Premium
Wielrennen

Tour de France | Etappe 17

04:22:35

Herhaling
Wie is Jonas Vingegaard, de kersverse drager van het geel?
"Beetje sneu” - Van Aert niet blij met actie Eekhoff bij tussensprint
"Heel oncomfortabel" - Renners hebben moeite met temperaturen rond 40 graden
Tom Pidcock in de toptien, een klassementsrenner in de dop?
Tour de France
Tour de France | Waarom de pannenkoeken voor Vingegaard heel bijzonder zijn
28/07/2022 OM 10:54
Dit liveblog begint zodra de renners zijn opgestapt en het peloton in beweging komt. Dat is woensdag in de zeventiende etappe rond de klok van 13:00 uur. Vanaf dat moment zitten we er bovenop. Wil je ook kijken? Stream de Tour via discovery+!

Groep van vijf komt binnen

Gaudu is de sterkste van de groep, voor Quintana, Vlasov en Meintjes. Daarachter zien we Mas.

Lutsenko en Bardet komen binnen

Beide mannen zullen een sprongetje maken in het klassement.

McNulty wordt derde

Ondertussen zien we Thomas die bijna binnen is.

Pogacar wint, Vingegaard in zien wiel

Pogacar wint de etappe en pakt vier seconden bonificatie ten opzichte van Vingegaard. De Deen zal zichzelf echter absoluut de mentale winnaar van de dag vinden.

Daar gaat Vingegaard

Pogacar probeert te counteren.

Pogacar versnelt

Vingegaard zit zonder probleem in het wiel.

Nog 500 meter

Wie maakt de eerste move terwijl we op het steilste stuk aankomen?

Nog 1 kilometer

Het wordt een gevecht voor de etappe, niet voor het klassement. Vingegaard passeert Pogacar en lijkt iets van plan.

Nog 2 kilometer

Vingegaard lacht in zijn vuistje en zit nog altijd prinsheerlijk in het wiel van Pogacar.

Nog 3 kilometer

Nog altijd McNulty op kop met de witte en de gele trui in zijn wiel. Thomas heeft ondertussen Bardet achter zich gelaten en lijkt zich te verzekeren van de derde plek.

Nog 5 kilometer

Vingegaard oogt nog erg ontspannen en lijkt vandaag wederom een grote stap naar de eindoverwinning te zetten. Kan Pogacar niet sneller of neemt hij genoegen met de etappe vandaag?

Pogacar wacht

We zien al kilometerslang Brandon McNulty op kop. Pogacar houdt zich koest, terwijl Vingegaard heerlijk in het wiel van de Sloveen kan blijven zitten.

Achter de koplopers heeft zich een groepje gevormd

Hierin zien we Bardet, Thomas, Kuss en Lutsenko. Bardet vindt het echter niet snel genoeg gaan en versnelt met Thomas in het wiel.

Nog 10 kilometer

De drie koplopers beginnen weldra aan de slotklim.

Vingegaard wil voor McNulty zitten

De Amerikaan staat niet bekend als de beste daler en ging net al bijna onderuit. Vingegaard wil McNulty inhalen, maar dat lukt nog niet.

Pogacar valt aan

Op 150 meter van de top valt Pogacar aan, maar Vingegaard zit direct op het wiel. McNulty is weg, maar zal in de afdaling terug kunnen keren.

Nog 20 kilometer

De groep van drie is aangekomen op de top van voorlaatste klim. Wat is Pogacar van plan?

Thomas lost

Alleen McNulty, Pogacar en Vingegaard rijden op kop. Ze hebben inmiddels ook Leknessund te pakken.

Kuss moet laten lopen

Vingegaard zit alleen, terwijl Pogacar McNulty nog bij zich heeft. Ondertussen wordt Uran opgeveegd en dus zal ook Leknessund het niet lang meer volhouden.

