Premium
Wielrennen

Tour de France | Etappe 10

04:39:11

Herhaling
Deze Nederlanders en Belgen komen in actie en dit zijn hun kansen
Schachmann haalt uit naar Jumbo-Visma: "rijden als gekken"
Meintjes zet het op een lopen op de laatste meters van de Super Planche
"Sorry mam!" - Van Vleuten mist op hoge snelheid de bocht in afdaling
Tour de France
Tour de France | Quintana test positief op verboden middel, resultaten Tour geschrapt
GISTEREN OM 13:24
Dit liveblog begint zodra de renners zijn opgestapt en het peloton in beweging komt. Tijdens de tiende etappe is dat rond de klok van 13:15 uur. Vanaf dat moment zitten we er bovenop. Wil je ook kijken? Stream de Tour via discovery+!

Pogacar behoudt het geel

Het is een secondenspel, maar Pogacar eindigt aan de goede kant van de score. De Sloveen gooit er een sprint uit om in het geel te blijven. Kämna grijpt mis en met een beetje pech verliest Vingegaard nog een extra seconde.

Cort wint!

Wat een afvalrace op de laatste oplopende strook. Van Baarle kwam dichtbij, maar eindigt uiteindelijk ver weg. Sanchez denkt te winnen, maar nee. Schultz komt ook tekort. Hij valt net te vroeg stil en dankzij zijn laatste jump wint Cort. Wat een ontknoping!

Sánchez op kop

Sánchez trekt een gat van twintig seconden en heeft de luxe dat Wright de achtervolging ontregelt. Het kan zomaar eens beslist zijn, tenzij er heel snel nieuwe ontwikkelingen volgen.

Bettiol is leeg

Nee, het gaat Bettiol niet lukken. Hij is leeg en lijkt zich op te offeren voor ploegmaat Cort Nielsen. Kämna hoopt nog altijd op het geel, Luis Leon Sanchez zet zijn zinnen op de dagzege. Komt hij weg?

Bettiol probeert het nogmaals

Bettiol rijdt opnieuw op kop, dit keer samen met Zimmermann. Van Baarle en Kämna volgen er met enkele andere renners vlak achter.

Van Baarle sluit aan

Niks geen eenzame koploper meer. Er zijn nog genoeg kanshebbers op de dagprijs! Het groepje met Van Baarle sluit aan bij Bettiol. Er is nog zo'n 11 kilometer te gaan. Van Baarle oogt vrij sterk. Kan hij een gooi doen naar ritwinst?

Laatste klim

Bettiol rijdt nog altijd voorop op de laatste klim. Thomas, Wright en Zimmermann vormen het trio in de achtervolging, op een kleine halve minuut. De rest van de oorspronkelijke kopgroep rijdt op een kleine minuut, maar met name Kämna is er nog niet klaar mee. De Duitser ruikt de gele trui. Het peloton rijdt namelijk op meer dan negen minuten.

Het is weer koers!

Zo'n tien minuten na het neutraliseren van de etappe wordt er weer gefietst. Het betreft dezelfde groep protestanten als tijdens Roland Garros, toen een van de activisten zich tijdens Roland Garros vastketende aan het net. De veertig seconden voorsprong van Bettiol wordt in ere hersteld en vanaf dat moment gaan we weer volle bak.

Neutralisatie door protest

De tiende etappe van de Tour de France, met Bettiol voorop, is stilgelegd. De tijdsverschillen worden straks weer in orde gemaakt, maar als gevolg van een protest op de weg kan er nu even niet gewoon gefietst worden. De regie houdt het allemaal vakkundig uit beeld, maar er is als het ware een pauzeknop ingedrukt. Omdat het nauwelijks in beeld was, is het niet precies duidelijk wat de bedoeling was van het protest.

Voorsprong loopt op

De voorsprong van de kopgroep loopt snel op. Het gaat richting de 5 minuten. Er is sprake van een soort status quo, met nog 65 kilometer te gaan. Een groot deel van de finale gaat overigens bergop, dus het is nog lang niet beslist.

Van Baarle in kopgroep

Nou, hèhè. Na zo’n vijftig kilometer is er definitief een kopgroep. Eentje die bestaat uit maar liefst 25 man. Van Baarle zit erbij, Lennard Kämna sluit aan en belangrijk voor Pogacar: geen mannen die schade kunnen aanrichten in het algemeen klassement. Tenzij Ineos een konijn uit de hoge hoed tovert. Of Jumbo-Visma, dat Laporte voorop heeft rijden.

