Premium
Wielrennen

Tour de France | Etappe 18

04:56:12

Herhaling
Wie is Jonas Vingegaard, de kersverse drager van het geel?
Fantastische beelden van Jakobsen die finisht seconden voor verstrijken tijdslimiet
"Beetje sneu” - Van Aert niet blij met actie Eekhoff bij tussensprint
Tom Pidcock in de toptien, een klassementsrenner in de dop?
Tour de France
Tour de France | Quintana test positief op verboden middel, resultaten Tour geschrapt
4 UUR GELEDEN
Dit liveblog begint zodra de renners zijn opgestapt en het peloton in beweging komt. Dat is donderdag in de achttiende etappe rond de klok van 13:15 uur. Vanaf dat moment zitten we er bovenop. Wil je ook kijken? Stream de Tour via discovery+!

Vingegaard wint op Hautacam!

Hij doet het, op de Deense berg, de buit is binnen voor Jonas Vingegaard. We weten op deze donderdag dat hij de Tour de France 2022 wint! Bjarne Riis deed het in 1996 bovenop de Hautacam, Jonas Vingegaard doet het in 2022!

Jumbo kraakt Pogacar opnieuw

Pogacar kan niet meer volgen. Van Aert kraakt de witte trui, met Vingegaard in zijn wiel. Wat kan hij niet?!

Van Aert zet aan

Van Aert is nog altijd in de race voor het winnen van de bolletjestrui. Raar, maar echt waar. De Belg zet dan ook nog eens aan op de Hautacam, om te kijken wat er nog in het vat zit.

Hautacam

Tijd voor de laatste klim, richting de finish bergop. Heeft Pogacar nog een truc over of geeft hij het op?

Tour de France | Vingegaard en Pogacar schudden elkaar de hand na nerveus moment in afdaling

Wow, wow, wow!

Wat een afdaling van de Col de Spandelles. Pogacar valt aan, Vingegaard valt bijna, de twee komen weer samen, daarna gaat Pogacar onderuit en besluit Vingegaard te wachten. Geel en wit schudden elkaar de hand. Wow!

Tour de France | Pogacar gaat in de aanval, maar komt ten val in afdaling Col de Spandelles

Van Aert is boven

Geloof het of niet, maar de groene trui van Van Aert is als eerste boven op de Col de Spandelles. Toch echt een pittige klim!

Pogacar en Vingegaard stomen op

Dankzij de aanvallen van Pogacar gaat het zo snel dat hij en de gele trui de ene na de andere renner oprapen. Kuss is kwijtgespeeld. Het is nu echt Pogacar versus Vingegegaard. Wie breekt er als eerste? En, vergeet niet: de Hautacam staat nog op het menu! En een afdaling...

Situatie

De koers zit op dit moment als volgt in elkaar op de Col de Spandelles: een kopgroep Van Aert/ Martinez/Pinot, gevolgd door een groepje met Ciccone, daarachter Ciccone en vervolgens Meintjes en de ten aanval getrokken Thomas. G rijdt vlak voor Pogacar en Vingegaard, die ook Kuss bij zich hebben.

Pogacar zet aan

Ondertussen in het peloton: een eerste versnelling van Pogacar ten opzichte van Vingegaard op de Spandelles!

Van Aert leidt dans op Spandelles

Voor het eerst in de Tour de France wordt de Col de Spandelles beklommen. Geloof het of niet, maar Van Aert leidt de dans. En Ciccone krijgt het lastig. Dit terwijl de Italiaan al de hele dag strijdt voor de bolletjestrui en dus de 'beste klimmer' van deze Tour de France hoopt te worden. Mollema is er trouwens ook af.

Ciccone als eerste boven op de Aubisque

Giulio Ciccone doet een goede zaak in de strijd om de bolletjestrui. Hij komt als eerste boven op de Aubisque, een col van de buitencategorie, en nadert Geschke tot op een paar puntjes. Maar, veel belangrijker: Ciccone rijdt vooraan in koers en Geschke op achtersand.

Slagveld

Overal rijden plukjes renners, overal rijden groepjes renners. De situatie wisselt ook nog eens constant. Het ene moment zit Mollema vooraan, het andere moment moet hij weer wat anderen laten rijden. Zo blijven we lekker bezig!

Quick-Step past goed op Jakobsen

Gisteren was het kantje boord en vandaag doet Quick-Step er ook weer alles aan om Jakobsen de bergen over te loodsen, want natuurlijk kan hij de grote groep niet volgen op de Aubisque.

Mollema bikkelt voor Ciccone

Mollema is er niet zomaar in geslaagd om de kopgroep te bereiken. Hij probeer Ciccone bij te staan in zijn jacht op de bollentrui.

Tank leeg bij Geschke

Het is op bij Geschke. Hij rijdt nu nog in de bollen, maar het ziet er nu naar uit dat hij zijn trui gaat verliezen. Er zijn tijdens deze etappe met cols van de buitencategorie nog te veel punten op te rapen door een nieuw te benoemen bergkoning. Het is Mollema wel gelukt om de sprong naar de kop van de wedstrijd te wagen.

Aubisque

We zijn begonnen aan de beklimming van de Aubisque! Geschke strijdt voor zijn bolletjestrui, maar daar is nog niet iedereen het mee eens. Wellicht wordt de strijd om de prijs van bergkoning nog spannend. Er spelen op het moment onwijs veel belangen in het peloton.

