"Het is geweldig. Vanochtend zei ik tegen mijn vriendin en mijn dochter dat ik voor hen wilde winnen. Ik ben er enorm trots op dat dat me is gelukt. Deze is echt voor mijn twee meiden thuis."
De laatste bergetappe van deze Tour hakte erin, zelfs bij de altijd op het oog zo ijskoude Vingegaard. "Ik was erg blij dat het voorbij was. Ik ben gewoon heel blij dat ik deze etappe heb gewonnen. Er zijn nog twee dagen te gaan voordat we naar Parijs afreizen dus we moeten gefocust blijven. We moeten per dag bekijken wat er gebeurd."
Op de afdaling van de Col de Spanelles ging Pogacar onderuit, maar Vingegaard bleef uiterst sportief wachten op zijn concurrent. "Hij miste de bocht en daarna kwam hij ten val in het grind. Daarna besloot ik om op hem te wachten."
Tour de France
Tour de France | Waarom de pannenkoeken voor Vingegaard heel bijzonder zijn
28/07/2022 OM 10:54

Tour de France | Vingegaard en Pogacar schudden elkaar de hand na nerveus moment in afdaling

Teamgenoten

Zoals al meerdere keren is gebleken was de ploeg van Jumbo-Visma ook in deze etappe de sterkste. Op de slotklim reed Wout van Aert zelfs weg uit het wiel van Tadej Pogacar. Vingegaard is al zijn ploeggenoten dan ook enorm dankbaar.
"Ik moet al mijn teamgenoten bedanken, ze waren allemaal fantastisch. Kijk naar Wout die Pogacar uit het wiel rijdt, Kuss die geweldig werk verrichte, maar ook Tiesj (Benoot), Christophe (Laporte) en Nathan (Van Hooydonck). Ze hebben allemaal geweldig gereden. Ik had dit zonder hen nooit kunnen doen."

Tour de France | Vingegaard soleert naar winst op Hautacam en stelt Tourzege vrijwel veilig

Gele trui

Na de ritzege op de Hautacam en de uitbreiding van de voorsprong op Pogacar kunnen we wel stellen dat de gele trui dit jaar meegaat naar Denemarken. Vingegaard wel echter nog van niets weten.
"Ik wil het er nog niet over hebben. We hebben eerst nog morgen en overmorgen, en daarna gaan we pas naar Parijs. Laten we het er over twee dagen over hebben."

Waar kijk je?

Met de aanvalslustige en rappe Nederlanders lijkt er dus ook in deze tweede grote ronde van het jaar weer veel moois in het verschiet te liggen voor de Nederlandse kijkers. Volg elke kilometer van de Tour de France op Eurosport of stream reclamevrij via discovery+.
Tour de France
Tour de France | Vingegaard in eigen land getrakteerd op traditionele pannenkoeken
28/07/2022 OM 10:37
Tour de France
Tour de France | Vingegaard door tienduizenden enthousiaste Denen onthaald tijdens huldiging
28/07/2022 OM 10:33