Restant kopgroep wordt opgeveegd

De elitegroep van vijf raapt stuk voor stuk leden van de kopgroep op, waaronder Bardet. Ondertussen rijdt Leknessund nog altijd vooraan met achter hem Uran.

Een elitegroep van zes man

Het "peloton" bestaat nog uit Vingegaard, Pogacar, McNulty, Kuss, Thomas en Quintana. De Colombiaan kan het tempo echter al snel niet aan.

Leknessund versnelt

De Noor van DSM laat andermaal zien goed in vorm te zijn en rijdt de kopgroep aan gort. Uran probeert aan te sluiten.

De knechten gaan eraf

Bjerg en Van Aert laten lopen. Laporte en Benoot waren al gelost en dus is het nu Pogacar en McNulty tegen Vingegaard en Kuss. Gaudu en Mas moeten passen.

Pogacar zet ploeg op kop

We zien het wit en zwart vooraan het peloton. Pogacar heeft de etappeoverwinning duidelijk nog niet uit zijn hoofd gezet.

Koplopers ingelopen door achtervolgers en begonnen aan de Val Louron.

De grote groep vooraan gaat ruim tien kilometer klimmen tegen 6,8 procent.

Nog 35 kilometer

Pinot en Lutsenko rijden nog altijd op kop. Op 20 seconden achterstand rijden Dylan Teuns en Gregor Muhlberger. Daarachter zit de groep Bardet op 40 seconden van de koplopers. Het peloton heeft ongeveer anderhalve minuut achterstand op het duo voorin.

Geloste renners

Adam Yates, Daniel Felipe Martinez, Tom Pidcock en Michael Storer zijn enkele namen die het tempo van Bjerg niet kunnen volgen. Ook David Gaudu heeft het lastig.

Bjerg zet tempo op kop

Een van de weinige knechten van Pogacar die nog over is, rijdt een flink tempo op kop van het peloton. De achterdeur staat open en de voorsprong van de kopgroep loopt terug tot anderhalve minuut.

Bardet sluit aan bij achtervolgers

Deze groep rijdt op ruim een halve minuut van de koplopers en heeft een voorsprong van anderhalve minuut op het peloton.

Nog 55 kilometer

De situatie is als volgt. Pinot en Lutsenko hebben een voorsprong van twee minuten op het peloton. Daartussen zit een groep achtervolgens met onder anderen Geschke en Van Baarle op 30 seconden van de koplopers. Romain Bardet rijdt op zijn beurt 10 seconden achter deze groep, waar twee ploeggenoten in zitten.

Pinot pakt 10 bergpunten

De drager van de bollentrui Simon Geschke is echter alert achter de koplopers en raapt zes punten op.

Bardet in de aanval

De Fransman kende gisteren een mindere dag en gaat samen met Martijn Tusveld proberen tijd terug te pakken. Jumbo-Visma geeft het tweetal echter geen ruimte, maar Bardet probeert het solo nog een keer.

Groep achtervolgers

Dylan van Baarle, Gregor Muhlberger, Simon Geschke, Andreas Leknessund, Rigoberto Uran Uran en Quinn Simons willen naar de twee koplopers toe. Ze rijden een kleine 20 seconden achter het duo vooraan.

Nog 70 kilometer

Terwijl er al flink geklommen wordt, komt er nog steeds niet echt een kopgroep tot stand. Verschllende renners hebben wel pogingen gewaagd met nu Pinot en Lutsenko vooraan.

Wie wint vandaag volgens de experts?

Tour de France | Predictor etappe 17

Van Aert winnaar groene trui

Dankzij een tweede plek in de tussensprint is Wout van Aert niet meer te achterhalen in de strijd om het groen. Hij staat 220 punten voor op Jasper Philipsen, terwijl er ook nog precies 220 punten te verdienen zijn. Dat gaat Philipsen niet meer lukken. Officieel heeft Van Aert nog een puntje nodig, maar dit gaat niet meer fout.