Onwijs grote kopgroep

Not sure if kopgroep or peloton! Er rijdt een enorme groep op kop, met onder meer Benoot en Van Aert. Ook Van Baarley zit erbij, net als Groenewegen die met een klein beetje bonus aan de Aubisque hoopt te beginnen om er daarna ongetwijfeld doorheen te zakken.

Bauer betrokken bij aanrijding

Manmanman, de volgers van de koers hebben zich van hun slechtste kant laten zien. Zowel Nils Eekhoff als Jack Bauer kwam ten val door toedoen van een motor. Eekhoff werd onderuit getikt, waarna bij een wegversmalling het achteropkomende groepje in de remmen moest. Dat liep slecht af voor Bauer, die tegen de ploegauto van Team UAE knalde. Gelukkig was Bauer boos in plaats van gewond en kon ook Eekhoff snel weer verder. het voelde allemaal nogal... onnodig.

Helemaal uit elkaar!

Er rijden overal plukjes renners. Er rijdt ook een plukje vooraan, maar daarachter rijden overal groepjes renners. En dan gaan we nog niet eens bergop...

Peloton weer compleet

We hebben al heel wat kilometers achter de wielen, 33,3 om precies te zijn, en het peloton is weer compleet, want de zes koplopers zijn ingelopen. Op deze manier blijft het tempo erg hoog, waardoor de tijdslimiet vrij strak komt te liggen. Wie weet dat er straks richting de eerste tussensprint een plooi in de koers komt.

Zes man ontsnapt

Het lijkt erop dat we beet hebben: zes man op kop! Dewulf en Vermeersch hopen België blij te maken op de nationale feestdag, Leknessund rijdt opnieuw voor het peloton uit, Bissegger is erbij, Matthews ook en Laporte.

Kopgroep in de maak

Na een kleine twintig kilometer koers is nog geen sprake van een gevormde kopgroep. Wout van Aert probeerde het uiteraard, want Van Aert probeert het nu eenmaal altijd en overal, maar er wilde niemand met hem mee en toen liet hij zich maar terugzakken. Inmiddels probeert namens Jumbo-Visma Cristophe Laporte mee te sluipen met enkele aanvallers.

Laatste cols voor Jakobsen

Als iemand uitkijkt naar het verlaten van de bergen, dan is het wel Fabio Jakobsen. De sprinter kwam op de Peyragudes maar net op tijd binnen, aangemoedigd door zijn ploeggenoten. Vandaag is een nieuwe dag, met weer nieuwe uitdagingen. Jakobsen is van plan zichzelf nog een keer over de steile cols te wurmen.

Tour de France | "Ik zit op de limiet" - Jakobsen geniet van strijd in de bergen

Froome test positief op covid

Helaas voor Chris Froome heeft hij kort voor de start van de achttiende etappe de Tour de France moeten verlaten. De Brit testte als zoveelste positief op covid-19 en gaat niet meer van start.

Achtergrond

Net als woensdag kiest de Tour-organisatie voor het uitstippelen van een korte bergetappe (143,2 kilometer), maar de Pyreneeën-cols die worden aangedaan, zijn er bepaald niet minder om. Wat te denken van het drieluik Aubisque, Spandelles, Hautacam? Op deze cols moet Vingegaard de overwinning veiligstellen. Of Pogacar zijn laatste kans grijpen. Het is maar net hoe je het bekijkt.
De voorsprong van Vingegaard slonk vier seconden, maar blijft met 2:18 minuten vrij ruim. Vooraf teken je voor zo’n marge bij de laatste bergetappe. Pogacar moet dus echt een truc uit zijn mouw schudden. En dat met een uitgedunde UAE-ploeg, terwijl Wout van Aert bij Jumbo-Visma nog altijd voor twee telt.

Tour de France | Gesloopte Pogacar moet bijkomen na overwinning bovenop Peyragudes

Jakobsen

Grote kans dat ook de strijd om de bolletjestrui wordt beslist. Blijft het rood-wit om de schouders van Simon Geschke of verandert het tricot nog van eigenaar? En wie pakt de dagprijs? Genoeg vragen waar nog een antwoord op moet komen en dat maakt de Tour de France donderdag weer bijzonder boeiend.
De blik moet tenslotte ook nog één keer gericht op het achterveld. De beelden van Fabio Jakobsen strijdend tegen de tijdslimiet, aangemoedigd door zijn teamgenoten, worstelend op de laatste steile strook van de Peyragudes, zijn om van te smullen. Maar vandaag wacht de sprinter van Quick-Step een nieuw uitdaging om bijtijds boven te komen. Lukt het hem opnieuw?

Tour de France | Fantastische beelden van Jakobsen die finisht seconden voor verstrijken tijdslimiet

Algemeen klassement

1. Jonas Vingegaard 67:53:54
2. Tadej Pogacar +2:18
3. Geraint Thomas +4:56
4. Nairo Quintana +7:53
5. David Gaudu +7:57
6. Romain Bardet +9:21
7. Louis Meintjes +9:24
8. Alexander Vlasov +9:56
9. Simon Yates +14:33
10. Enric Mas +16:35

WAAR KIJK JE?

Met de aanvalslustige en rappe Nederlanders lijkt er dus ook in deze tweede grote ronde van het jaar weer veel moois in het verschiet te liggen voor de Nederlandse kijkers. Volg elke kilometer van de Tour de France op Eurosport of stream reclamevrij via discovery+.
Tour de France
Tour de France | Waarom de pannenkoeken voor Vingegaard heel bijzonder zijn
28/07/2022 OM 10:54
Tour de France
Tour de France | Vingegaard in eigen land getrakteerd op traditionele pannenkoeken
28/07/2022 OM 10:37