“Het is mooi dat er weer veel sfeer is na de coronajaren”, zegt Robbie McEwen die dit jaar als analist voor Eurosport werkt. De voormalig topsprinter weet dat het goed mis kan gaan als het publiek zich niet aan de regels houdt.
McEwen noemt een aantal voorbeelden op: “We zien het publiek meerennen en te dichtbij komen. Ook hebben ze lange vlaggen mee waarmee renners gehinderd kunnen worden zoals Jonas Vingegaard op de col de Granon. Of ze hebben honden mee, vraag maar aan Yves Lampaert. Vorig jaar had je natuurlijk het kartonincident.”
Hoewel ieder jaar publiekscampagnes worden opgestart door ploegen en renners, lijken de mensen zich nog steeds niet bewust van het gevaar dat ze creëeren. “Te vaak gaat het verkeerd zodra mensen overenthousiast worden. Het is echt een groot gevaar waar de renners rekening mee moeten houden. Het kan namelijk je hele race verpesten.”
Tour de France
Tour de France | Waarom de pannenkoeken voor Vingegaard heel bijzonder zijn
28/07/2022 OM 10:54
Volgens McEwen moeten ploegleiders daarom niet alleen aandacht geven aan de tactiek, maar ook aan basale zaken als plaatsing op de weg. “Het gaat nu alleen over wanneer moet ik gaan of op wie moet ik letten, maar het moet ook gaan over op het midden van de weg blijven rijden en het ontwijken van fans. Sommige fans zullen namelijk in de weg gaan lopen.”

Komende week

Het peloton geniet vandaag van een welverdiende rustdag. Morgen trekken de renners voor drie dagen de Pyreneeën in.

WAAR KIJK JE?

Met de aanvalslustige en rappe Nederlanders lijkt er dus ook in deze tweede grote ronde van het jaar weer veel moois in het verschiet te liggen voor de Nederlandse kijkers. Volg elke kilometer van de Tour de France op Eurosport of stream reclamevrij via discovery+.
Tour de France
Tour de France | Vingegaard in eigen land getrakteerd op traditionele pannenkoeken
28/07/2022 OM 10:37
Tour de France
Tour de France | Vingegaard door tienduizenden enthousiaste Denen onthaald tijdens huldiging
28/07/2022 OM 10:33