Premium
Wielrennen

Tour de France | Etappe 16

05:26:10

Herhaling
Wie is Jonas Vingegaard, de kersverse drager van het geel?
Jumbo-Visma verdient meeste prijzengeld tot nu toe, als enige meer dan ton
"Heel oncomfortabel" - Renners hebben moeite met temperaturen rond 40 graden
Tom Pidcock in de toptien, een klassementsrenner in de dop?
Dit liveblog begint zodra de renners zijn opgestapt en het peloton in beweging komt. Dat is dinsdag rond de klok van 12:15 uur. Vanaf dat moment zitten we er bovenop. Wil je ook kijken? Stream de Tour via discovery+!
Tour de France
Tour de France | Waarom de pannenkoeken voor Vingegaard heel bijzonder zijn
28/07/2022 OM 10:54

Houle wordt eerste Canadese etappewinnaar in 34 jaar

Na Steve Bauer moesten Canadezen 34 jaar wachten op een Tourzege. Hugo Houle zorgt ervoor dat de Canadezen weer kunnen juichen.

Jorgenson onderuit

Matteo Jorgenson probeert de achterstand op Houle in de afdaling nog goed te maken. Hij neemt alleen teveel risico en glijdt onderuit op het asfalt. Hij zal waarschijnlijk grote schaafwonden overhouden aan deze nare valpartij.

McNulty en Van Aert zakken terug

Brandon McNulty en Wout van Aert laten zich op de kop van de klim terugzakken om hun kopmannen te helpen.

Mechanische problemen Majka

Rafal Majka breekt zijn ketting en staat stil. Pogacar zal het in zijn eentje moeten doen.

Tempoversnelling in groep geel/wit

Rafal Majka neemt de kop over van de mannen van Movistar en het tempo gaat meteen omhoog. Alleen Sep Kuss, Vingegaard, Pogacar en Quintana kunnen meteen mee. Gaudu, Thomas en Pidcock proberen bij de groep te komen.

Houle op weg naar ritzege?

Hugo Houle blijft knap hard doorfietsen. De Canadees leidt met 45 seconden voorsprong. Achter hem proberen Jorgenson en Storer het gat te dichten. Ploeggenoot van Houle, Woods trapt niet mee.

Mur de Péguère

Hugo Houle is de eerste die begint aan de steile Mur de Péguère. Achter hem volgt op 17 seconden Tony Gallopin. Een groep met vijf mannen volgt op een halve minuut.

Pogacar valt twee keer aan

Tadej Pogacar test de benen van hemzelf en Jonas Vingegaard. Vingegaard is bij de de les en reageert snel. Bardet heeft de slag gemist en rijdt achter een groepje van vijftien man aan.

Vlasov moet passen

Vlasov moet passen uit de groep Van Aert. Van Aert, Jorgenson, McNulty en Jorgenson sluiten aan bij de drie koplopers. In het peloton valt Movistar met drie man aan. Met deze aanval proberen ze Enric Mas dichterbij de top-drie te krijgen.

Storer en Woods sluiten aan

De twee Michaels sluiten aan bij Caruso. Michael Woods en Michael Storer vormen nu samen met Damiano Caruso. Ze hebben een voorsprong van meer dan een minuut op de groep Van Aert/Vlasov.

Caruso alleen

Damiano Caruso rijdt in zijn eentje voorop op de eerste kilometers van de Port de Lers. De grote kopgroep wordt snel een stuk kleiner.

We gaan echt beginnen met klimmen

We gaan beginnen aan de tweetrapsraket Port de Lers en Mur de Peguere. De kopgroep heeft een voorsprong van rond de 7 minuten. Aleksandr Vlasov staat nu virtueel op de vierde plek.

Streep door Soler?

We kunnen langzaam een streep zetten door Marc Soler. Hij rijdt zes minuten achter het peloton en lijkt te ziek om verder te rijden. Hij krijgt een pilletje vanuit de teamauto, maar moet daarna meteen overgeven. Hoe lang ziet hij het nog zitten om deze lijdensweg door te zetten.

Soler in de problemen

Marc Soler moet langs bij de dokter. Hij zit een minuut achter het peloton en lijkt last te hebben van misselijkheid. Zijn kopman Pogacar zal hopen dat hij zich snel weer beter voelt. Soler is namelijk een belangrijke man in de bergen.

