Premium
Wielrennen

Tour de France | Etappe 7

04:58:11

Herhaling
Hier zoekt Roglic een stoel op om zijn schouder terug in de kom te duwen
Vijf prachtige etappes om met hoofdletters in je agenda te zetten
Deze Nederlanders en Belgen komen in actie en dit zijn hun kansen
Alles wat je moet weten over de 109e Tour de France
Dit liveblog wordt bijgewerkt vanaf de start van de uitzending. Dat is vrijdag om 12.45 uur. Alle etappes van de Tour de France worden – soms exclusief – vanaf de start uitgezonden op Eurosport en discovery+.
Tour de France
Tour de France | Waarom de pannenkoeken voor Vingegaard heel bijzonder zijn
28/07/2022 OM 10:54

Planche des Belles Filles levert wederom

De Planche des Belles Filles levert wederom spektakel op. Net niet voor Kämna. Net niet voor Vingegaard. Net wel voor Pogacar. Helemaal niet voor Vlasov. Louis Meintjes rennend naast zijn fiets. Wat een slotkilometer!

Einde klassementsambities Vlasov

Aleksandr Vlasov kan zijn klassement vergeten. De Rus van Bora-hansgrohe moet al vroeg lossen uit het peloton en ziet de groep met favorieten van hem wegrijden.

Enkel en alleen omhoog

Vanaf nu loop de weg enkel en alleen omhoog. Simon Geschke laat de rest van de kopgroep achter zich en begint aan zijn avontuur.

Spanning neemt toe

De snelheid neemt toe. De treintjes van de ploegen zijn duidelijk te herkennen in het peloton en de stress is in het peloton geslopen. De renners maken zich klaar voor La Super Planche des Belles Filles.

UAE laat spierballen zien

We hebben er een week op moeten wachten, UAE Team Emirates laat de spierballen zien. De volledige ploeg rijdt op kop van het peloton op de flanken van de Col des Croix. Is Pogacar iets van plan op de slotklim?

Van Aert sprokkelt punten

Wout van Aert loopt weer een handjevol punten uit op Fabio Jakobsen. De Belg wint de tussensprint (achter de kopgroep) vrij gemakkelijk. De leadout van Morkov is wel apart te noemen, want die maakt er zijn eigen sprint van terwijl Jakobsen in het wiel van Van Aert blijft zitten.

Kopgroep

De kopgroep lijkt een feit. Vegard Stake Laengen, Lennard Kämna, Maximilian Schachmann, Kasper Asgreen, Imanol Erviti, Simon Geschke, Dylan Teuns, Mads Pedersen, Giulio Ciccone, Luke Durbridge en Cyril Barthe maken het elftal compleet. Krijgen we een herhaling van de etappe in 2019 waar Dylan Teuns de etappe won vlak voor Giulio Ciccone.

Etappe 7

Etappe zeven is onderweg! De eerste meters van de 172 kilometer lange etappe richting La Planche des Belles Filles zijn achter de rug. Met drie gecategoriseerde beklimmingen onderweg en de finish op het eind van een gravelstrook met steile stukken van 24 procent beloofd het een waar spektakel te worden.

Profiel

De eerste echte bergrit van deze Ronde van Frankrijk. Met 176,3 kilometer is de rit relatief kort, maar met drie gecategoriseerde beklimmingen en de finish bovenop de Super Plance des Belles Filles is het er een die angst inboezemt bij de niet-klimmers en waarschijnlijk ook sommige klassementsmannen.

Achtergrond

La Planche des Belles Filles. De beklimming waar dromen op uitkomen of nachtmerries werkelijkheid worden. Twee jaar geleden was La Planche des Belles Filles de beklimming waarop Primoz Roglic de Ronde van Frankrijk verloor en Tadej Pogacar zich kroonde tot winnaar van de Tour de France in de afsluitende tijdrit. Vandaag vormt deze beklimming weer het strijdtoneel in de eerste echte bergop aankomst van deze Tour de France. Wel is het de 'Super' editie van de Plance des Belles Filles. De klim eindigt nu na een korte gravelstrook met een stijgingspercentage van 24 procent.
In 2019 was het Dylan Teuns die als eerste boven wist te komen op deze Super Planche. De vraag is of het een strijd gaat zijn tussen de vluchters van de dag of dat een van de klassementsmannen zijn ogen heeft gericht op tijdswinst. Dit is namelijk een klim waar er bij enig moment van zwakte direct grote tijdsverschillen kunnen ontstaan.

Algemeen Klassement

1. Tadej Pogacar 20:44:44
2. Neilson Powless +0:04
3. Jonas Vingegaard +0:31
4. Adam Yates +0:39
5. Tom Pidcock +0:40
6. Geraint Thomas +0:46
7. Aleksandr Vlasov +0:52
8. Daniel Martinez +1:00
9. Romain Bardet +1:01
10. David Gaudu +1:02
Bekijk hier alle resultaten

Waar kijk je?

Met de aanvalslustige en rappe Nederlanders lijkt er dus ook in deze tweede grote ronde van het jaar weer veel moois in het verschiet te liggen voor de Nederlandse kijkers. Volg elke kilometer van de Tour de France op Eurosport of stream reclamevrij via discovery+
Tour de France
Tour de France | Vingegaard in eigen land getrakteerd op traditionele pannenkoeken
28/07/2022 OM 10:37
Tour de France
Tour de France | Vingegaard door tienduizenden enthousiaste Denen onthaald tijdens huldiging
28/07/2022 OM 10:33