Premium
Wielrennen

Tour de France | Etappe 3

05:14:54

Herhaling
Alles wat je moet weten over de 109e Tour de France
Deze Nederlanders en Belgen komen in actie en dit zijn hun kansen
Dit zijn alle sprintersetappes van 2022
Vijf prachtige etappes om met hoofdletters in je agenda te zetten
Tour de France
Tour de France | Waarom de pannenkoeken voor Vingegaard heel bijzonder zijn
28/07/2022 OM 10:54
Dit liveblog wordt bijgewerkt vanaf de start van de uitzending. Dat is zondag om 14:15 uur. Alle etappes van de Tour de France 2022 worden – soms exclusief – vanaf de start uitgezonden op Eurosport en discovery+.

Groenewegen de beste

De finishfoto laat het verschil nauwelijks zien, maar Dylan Groenewegen is de winnaar van de derde etappe.

Wint Groenewegen?

Dylan Groenewegen juicht, maar heeft hij ook gewonnen? Het is op de streep in ieder geval spannend met Van Aert.

Valpartij

Een wegversmalling zorgt voor een opstopping in het peloton. Enkele renners vallen en een gedeelte van het peloton zit achter de valpartij. Het peloton is gebroken.

Bochtige laatste 6 kilometer

De renners rijden nu nog op een kaarsrechte weg, maar zodra ze in de buurt van Sønderborg komen verandert dat. Het peloton moet verschillende bochtjes overleven. Op 800 metere volgt nog een haakse bocht om daarna in rechte lijn te finishen.

Stress in peloton

Magnus Cort is terug in het peloton. Een nieuwe fase in de etappe breekt aan. Het tempo in het peloton ligt hoog en de ploegen strijden voor hun positie in het peloton, bang voor... Ja waarvoor eigenlijk?

Opnieuw bergpunten voor Cort

Corts missie zit erop. Hij heeft alle bergpunten van de dag kunnen bemachtigen. Zal hij zich nu terug laten zakken in het peloton?

Froome achter het peloton

Viervoudig Tourwinnaar Chris Froome bevind zich alleen achter het peloton. Het kost hem nog aardig wat moeite om terug te keren.

Van Aert vs Jakobsen

Achter koploper Cort sprinten Wout van Aert en Fabio Jakobsen in het geel en groen voor de punten voor het sprintklassement. Van Aert wint de sprint en pakt de meeste punten. Jakobsen eindigt op de derde plaats, voor de lead-outman van Van Aert Christophe Laporte.

Cort pakt punt vijf

De verzameltocht van Cort duurt voort. Zijn score tot nu toe: vijf uit vijf. Mocht hij vooruit blijven dan pakt hij zes punten. In etappe vier op dinsdag zijn ook zes punten te vergeven dus het zou kunnen dat hij slechts een dag zijn trui in Frankrijk kan laten zien.

Wind weinig invloed

De wind speelt niet echt een rol in de etappe die vaak langs de kust voert. Er staat een zwakke wind van windkracht 2 vanuit het zuidwesten, te weinig om het peloton in stukken te kunnen breken.

Voorsprong neemt af

De voorsprong van Cort Nielsen lijkt wat af te nemen. Waar hij aan het begin van de etappe nog een voorsprong had, is het nu teruggelopen naar iets meer dan drie en een halve minuut. Hij hoeft zich waarschijnlijk geen zorgen te maken voor de bolletjestrui. Over 55 kilometer komt hij de laatste klim van de dag tegen.

Richting Kolding

Het peloton rijdt in zuidelijke richting naar de havenstad Kolding. Kolding is ook de woonplaats van Kasper Asgreen, de winnaar van de Ronde van Vlaanderen van 2021. Mikael Honoré (Quick-Step Alpha Vinyl) komt ook uit dit gebied. Hij komt uit de stad Fredericia, iets van de route af gelegen.

Gesprek op hoog niveau

Van der Poel heeft een kletsmaatje gevonden. De man van Alpecin fietst in het peloton naast Dylan van Baarle, de winnaar van Parijs-Roubaix. Het Nederlandse koningsduo van het voorjaar fietst zo naast elkaar. Waar zullen ze het over hebben?

Eerste punten voor Cort

Magnus Cort haalt op de Côte de Koldingsvej zijn eerste bergpunten van de dag op. Het publiek dat vijf rijen diep langs het parcours staat, moedigt hem aan. Hij leidt nu met vier punten het bergklassement.

Vikingen

Het peloton rijdt door het vikingsdorpje Jelling. Midden in het dorp staan moeilijk te ontcijferen runestenen. Magnus Cort, die met zijn rossige gezichtsbeharing wel wat weg heeft van een viking, rijdt inmiddels meer dan zes minuten voor het peloton uit: het wordt een lange etappe.

Etappe 3 is gestart

Etappe 3 is officieel gestart! En Magnus Cort Nielsen heeft gelijk officieel gereageerd. Hij rijdt een half minuutje voor het peloton uit. De drager van de bolletjestrui kijk eens achterom. Komt er iemand mee? Nee, voorlopig niet.

Achtergrond

Het verhaal is eigenlijk hetzelfde als zaterdag: een blik op het profiel van de etappe doet vermoeden dat het woord in Sønderborg opnieuw aan de sprinter is. Maar… wat als het waait, wat als er vandaag wel waaiers worden gevormd? De Grote Belt-brug bleek zaterdag geen scherprechter, maar wie weet doen zich zondag wel verrassingen voor.
Zo niet, dan is het woord opnieuw aan de sprinters… en Jakobsen is nu eenmaal de snelste van het stel. Dat bewees hij zaterdag in Nyborg door af te rekenen met de andere rappe mannen en een prachtige overwinning te boeken. Met ritwinst in de Tour is het verhaal-Jakobsen compleet. Het verhaal dat bekend mag zijn.

Tour de France | Kijk hoe het bijna misgaat met Jakobsen voordat hij naar de overwinning sprint

Jakobsen

Vanaf nu is Jakobsen gewoon een topsprinter. Desondanks zullen de andere favorieten – denk aan mannen als Van Aert, Pedersen, Philipsen en Groenewegen erop gebrand zijn om de Nederlander te verslaan. Maar bedenk ook: de lead-out van Jakobsen was zaterdag nog niet eens optimaal. En zo veel sprintkansen zijn er deze Tour ook weer niet. Reken dus niet op cadeaus!
Wout van Aert start zondag in de gele trui. Een tweede plek was voldoende om Lampaert op basis van bonificatie uit de leiderstrui te fietsen.

Algemeen klassement

1. Wout van Aert 4:09:50
2. Yves Lampaert+0:01
3. Tadej Pogacar +0:08
4. Filippo Ganna +0:11
5. Mads Pedersen +0:12
6. Mathieu van der Poel +0:14

WAAR KIJK JE?

Met de aanvalslustige en rappe Nederlanders lijkt er dus ook in deze tweede grote ronde van het jaar weer veel moois in het verschiet te liggen voor de Nederlandse kijkers. Volg elke kilometer van de Tour de France op Eurosport of stream reclamevrij via discovery+.
Tour de France
Tour de France | Vingegaard in eigen land getrakteerd op traditionele pannenkoeken
28/07/2022 OM 10:37
Tour de France
Tour de France | Vingegaard door tienduizenden enthousiaste Denen onthaald tijdens huldiging
28/07/2022 OM 10:33