Eekhoff wint tussensprint

Wout van Aert leek onbedreigd de twintig punten te paken bij de tussensprint. Hij had alleen niet gerekend op Nils Eekhoff. De Nederlander begint net wat eerder aan de sprint dan Van Aert en komt zo als eerste over de streep. Van Aert lijkt niet te kunnen lachen om de actie van de Nederlander.

Koers onveranderd

Het peloton onder leiding van Ineos, UAE en DSM houdt de achterstand op koploper Gougeard rond de 6 minuten. De grote groep achtervolgers met onder meer Wout van Aert zit daar een halve minuut achter. Wat Gougeard met zijn eenmansactie wil bereiken is compleet onduidelijk voor onze commentatoren.

Gougeard

Alexis Gougeard is op dit moment de enige echte koploper. Hij heeft een voorsprong van 48 seconden op de grote groep achtervolgers, met daarin onder meer Van Aert, Van Hooydonck, McNulty en Vlasov als best geklasseerde in het algemeen klassement. Hij komt op dit moment voorzichtig in de buurt van het podium. Jumbo-Visma en het nog complete Ineos controleren het peloton.

Kopgroep

Een grote kopgroep rijdt voor het peloton. 28 mannen met slechts een Nederlander: Nils Eekhoff. Belangrijkste mannen: Wout van Aert, Brandon McNulty, Dani Martinez, Aleksandr Vlasov, Simon Geschke, Damiano Caruso en Dylan Teuns.

Gestart

De renners zijn vertrokken uit Carcassonne. De laatste etappe die in Carcassonne van start ging werd gewonnen door Bauke Mollema. Zien we hem vandaag ook weer voorin?

Achtergrond

De laatste Tour-week biedt voor ieder wat wils, maar natuurlijk zijn de meeste ogen gericht op de strijd om de gele trui. Het voelt spannender dan de feiten ons misschien wel vertellen. Een marge van 2:22 minuten is niet niks, maar Pogacar is er nog niet klaar mee. De Sloveen heeft een derde eindzege op rij nog niet uit zijn hoofd gezet.
Pogacar was al twee manschappen kwijt, Vingegaard moest zondag afscheid nemen van zowel Primoz Roglic als Steven Kruijswijk. Hoe mooi zou het zijn als wielerliefhebbers in de slotweek op een puur man-tegen-man gevecht worden getrakteerd?

Geitenpad

Die mogelijkheid is aanwezig, ook dinsdag al in de rit tussen Carcassonne en Foix. Als je naar het profiel kijkt, sla je wellicht niet direct steil achterover, maar zoom gerust eens in. En dan met name op de karakteristieken van de Mûr de Péguère. De eerste zes kilometer valt nog mee, maar de laatste drie kilometer voert de renners over een geitenpad met uitschieters tot 18 procent stijgingspercentage.
Vanuit het verleden is bekend dat er op de Mûr de Péguère verschillen kunnen worden gemaakt. En anders is er altijd nog de afdaling om iets te ondernemen. Hoe ziet het klassement eruit aan de finish in Foix?

Tour de France | Horrordag voor Jumbo-Visma - Bekijk hier de valpartij van Vingegaard

ALGEMEEN KLASSEMENT

1. Jonas Vingegaard 59:58:22
2. Tadej Pogacar +2:22
3. Geraint Thomas +2:43
4. Romain Bardet +3:01
5. Adam Yates +4:06
6. Nairo Quintana +4:15
7. Louis Meintjes +4:24
8. David Gaudu +4:24
9. Tom Pidcock +8:49
10. Enric Mas +9:58

WAAR KIJK JE?

Met de aanvalslustige en rappe Nederlanders lijkt er dus ook in deze tweede grote ronde van het jaar weer veel moois in het verschiet te liggen voor de Nederlandse kijkers. Volg elke kilometer van de Tour de France op Eurosport of stream reclamevrij via discovery+.
Tour de France
Tour de France | Vingegaard in eigen land getrakteerd op traditionele pannenkoeken
28/07/2022 OM 10:37
Tour de France
Tour de France | Vingegaard door tienduizenden enthousiaste Denen onthaald tijdens huldiging
28/07/2022 OM 10:33