Alles wat je moet weten over de 77e editie van de Vuelta a España met start in Nederland
Starttijden, parcours, favorieten - dit moet je weten over de ploegentijdrit in Utrecht
Locatie, tijden, programma - Dit gebeurt er bij de ploegenpresentatie in Utrecht
Welke truien zijn te winnen? De historie en kanshebbers op rood, groen, wit en blauw
Deze dertien Nederlanders starten in de Vuelta van 2022.
 • Sam Oomen (Jumbo-Visma)
 • Robert Gesink (Jumbo-Visma)
 • Mike Teunissen (Jumbo-Visma)
 • Wilco Kelderman (BORA-hansgrohe)
 • Danny van Poppel (BORA-hansgrohe)
 • Dylan van Baarle (INEOS Grenadiers)
 • Boy van Poppel (Intermarché-Wanty-Gobert)
 • Thymen Arensman (DSM)
 • Joris Nieuwenhuis (DSM
 • Wout Poels (Bahrain-Victorious)
 • Daan Hoole (Trek-Segafredo)
 • Jetse Bol (Burgos-BH)
 • Julius van den Berg (EF Education-EasyPost)
Vuelta a España
Kop over Kop | Moet Remco Evenepoel in 2023 al naar de Tour de France?
13/09/2022 OM 09:14

Jumbo-Visma

Het team met de meeste Nederlanders in de ploeg is Jumbo-Visma. Waar de gele brigade in Frankrijk slechts één Nederlander meenam, staan nu drie Nederlandse renners aan het vertrek.
Kopman van Jumbo-Visma is Primoz Roglic. De Sloveen moest in de Tour nog opgeven vanwege een harde valpartij in de eerste week, maar is net op tijd fit voor de Vuelta. Toch zijn er vraagtekens over zijn vorm.
Sam Oomen en Robert Gesink moeten Roglic beschermen in het hooggebergte. Samen met Amerikaan Sep Kuss zijn zij de belangrijkste knechten van de ploeg zodra het bergop gaat. Oomen zal waarschijnlijk proberen zo lang mogelijk dicht te staan in het klassement om het kopmanschap over te nemen, mocht Roglic (vroeg) uitvallen.
Met Mike Teunissen heeft Jumbo-Visma een sterke man voor op het vlakke. Teunissen, die volgend jaar een overstapt maakt naar Intermarché-Wanty-Gobert, is in staat om gaten te dichten en Roglic te begeleiden in de laatste kilometers. Al kan de voormalig geletruidrager met zijn prima sprint ook zelf meedoen om de ereplaatsen.

Sprint

Een andere man die we in de sprints zien, is Danny van Poppel. Hij was zondag nog belangrijk voor Fabio Jakobsen in zijn winst op het Europees Kampioenschap. Jakobsen had volgens hem zelf een van de beste lead-outs ter wereld. Van Poppel trekt in Nederland en Spanje de sprint aan voor Sam Bennett. Mogelijk kan hij zelf ook een keer voor eigen kansen gaan. De Ier is dit seizoen namelijk hopeloos uit vorm en won dit jaar slechts een sprint.

Berggeiten

In het hooggebergte kunnen we ook mooie dingen verwachten van onze landgenoten. Wilco Kelderman is schaduwkopman in de sterrenformatie van BORA-hansgrohe. De Duitse ploeg heeft Girowinnaar Jai Hindley en Sergio Higuita in het team. De man die volgend jaar rijdt voor Jumbo-Visma zal hen ondersteunen, maar ook voor eigen succes mogen rijden.
Thymen Arensman krijgt voor het eerst in een grote ronde het kopmanschap toebedeeld. De jonge renner uit de Betuwe verraste vorig jaar met een derde plaats in de afsluitende tijdrit. Dit jaar reed hij als knecht van Romain Bardet een sterke Giro. Hij is ook in vorm, want in Polen won hij zijn eerste wedstrijd ooit als prof. Met Joris Nieuwenhuis heeft hij ook een Nederlandse knecht in de ploeg.

Knechten

Ook Wout Poels staat vrijdag aan de start. Hoewel Poels al tweemaal zesde werd in de Ronde van Spanje gaat hij niet als kopman van start. Poels zal zijn kopman Mikel Landa ondersteunen.
Boy van Poppel en Dylan van Baarle zullen ook een ondersteunende rol hebben deze Giro. Van Poppel staat in dienst van kopmannen Pozzovivo en Meintjes bij Intermarché. Van Baarle van de sterke INEOS-ploeg met Richard Carapaz, Ethan Hayter en Tao Geoghegan Hart.
Jetse Bol is de enige buitenlander in het Spaanse continentale team Burgos-BH. Bol reed al vijf keer eerder een Ronde van Spanje. In 2019 werd hij al eens tweede in een etappe. Deze Vuelta zal hij door aan te vallen die prestatie proberen te verbeteren.
Ook Julius van den Berg mag in de categorie knecht worden ingedeeld. Van den Berg werd als veertiende en laatste Nederlander bevestigd als deelnemer aan de Ronde van Spanje. Het drietal Rigoberto Uran, Hugh Carthy en Esteban Chaves draagt de ploeg, Van den Berg moet hen ondersteunen en krijgt wellicht ook een keer de kans om voor eigen succes te gaan. Hij was eerder dit jaar dicht bij ritwinst in de Giro, maar het mocht niet zo zijn.

Debutanten

Er staan twee Nederlandse debutanten aan de start. Daan Hoole en Joris Nieuwenhuis startten nog nooit eerder in een Ronde van Spanje. Voor de 23-jarige Hoole is het zelfs zijn eerste grote ronde. Hoole heeft een zeer goede tijdrit in de benen. Wie weet kan hij dat ook laten zien.

Riesebeek

Door de naam van Oscar Riesebeek moest daags voor de start en vlak voor de ploegenpresentatie helaas een streep. De (veertiende) Nederlander van Alpecin-Deceuninck viel tijdens een van de laatste trainingen en verwondde bij die val diverse vingers. Zelfs dusdanig dat hij niet van start kan. Alpecin riep Floris de Tier last-minute op als vervanger. Dat is erg zuur voor Riesebeek, die met de Vuelta 2022 nu een grote ronde met start in eigen land moet missen.

WAAR KIJK JE?

De Vuelta a España is ook in 2022 van de eerste tot en met de laatste kilometer rechtstreeks te volgen op televisie en internet. Stem je televisie af op Eurosport of kies voor een gehele reclamevrije stream op discovery+. Voor de vele liefhebbers is er goed nieuws, want het commentaar wordt net als tijdens de Giro verzorgd door Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon.
Vuelta a España
La Vuelta | Evenepoel wil meer na Vuelta-winst - "Alle grote rondes winnen, dat is mijn droom"
12/09/2022 OM 13:08
Vuelta a España
La Vuelta | Evenepoel wil meer na Vuelta-winst - "Alle grote rondes winnen, dat is mijn droom"
12/09/2022 OM 12:58