Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Kop over kop | "Als Jumbo-Visma geen rekening houdt met Robert Gesink stonden ze nu 25 seconden voor op INEOS"

Menno Waebeke

Geupdate 23/08/2022 om 11:34 GMT+2

Elke rustdag in deze Vuelta a España bespreken de mannen van Kop over Kop de ontwikkelingen in de Spaanse wielerronde. Deze week staat volledig in teken van het openingsweekend in Nederland. Volgens Bobbie Traksel had Primoz Roglic een grotere voorsprong kunnen hebben. “Als Jumbo-Visma twee of drie man opoffert in de ploegentijdrit, hadden ze twaalf seconden meer gehad.”

Jumbo-Visma en INEOS Grenadiers in de derde etappe van de Vuelta in Nederland

Foto: Getty Images

De oud-renner en commentator geeft in de podcast Kop over Kop aan dat de Nederlandse formatie bewust heeft gekozen om met de voltallige ploeg te finishen. “Er waren maar twee officiële tussenpunten, maar de ploegen hebben verschillende apps die meer tussentijden kunnen geven. Bij het laatste punt had Jumbo-Visma achttien seconden voorsprong.”
“De ploeg wist dat, als ze twee of drie mannen hadden opgeofferd, ze met 25 seconden voorsprong op de nummer twee hadden gewonnen. Ze hebben ervoor gekozen om Gesink de rode trui te gunnen, maar hadden ook INEOS op een grotere achterstand kunnen zetten."
picture

La Vuelta | Trotse Plugge verklaart waarom Gesink door Jumbo naar de rode trui wordt geloodst

Iets unieks

Jumbo-Visma had de etappes na de ploegentijdrit zelfs de luxe om zelf te bepalen wie het rood zou dragen. Eerst was de eer aan Mike Teunissen en een dag later was Eduardo Affini aan de beurt. “Ik vind het echt mooi dat ze Teunissen die kans geven”, zegt de Vlaamse-commentator Jeroen Vanbelleghem.
“Hij rijdt volgend seizoen voor een andere ploeg, ze hadden ook kunnen zeggen ‘jij rijdt volgend jaar voor iemand anders, dus we geven hem aan een renner die blijft’, maar dat doen ze niet.”
Volgens Bobbie Traksel is het doorgeven van de rode leiderstrui iets unieks. “Zo goed zijn ze gewoon, ze steken er met kop en schouders bovenuit. Dit is heel lang ongezien geweest."
picture

La Vuelta | On-board beelden van de viering van etappe 1 van Team Jumbo-Visma

Eerste test

De Vuelta a España heeft Nederland na het openingsweekend verlaten, de renners vervolgen hun weg dinsdag in het Baskenland. In de vierde etappe naar Laguardia worden de klimmers voor het eerst getest. De finish loopt steil omhoog met stukken van boven de tien procent.

WAAR KIJK JE?

De Vuelta a España is ook in 2022 van de eerste tot en met de laatste kilometer rechtstreeks te volgen op televisie en internet. Stem je televisie af op Eurosport of kies voor een gehele reclamevrije stream op discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie