Tour de France
De eerste etappe kent eenzelfde aankomst als Parijs-Nice, maar veel voordeel van die race rijden zullen de renners niet hebben volgens Traksel: 'Nice is natuurlijk een stad die veel renners kennen, omdat ze er wonen of vaak fietsen. Dus je hebt geen voorsprong door Parijs-Nice te fietsen'. Van rustig inkomen is geen sprake volgens Traksel. "De eerste etappes gaan meteen voor een hoop spektakel zorgen, er kunnen hier al gelijk bepalende dingen gebeuren voor het klassement." Hermsen ziet het in zo'n vaart niet lopen: 'Ik denk dat het wel meevalt met die eerste dagen. Het is toch voor iedereen weer even inkomen zo'n grote ronde als de Tour en alles er omheen.' Een ding is zeker: de eerste etappes zijn allerminst gemakkelijk.
Wat opvalt is dat er een aantal aankomsten zijn die na een lange afdaling liggen gedurende de hele Tour. Op de vraag of hier misschien een beetje gekeken is naar de kwaliteiten van Fransman Julian Alaphilippe zijn de heren vrij stellig. 'Natuurlijk wordt hier naar gekeken, maar aan de andere kant zijn er ook minimaal acht bergop aankomsten en dit is weer ten nadelen van 'LouLou'.' Voor wie dit een voordeel is? 'Kruijswijk, Roglic, Bernal, Froome'. Over die laatste blijft het nog even gissen. Het is niet precies duidelijk hoe de viervoudig Tour-winnaar er op dit moment voor staat en wat hij gaat rijden in 2020. 'Mits zijn gezondheid weer op orde is, staat hij gewoon aan de start van de Tour', aldus Hermsen.
Wielrennen
Wielrennen | Lefevere hint op Evenepoel in Tour 2024 - "Vuelta, Giro en dan Tour was altijd al plan"
20 UUR GELEDEN
Voor Peter Sagan wordt 2020 een zwaar seizoen. De Bora-hansgrohe-renner verschijnt komend jaar aan de start van zowel de Giro d'Italia als de Tour de France en vliegt vervolgens naar Tokio om deel te nemen aan de Olympische Spelen. Traksel: 'Voor Sagan is het, na een relatief teleurstellend seizoen 2019, zaak om weer ritten te gaan winnen. Dit kan hij goed in de Giro dit jaar, maar ook in de Tour is hij niet kansloos voor enkele ritzeges.' Teamgenoot Buchmann wordt de klassementsrenner van de Duitse formatie in de Ronde van Frankrijk. Of Bora-hansgrohe weer zo'n succesvol seizoen kan beleven als in 2019 moet nog maar blijken. Ineos, Jumbo-Visma en Deceuninck-Quickstepp lijken weer oppermachtig te worden. Laatstgenoemde is echter wel Philippe Gilbert kwijt aan Lotto-Soudal. Gilbert won vorig jaar onder andere de spectaculaire waaieretappe in de Vuelta. Ook in de Tour de France van 2020 zit een potentiële waaieretappe. Traksel: 'Dit zou wel eens een fenomenale etappe kunnen worden. Langs de Atlantische kust, van eiland naar eiland, eerst zuidelijk en daarna omkeren naar het noorden. Hier gaat de wind hoe dan ook parten spelen.'
Een ander punt waar wielerliefhebbers niet over uitgesproken raken zijn het aantal tijdritkilometers in de 107e editie van de Tour de France. Hermsen: 'Als je het relatief bekijkt valt dit best mee. In de Giro zitten dan wel drie tijdritten, toch zijn ze bij elkaar opgeteld maar twintig kilometer langer dan die ene in de Tour. En dan is de tijdrit in de Tour nog zwaarder, waardoor er grotere verschillen kunnen ontstaan.' Toch zijn het wel weinig tijdritten voor een grote ronde vindt Traksel. 'De tijdrit in de Tour belooft erg spectaculair te worden, waarin we misschien wel fietswissels gaan zien halverwege. Dit gaat ongetwijfeld voor verschuivingen in het klassement zorgen. Voor bijvoorbeeld Tom Dumoulin en Primoz Roglic zou het nadelig kunnen uitpakken om maar een tijdrit te hebben. Kunnen de voormalig Giro-winnaar en/of de Vuelta-winnaar van 2019 van tevoren al het verschil maken? Of wachten zij tot de tijdrit?
Rapport:
Tijdritkilometers | -/+
Uitstraling | +++
Afwisselende etappes | ++
Epische etappes | +++
Sprintetappes | -/+
Klimetappes | +++
Kijk ook in 2020 weer LIVE naar de Tour de France op Eurosport 1 en de Eurosport Player
Tour de France
Tour de France : Een dag, een verhaal - 1989, 8 seconden
20 UUR GELEDEN
Wielrennen
Wielrennen | Sinkeldam trekt niet naar B&B Hotels, maar tekent contract bij Alpecin-Deceuninck
GISTEREN OM 09:37