Van Baarle probeert het

Na Groenewegen en Mollema is het nu de beurt aan Dylan van Baarle om het namens de oranje brigade te proberen. Hij rijdt samen met Powless voor het peloton uit, maar komt hij ook weg...?

Nog geen kopgroep

We zijn alweer 20 kilometer onderweg, maar er is nog geen kopgroep gevormd. Dylan van Baarle is de laatste om het te proberen, nadat we eerder onder meer Dylan Groenewegen (!), Chris Froome en Tom Pidcock vooraan zagen... het groen van Wout van Aert was overigens nooit ver weg. Bauke Mollema zit op het vinkentouw.

Minder en minder ploeggenoten voor Pogacar

Alsof de klus voor Pogacar om de Tour de France nog te winnen niet al zwaar genoeg is, mist hij in vergelijking met gisteren nóg twee ploegmaten. Marc Soler kwam wegens ziekte buiten de tijdlimiet binnen en het moment met Rafal Majka blijkt grote gevolgen te hebbe. Hij trapte zijn ketting stuk tijdens de laatste klim en blijkt daarbij een flinke spierscheuring te hebben opgelopen, waardoor er DNS achter zijn naam staat.

Tour de France | Majka valt weg bij Pogacar als ketting plotseling afbreekt

Achtergrond

Met de Col d’Aspin, Ancizan, Louron-Azet en de Peyragudes wordt woensdag in de Tour een heerlijk viergangenmenu geserveerd. Wie smaakt dit het best: Pogacar of Vingegaard? Het zou mooi zijn als er nog een echte strijd om het geel losbarst, als Pogacar een aanval weet te plaatsen en Vingegaard plus Jumbo-Visma tot een antwoord worden gedwongen.
Vingegaard en Jumbo-Visma hebben opnieuw een numeriek voordeel, want Marc Soler kwam buiten de tijd binnen. Eigenlijk was Soler veel te ziek om door te rijden en ver buiten de tijdlimiet te finishen, maar Team UAE Emirates liet hem op de fiets zitten tot het bittere eind. Logischerwijs was Soler vervolgens wel de derde ploeggenoot van Pogacar die moest afhaken.

Van Aert

Jumbo heeft niet alleen een numeriek overwicht, het beschikt ook nog eens over Wout van Aert. De man in de groene trui lijkt wel voor twee of zelfs drie renners te tellen tijdens de Tour de France 2022. Er gaat geen dag voorbij zonder aanval of heldenrol voor Van Aert, die altijd ten strijde trekt en op wie Jumbo constant kan terugvallen.
Het wordt ook interessant om de strijd om de laatste podiumplek in de gaten te houden. Romain Bardet kende een slechte kennismaking met de Pyreneeën en moest meermaals lossen, Geraint Thomas kon ook lang niet altijd mee, maar de herboren Nairo Quintana (32) rukte op naar de vierde positie met uitzicht op meer.

Tour de France - Van Aert niet blij, Eekhoff pakt punten weg bij tussensprint

ALGEMEEN KLASSEMENT

1. Jonas Vingegaard 64:28:09|
2. Tadej Pogacar +2:22
3. Geraint Thomas +2:43
4. Nairo Quintana +4:15
5. David Gaudu +4:24
6. Adam Yates +5:28
7. Louis Meintjes +5:46
8. Alexander Vlasov +6:18
9. Romain Bardet +6:37
10. Tom Pidcock +10:11
Bekijk alle klassementen

WAAR KIJK JE?

Met de aanvalslustige en rappe Nederlanders lijkt er dus ook in deze tweede grote ronde van het jaar weer veel moois in het verschiet te liggen voor de Nederlandse kijkers. Volg elke kilometer van de Tour de France op Eurosport of stream reclamevrij via discovery+.
Tour de France
Tour de France | Vingegaard in eigen land getrakteerd op traditionele pannenkoeken
28/07/2022 OM 10:37
Tour de France
Tour de France | Vingegaard door tienduizenden enthousiaste Denen onthaald tijdens huldiging
28/07/2022 OM 10:33