Premium
Wielrennen

Tour de France | Etappe 2

05:48:51

Herhaling
Alles wat je moet weten over de 109e Tour de France
Deze Nederlanders en Belgen komen in actie en dit zijn hun kansen
Dit zijn alle sprintersetappes van 2022
Vijf prachtige etappes om met hoofdletters in je agenda te zetten
Tour de France
Tour de France | Quintana test positief op verboden middel, resultaten Tour geschrapt
GISTEREN OM 13:24
Dit liveblog wordt bijgewerkt vanaf de start van de uitzending. Dat is zaterdag om 12:00 uur, nog voordat de eerste renner van start gaat. Alle etappes van de Tour de France worden – soms exclusief – vanaf de start uitgezonden op Eurosport en discovery+.

Jakobsen wint!

Fabio Jakobsen wint de tweede etappe van de Tour de France. De Nederlander leek lang op weg naar de tweede plaats, maar wist op de finish Wout van Aert te verschalken. Van Aert pakt door de bonificatieseconden de gele trui.

Treintjes worden gevormd

Een compleet peloton maakt zich op voor de sprint. Uran en consorten konden terugkeren op acht kilometer van de aankomst. Voorin zien we treintjes van Quick-Step, Alpecin, Ineos en BikeExchange.

Rust keert terug in peloton

Op het tweede gedeelte van de brug lijkt de rust te zijn teruggekeerd in het peloton. Achter het peloton rijdt EF Education hard om hun kopman, Uran, terug in het peloton te krijgen. Met 9 kilometer te gaan is hun achterstand 20 seconden.

Gele trui keert terug

Lampaert bereikt samen met erkend hardrijder Michael Mørkov de staart van het peloton. Achter het peloton proberen Rigoberto Uran en Romain Bardet nog wel terug te keren.

Lampaert in geel onderuit

Yves Lampaert gaat net als een groepje andere renners onderuit. De chaos in het peloton is bijzonder hoog.

De Brug

Het peloton rijdt de Grote Beltbrug op. Uran lag voor de brug op de grond.

Vlucht Bystrøm voorbij

Sven Erik Bystrøm wordt bedankt voor de moeite. Na meer dan 150 kilometer op kop te hebben gereden, wordt hij opgeslokt door het peloton. In het peloton blijft het onrustig en chaotisch. Alles om zo goed mogelijk gepositioneerd te zijn in het peloton voor we aan de brug beginnen.

Spanning loopt op

De brug nadert, de zenuwen stijgen. Waar in aanloop naar de Tour al wekenlang gehoopt werd op waaiers lijkt de wind het peloton gunstig gezind te zijn. Op de 18 kilometer lange brug vlak voor de finish is het vooral wind tegen. Geen ideale omstandigheden om het peloton op de kant te zetten. Toch nemen de zenuwen in het peloton toe, beginnen de eerste kopmannen al voorin de groep te verschijnen en laat de regie de zee steeds vaker zien.

De sprintbenen testen

De tussensprint is gewonnen door..... Sven Erik Bystrøm. De Noor komt als eerste over de finish met Magnus Cort Nielsen in zijn wiel. In het peloton wordt er harder gewerkt voor de overgebleven punten. Caleb Ewan wint de sprint, Wout van Aert wordt tweede en Peter Sagan derde (dus eigenlijk vijfde). Heeft de Slowaak ook zijn zinnen gezet op de groene trui deze Tour? Dat kan nog een leuke strijd gaan worden met Wout van Aert.

Klimkoning

Magnus Cort is de sterkste op de Côte d'Høve Stræde. Daardoor mag de Deen na deze rit zijn knalroze EF-Education shirtje omwisselen voor de iconische bolletjestrui!

Etenstijd

De kopgroep wordt vakkundig gecontroleerd door het peloton, de wind lijkt voorlopig mee te vallen en dus is het relatief rustig tijdens de tweede etappe van de Tour de France 2022. Een ideaal moment voor de renners om de energievoorraad aan te vullen met sportdrank, repen en hier en daar een banaan. Nog 135 kilometer te gaan.

