Premium
Wielrennen

Tour de France | Etappe 20

05:42:49

Herhaling
Wie is Jonas Vingegaard, de kersverse drager van het geel?
Waar ligt de lat voor alleskunner Wout van Aert?
Ben blij met wat ik nu doe” - Van Aert heeft geen ambities voor eigen klassement
Tom Pidcock in de toptien, een klassementsrenner in de dop?
Dit liveblog begint zodra de renners zijn opgestapt en het peloton in beweging komt. Dat is zaterdag in de twintigste etappe rond de klok van 13:00 uur. Vanaf dat moment zitten we er bovenop. Wil je ook kijken? Stream de Tour via discovery+!
Tour de France
Tour de France | Quintana test positief op verboden middel, resultaten Tour geschrapt
GISTEREN OM 13:24

Van Aert wint de tijdrit, Vingegaard wint de Tour!

Het is binnen, het is beslist: Van Aert wint de tijdrit, Vingegaard wint voor het eerst de Tour de France. En voor het eerst komen bij Jumbo-Visma de emoties vrij. Wat een Tour de France, ongelooflijk is het!

Vingegaard bijna onderuit

Waarom nog risico's nemen als je zo dicht bij eindwinst van de Tour de France bent? Dat moeten we toch eens navragen bij Vingegaard. Hij komt nog bijna ten val!

Secondenspel

Bij het derde tussenpunt scheelt het allemaal niets meer. Van Aert, Thomas en Vingegaard doen weinig tot niets voor elkaar onder. Het wordt pas op de finish beslist! Pogacar lijkt af te haken en komt ineens door op twintig seconden.

Vingegaard ook snelste op tweede tussenpunt

Vingegaard noteert ook de snelste tijd op het tweede tussenpunt. De verschillen zijn nog steeds minimaal. De Deen is 7 tellen rapper dan Van Aert en op korte afstand daarachter volgen Thomas en Pogacar.

Vingegaard snelste op eerste tussenpunt

De dagzege voor Van Aert is toch nog niet helemaal zeker, want Pogacar komt een seconde sneller door op het eerste tussenpunt terwijl ook Vingegaard iets rapper onderweg is. De marges zijn echter nog klein. Wat zeggen we? Vingegaard is zelfs negen tellen sneller bij de eerste tijdmeting!

Van Aert verbetert snelste tijd

Daar gaan we weer: Wout van Aert rijdt voorlopig de beste tijd en komt nipt binnen de 48 minuten binnen. Hij is 41 seconden sneller dan Ganna en dat is toch echt een soort Superman. Ongelooflijk wat de Belg allemaal doet. Het houdt maar niet op! Dit moet toch de winnende tijd zijn?

Mollema als tweede binnen

Toch de tweede plek voor Mollema aan de finish. Hij legt 40 seconden toe op Ganna. Echt een goede tijdrit gereden!

Pogacar gestart!

Daar gaan we, het laatste gevecht tussen Pogacar en Vingegaard is gestart. De witte trui meldt zich op het parcours, over anderhalve minuut is de beurt aan Vingegaard!

Mollema komt door achter Ganna

In verhouding was het eerste blok het beste van Mollema. Dit betekent echter niet dat het na zijn raketstart tegenvalt. Integendeel, de Nederlands kampioen kan nu al terugkijken op een prima strijd tegen de klok en rijdt kort achter Ganna voorlopig naar de derde plaats.

Toptien

Langzaam maar zeker rolt de toptien van het klassement van het startpodium. Dit betekent dat we de strijd tussen Vingegaard en Pogacar naderen.

Van Aert als snelste onderweg

Van Aert is als tijdsnelste onderweg. Bovendien loopt de voorsprong van de Belg op, naar de 25 seconden. Is de zoveelste overwinning in de maak?

Mollema levert iets in

Mollema is inmiddels een paar tellen langzamer dan Ganna, maar we krijgen het slotklimmetje nog. Dat zou Mollema beter moeten liggen.

