Het was vooraf duidelijk dat het een strijd ging worden tussen de kopgroep en de ploegen in het peloton die op een sprint wilden aansturen. Uiteindelijk was het Stefan Bissegger die als enige overbleef vooraan de koers. De Zwitser van EF Education First bleef echter binnen de controle van het peloton en al lang voor de finish was duidelijk dat Bissegger het niet ging redden.
Dat betekende echter niet dat het peloton zich rustig voor een sprint ging opmaken, want vooral Quick-Step Alpha Vinyl had andere plannen en begon op een kleine 30 kilometer van de finish koers te maken. Met name Remi Cavagna was erg bedrijvig. De Fransman kreeg Gibbons en Molina met zich mee in een poging het peloton te verrassen.

Aanvallen in de finale

Wielrennen
Laporte wint Binche-Chimay-Binche
15 UUR GELEDEN
Dit zorgde er echter voor dat er een spervuur van aanvallen ontstond, omdat relatief weinig ploegen een pure sprinter in de gelederen hadden. Het was bijzonder onrustig in het peloton en een nieuwe aanval zorgde voor verschillende groepjes renners die op avontuur gingen in aanloop naar het laatste klimmetje van de dag.
Onder leiding van opnieuw Quick-Step Alpha Vinyl werden deze pogingen echter onschadelijk gemaakt. Vooral wereldkampioen Julian Alaphilippe, die weer terug is na een zware blessure, was bedrijvig. Keer op keer probeerde de Belgische ploeg los te komen, waardoor het geen moment stilviel in het peloton en de slotfase bijzonder chaotisch was.
Met nog een kleine kilometer te gaan was daar een tweede aanval van Remi Cavagna en de Fransman sloeg een gat. Cavagna redde het net niet. Hij werd 100 meter voor de streep ingerekend door het aanstormende peloton.
Daar was het Jake Stewart die het werk van zijn ploeg beloonde. De Brit van Groupama-FDJ drukte zijn wiel net voor dat van Jason Tesson en pakte de eerste profzege van zijn carrière. Omdat het de openingsrit was, is Stewart ook automatisch de eerste leider van het algemeen klassement deze Tour de l'Ain.

Waar kijk je?

De Tour de l'Ain is alle drie de dagen live te zien bij Eurosport. Kijk je liever zonder reclame? Stream dan via discovery+.
Wielrennen
Binche-Chimay-Binche | Laporte bekroont topjaar met indrukwekkende overwinning
15 UUR GELEDEN
Wielrennen
Binche-Chimay-Binche | Lorena Wiebes oppermachtig in Belgische eendagskoers
17 UUR GELEDEN