Voorsprong komt niet boven twee minuten

Het peloton geeft de kopgroep niet veel ruimte. De ploegen met sprinters in hun gelederen werken samen om de voorsprong beheersbaar te houden. Het schommelt nu al lang rond de 1:45 minuten.

The Predictor

Dit verwachten de Eurosport-experts van de etappe van vandaag.

Tour de France | The Predictor - Dit voorspellen onze wielercommentatoren

Bollentrui

Het peloton komen onderweg drie gecategoriseerde klimmetjes tegen. Voor de Tour omgedoopt in een Franse naam: Côte d'Asnæs Indelukke, Côte d'Høve Stræde en de Côte de Kårup Strandbakke. Op elke top ligt een punt klaar. De eerste klim komen de renners over bijna 40 kilometer tegen.

Enthousiast publiek

Het lijkt wel alsof heel Denemarken is uitgelopen voor de Tour de France. De mensen staan rijendik langs het parcours om een glimp op te vangen van het voorbijrijdende peloton.

Valpartij!

Een grote valpartij op 2,3 kilometer van de finish. Voor het klassement maakt de valpartij niet uit, tijdsverlies binnen 3 kilometer van de finish vanwege valpartijen wordt kwijtgescholden.

Kopgroep is gevormd

Deze vier rijders hebben de zege van het peloton gekregen. Ze hebben al een voorsprong van meer dan twee minuten.
Sven Erik Bystrøm (Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux)
Magnus Cort(EF Education-EasyPost)
Cyril Barthe (B&B Hotels - KTM)
Pierre Rolland (B&B Hotels - KTM)

Peloton gestart

De rijders zijn onderweg. De rijders zijn geneutraliseerd vetrokken uit het stadscentrum van Roskilde. Na wat plichtplegingen zal het peloton verder trekken buiten de stad om daar de etappe echt te laten beginnen.

Achtergrond

Een blik op het etappeprofiel doet vermoeden dat de tweede Tour-rit een typische sprinterskans is, maar vergis je niet in de 202 kilometer van Roskilde naar Nyborg. Het was namelijk een speciale eis van Tour-directeur Christian Prudhomme om de Grote Belt-brug in het parcours op te nemen.
Volgens Eurosport-expert Jens Voigt wordt het een groot spektakel. De Duitser verwacht dat diverse ploegen en kanshebbers de impact van de 18 kilometer lange brug nogal onderschatten. Het kan er waaien, het kan er spoken en in de eerste dagen van het peloton is het peloton toch al onrustig.

Tour de France | Het profiel van etappe 2

Prudhomme

Om het helemaal compleet te maken, vormt de brug een groot onderdeel van de finale van etappe twee. “Het wordt stressvol, gevaarlijk en spectaculair”, aldus Voigt. Valpartijen en dromen voor het klassement die in rook opgaan sluit Voigt niet uit.
Om het helemaal compleet te maken: het allerlaatste stukje gaat bergaf. En amper twee kilometer na de brug ligt de finishlijn. Wordt het een sprint? Jakobsen en Groenewegen hopen het van harte. Maar vlak een eenzaam strijdende vluchter niet uit. De finale herbergt ook nog een bocht van 90 graden. Het kan dus werkelijk alle kanten op!
Dat de finish vlak na de brug ligt, is geen toeval. Dit was namelijk de speciale eis van Prudhomme.

Tour de France | Yves Lampaert verrast en rijdt Wout van Aert uit de hot seat

Algemeen klassement

1. Yves Lampaert 15:17
2. Wout van Aert +0:05
3. Tadej Pogacar +0:07
4. Filippo Ganna +0:10
5. Mathieu van der Poel +0:13
Bekijk het volledige klassement

WAAR KIJK JE?

Met de aanvalslustige en rappe Nederlanders lijkt er ook in deze tweede grote ronde van het jaar weer veel moois in het verschiet te liggen voor de Nederlandse kijkers. Volg elke kilometer van de Tour de France op Eurosport of stream reclamevrij via discovery+.
Tour de France
Tour de France | Waarom de pannenkoeken voor Vingegaard heel bijzonder zijn
28/07/2022 OM 10:54
Tour de France
Tour de France | Vingegaard in eigen land getrakteerd op traditionele pannenkoeken
28/07/2022 OM 10:37