Van Aert en Mollema goed bezig

Wout van Aert is de snelste op het eerste tussenpunt, maar ook Bauke Mollema begint uitstekend. Hij is sneller dan Ganna en Wright en staat daar tweede.

Mollema begonnen aan tijdrit

Nederlands kampioen Bauke Mollema is begonnen aan zijn tijdrit. Tot nu toe verliep deze Tour moeizaam voor de man van Trek-Segafredo.

Küng vijf seconden achter

Stefan Küng verliest vier seconden op Filippo Ganna bij het eerste tussenpunt en vijf seconden op Fred Wright. Hij is nog steeds een grote kanshebber op de ritzege.

Wright verrast bij eerste tussenpunt

Fred Wright is de snelste bij het eerste tussenpunt. Bij de tussenpunten hierna zakt hij wel weg. De jonge Brit is duidelijk te snel gestart.

Ganna beresterk

Een hele sterke tijdrit van Filippo Ganna. Hij noemde zichzelf niet de favoriet, maar dit zag er indrukwekkend uit. Hier gaan de grote namen het nog erg lastig mee krijgen.

Bissegger opnieuw pech

Stefan Bissegger is de pechvogel in de tijdritten. De Zwitserse specialist heeft pech nadat hij tijdens de tijdrit in Kopenhagen twee keer viel.

Bjerg goede tijd

Mikkel Bejerg zet een goede tijd neer. We weten binnenkort wat zijn tijd waard is want wereldkampioen Ganna is ook gestart.

Mikkel Bjerg goed onderwerg

Mikkel Bjerg is lekker bezig. De ploeggenoot van Pogacar kan deze etappe voor eigen succes gaan. Halverwege ligt hij anderhalve minuut voor de rest van het veld.

Ganna: "Wout wint."

Mocht er nog onduidelijkheid zijn over de favoriet van vandaag, dan neemt Filippo Ganna die wel weg. De Italiaanse wereldkampioen denkt dat Wout van Aert vandaag gaat winnen.

Achtergrond

De laatste serieuze etappe deze Tour de France voert in het Franse binnenland van La Capelle-Marival naar Rocamadour. De etappe is 40 kilometer lang en wordt verreden als een individuele tijdrit. Deze 40 kilometer plus de dertien kilometer tijdrit in Kopenhagen zorgen voor behoorlijk wat tijdritkilomters deze Tour.
De eerste 32 kilometer van de tijdrit zijn behoorlijk vlak. Pas in de laatste acht kilometer duiken er heuveltjes op die voor problemen kunnen zorgen. De eerste, de Côte de Magès, is voor de tijdritspecialisten waarschijnlijk goed te verdragen. De klim is namelijk 1,6 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,7%. Het laatste klimmetje naar het stadje toe is lastiger met 1,5 kilometer à 7,8%.
Onderweg zijn er drie tussenpunten waarvan de laatste op 8 kilometer van de finish ligt.

ALGEMEEN KLASSEMENT

1. Jonas Vingegaard 75:45:44
2. Tadej Pogacar +3:21
3. Geraint Thomas +8:00
4. David Gaudu +11:05
5. Nairo Quintana +13:35
6. Louis Meijntjes +13:43
7. Aleksandr Vlasov +14:10
8. Romain Bardet +16:11
9. Alexey Lutsenko +20:24
10. Adam Yates +20:32

WAAR KIJK JE?

Met de aanvalslustige en rappe Nederlanders lijkt er dus ook in deze tweede grote ronde van het jaar weer veel moois in het verschiet te liggen voor de Nederlandse kijkers. Volg elke kilometer van de Tour de France op Eurosport of stream reclamevrij via discovery+.
Tour de France
Tour de France | Waarom de pannenkoeken voor Vingegaard heel bijzonder zijn
28/07/2022 OM 10:54
Tour de France
Tour de France | Vingegaard in eigen land getrakteerd op traditionele pannenkoeken
28/07/2022 OM 10:37