Sterke mannen vooraan

Krijgt deze kopgroep dan de ruimte? De strijd lijkt nog altijd niet gestreden, maar het is een mooi groepje, hoor. Een kwartet. Van Baarle en Gilbert namens de lage landen, aangevuld met Luis Leon Sanchez en Rolland.

Eenzame vluchter

De strijd om de vlucht van de dag lijkt nog altijd niet gestreden, maar Gougeard heeft goede papieren. Als enige. Hij rijdt een krap half minuutje voor het peloton uit. Daar is nog geen sprake van een wapenstilstand.

Van der Poel meldt zich vooraan

Als het iedere dag een beetje beter gaat, kan het nooit lang meer duren voordat Van der Poel een keertje in de kopgroep zit. Het lijkt vandaag niet direct een uitgelezen kans voor MVDP om te kunnen winnen, maar hij meldt zich wel vooraan. Laten we concluderen dat dit tenminste een goed teken is!

Officieus gestart

Het peloton rolt. Vooralsnog officieus in de neutralisatie, maar zeer spoedig gaat etappe tien officieel van start. Zonder George Bennett. Een tweede ploeggenoot van geletruidrager Tadej Pogacar heeft positief getest op corona. Ook Rafal Majka testte positief, maar zijn virushoeveelheid is vooralsnog zo laag dat hij mag doorfietsen.

Achtergrond

De vraag bij het ingaan van week twee is duidelijk: lukt het om Tadej Pogacar te isoleren, lukt het om Pogacar aan te vallen, lukt het zelfs om Pogacar uit de gele trui te rijden? Jumbo-Visma heeft nog altijd goede hoop, al moet het waarschijnlijk komen van Jonas Vingegaard en niet de gekwetste Primoz Roglic.
Aan de andere kant… Pogacar heeft een voorsprong van 39 seconden en het is Vingegaard nog niet echt gelukt om in te lopen. Waarom lukt dat in de tweede week wel? Wie weet zijn er snode plannen gesmeed door Jumbo, al dan niet in samenspraak met Ineos. Want dat er samengewerkt moet worden om Pogacar te verslaan, lijkt haast wel een zekerheidje. Of het ook zo ver komt…?

Kan Pogacar tegen de hitte?

Het is ook maar de vraag of Pogacar het dinsdag, na een dagje vrijaf, gelijk lastig krijgt. Onderweg naar de Alpen staat een heuvelrit op het programma, weliswaar met finish bergop, maar zeker niet de grootste uitdaging van deze week. Die grootste uitdagingen worden bewaard voor woensdag (Col du Granon) en donderdag (Alpe d’Huez), maar wellicht vormt de hitte nog een factor van betekenis.
De favorieten voor de etappe van dinsdag – over 148 kilometer van Morzine naar Megève – komen dan ook het bekende rijtje met aanvallers die de Tour tot dusver kleur gaven. Wat te denken van Lennard Kämna, Bob Jungels, Simon Clarke en Dylan Teuns? En kan Bauke Mollema het ook op 98 procent?

Tour de France | Thibaut Pinot krijgt vol musette van Trek-Segafredo in zijn gezicht

ALGEMEEN KLASSEMENT

1. Tadej Pogacar 33:43:44
2. Jonas Vingegaard +0:39
3. Geraint Thomas +1:17
4. Adam Yates +1:25
5. David Gaudu +1:38
6. Romain Bardet +1:39
7. Thomas Pidcock +1:46
8. Enric Mas +1:50
9. Neilson Powless +1:55
10. Nairo Quintana +2:13
Bekijk alle klassementen

WAAR KIJK JE?

Met de aanvalslustige en rappe Nederlanders lijkt er dus ook in deze tweede grote ronde van het jaar weer veel moois in het verschiet te liggen voor de Nederlandse kijkers. Volg elke kilometer van de Tour de France op Eurosport of stream reclamevrij via discovery+.
Tour de France
Tour de France | Waarom de pannenkoeken voor Vingegaard heel bijzonder zijn
28/07/2022 OM 10:54
Tour de France
Tour de France | Vingegaard in eigen land getrakteerd op traditionele pannenkoeken
28/07/2022 OM 10:37