Premium
Wielrennen

Tour de France | Etappe 19

04:52:48

Herhaling
Wie is Jonas Vingegaard, de kersverse drager van het geel?
Fantastische beelden van Jakobsen die finisht seconden voor verstrijken tijdslimiet
Ben blij met wat ik nu doe” - Van Aert heeft geen ambities voor eigen klassement
Tom Pidcock in de toptien, een klassementsrenner in de dop?
Tour de France
Tour de France | Waarom de pannenkoeken voor Vingegaard heel bijzonder zijn
28/07/2022 OM 10:54
Dit liveblog begint zodra de renners zijn opgestapt en het peloton in beweging komt. Dat is vrijdag in de negentiende etappe rond de klok van 12:45 uur. Vanaf dat moment zitten we er bovenop. Wil je ook kijken? Stream de Tour via discovery+!

Laporte wint!

Alles is voor Jumbo-Visma! Christophe Laporte blijft het peloton voor in de straten van Cahors en redt de meubelen voor de Fransen. Na de negentiende etappe mag Frankrijk ein-de-lijk zijn eerste zege bijschrijven. Zelfs dat regelt Jumbo.

Massasprint aanstaande?

Het trio ligt nog steeds voorop, maar het gat is slechts 15 seconden. Er is nog 10 kilometer te rijden.

Trio vooruit in finale

Drie mannen rijden 20 kilometer voor het einde voorop. Het zijn Fred Wright, Jasper Stuyven en Alexis Gougeard. Het peloton is echter niet ver weg, want dat volgt op een half minuutje.

Waaiers!

Het peloton valt in wat groepjes uit elkaar en het lijkt erop dat Jakobsen en Philipsen tot de eerste afvallers behoren, want ze ontbreken in de eerste groep. Voorin blijft Simmons als enige over.

Colletjes

Hoewel het een etappe voor de sprinters lijkt, moet het peloton wel twee colletjes over. Het kan haast niet anders of de rappe mannen weten aan te klampen. Ondertussen slinkt wel de voorsprong van Van der Hoorn en de andere koplopers. Het peloton volgt nu op zo'n 34 seconden en lijkt voor te sorteren op een massasprint.

Voorsprong groeit weer

Hoewel er nog steeds wordt gespeeld met de kopgroep door het peloton loopt de voorsprong nog wat verder op. Het schommelt rond de minuut. Maar er is nog zo ver te gaan...

Verder met kwartet

Van der Hoorn, Honoré, Mohoric en Simmons zijn er toch nog niet helemaal klaar mee. Ze proberen het nu met z'n vieren. Het verschil loopt weer een klein beetje op. Van 10 seconden naar 22 tellen.

Einde vlucht

Het zit Taco van der Hoorn niet mee. De kopgroep wordt 'te sterk' geacht door het peloton en ingelopen. Daarom staan we weer op nul en liggen er weer kansen voor een ieder!

Wiggins claimt protest

Een staaltje Britse humor van Bradley Wiggins, die claimt dat het geen protestanten waren die het peloton tegenhielden, maar vrienden van de Engelsman die het 10-jarig jubileum van de Tourzege van hem wilde vieren. Je kunt moeilijk niet van Wiggins houden!

Korte neutralisatie door protest

Voor de derde keer tijdens de Tour de France is het raak. Als gevolg van een demonstratie is de koers geneutraliseerd. De kopgroep, met Van der Hoorn dus, krijgt de voorsprong van 1:20 uiteraard weer terug zodra we weer onderweg zijn. Dat is ongeveer nu. Koersen maar!

Minuut voorsprong

Het peloton heeft in de gaten dat er een aantal hardrijders is ontsnapt en besluit de kopgroep niet al te ver te laten wegrijden. Het gat schommelt zo rond de minuut.

Taco Friday!

Hij heeft zijn snelpak aan en niet voor niks... Taco van der Hoorn zit in de kopgroep! Van der Hoorn heeft Politt, Honoré, Mohoric en Simmons met zich mee. Dat is een groepje hardrijders, hoor!

Mas niet meer van start

Enric Mas gaat niet meer van start. De renner van Movistar testte positief op corona en verlaat daarom de koers. Dat is zeer spijtig, want hij stond elfde in het klassement...

Achtergrond

Met Jonas Vingegaard zeer stevig in de gele trui wordt het voor het peloton tijd om na de Alpen ook de Pyreneeën achter zich te laten en langzaam koers te zetten richting Parijs. Parijs is echter nog verder dan je denkt, met een overgangsetappe en een 40 kilometer lange tijdrit.
Er moet nog een enkel klimmetje worden bedwongen, maar eigenlijk mag je er vanuit gaan dat het vrijdag na 188,3 kilometer in Cahors sprinten is geblazen. Tenzij de wind spelbreker blijkt… en er waaiers worden getrokken. Die kans is aanwezig, maar het is ook weer geen gegeven of zekerheidje.

Jakobsen

Afwachten dus of we waaiers te zien krijgen. De kans op een massasprint lijkt een stuk groter. De sprinters komen er tot dusver bekaaid vanaf, met maximaal drie kansen en dan ronden we de laatste sprint – gewonnen door Jasper Philipsen – al naar boven af. Dit keer moet het Fabio Jakosen en Dylan Groenewegen lukken om aan te klampen.
Dan is er vervolgens in Cahors van alles mogelijk, nietwaar? Een tweede dagsucces zou voor Jakobsen de ultieme manier zijn om The Wolfpack terug te betalen. De sprinter werd met veel pijn en moeite over de Pyreneeën-cols geloodst, maar is nog altijd in koers. Wie weet! Groenewegen kwam de hoge bergen een stuk soepeler over. Wie weet heeft hij wat energie kunnen sparen voor een messcherpe sprint.

Tour de France | Fantastische beelden van Jakobsen die finisht seconden voor verstrijken tijdslimiet

ALGEMEEN KLASSEMENT

1. Jonas Vingegaard 71:53:34
2. Tadej Pogacar +3:26
3. Geraint Thomas +8:00
4. David Gaudu +11:05
5. Nairo Quintana +13:35
6. Louis Meijntjes +13:43
7. Aleksandr Vlasov +14:10
8. Romain Bardet +16:11
9. Alexey Lutsenko +20:09
10. Adam Yates +20:17
Bekijk hier alle klassementen

WAAR KIJK JE?

Met de aanvalslustige en rappe Nederlanders lijkt er dus ook in deze tweede grote ronde van het jaar weer veel moois in het verschiet te liggen voor de Nederlandse kijkers. Volg elke kilometer van de Tour de France op Eurosport of stream reclamevrij via discovery+.
Tour de France
Tour de France | Vingegaard in eigen land getrakteerd op traditionele pannenkoeken
28/07/2022 OM 10:37
Tour de France
Tour de France | Vingegaard door tienduizenden enthousiaste Denen onthaald tijdens huldiging
28/07/2022 OM 10:33