tijd in de afdaling en op de vlakkere stukken tussen de beklimmingen door buiten het zicht van de cameras. Vandaag zijn er alleen weinig vlakke meters en ook begint de etappe met het beklimmen van de Galibier. Het zou dus zomaar eens een dag kunnen zijn waar sprinters buiten tijd finishen.

Achtergrond

Etappe twaalf is op papier misschien nog wel zwaarder dan de historische dag van gisteren. Vanuit de start beginnen de renners direct aan het beklimmen van de Galibier. Vervolgens dalen ze af naar de Col de la Croix de Fer en finishen ze op de Alpe d'Huez. Geen meter is vlak en met de loodzware elfde etappe nog in de benen is het vooral de vraag wie er het beste hersteld is van gisteren.
De finish op de de Alpe d'Huez staat voor vele renners al lang omcirkelt op de kalender. Zowel als een kans voor de vluchters, de klassementsmannen of gewoon om te genieten van de duizenden mensen langs de kant van de weg. We kennen allemaal wel de verhalen dat sommige renners amper hoeven te trappen vanwege de vele fans die een klein duwtje meegeven. Vooral in bocht zeven, de 'Nederlandse bocht', kunnen een aantal renners flink wat aanmoedigingen verwachten.

Algemeen Klassement

1. Jonas Vingegaard 41:29:59
2. Romain Bardet +2:16
3. Tadej Pogacar +2:22
4. Geraint Thomas +2:26
5. Nairo Quintana +2:37
6. Adam Yates +3:06
7. David Gaudu +3:13
8. Aleksandr Vlasov +7:23
9. Alexey Lutsenko 8:07
10. Enric Mas +9:29

WAAR KIJK JE?

Met de aanvalslustige en rappe Nederlanders lijkt er dus ook in deze tweede grote ronde van het jaar weer veel moois in het verschiet te liggen voor de Nederlandse kijkers. Volg elke kilometer van de Tour de France op Eurosport of stream reclamevrij via discovery+


Tour de France
Tour de France | Waarom de pannenkoeken voor Vingegaard heel bijzonder zijn
28/07/2022 OM 10:54
Tour de France
Tour de France | Vingegaard in eigen land getrakteerd op traditionele pannenkoeken
28/07/2022 OM 10:37