Alles wat je moet weten over de 77e editie van de Vuelta a España met start in Nederland
Starttijden, parcours, favorieten - dit moet je weten over de ploegentijdrit in Utrecht
Locatie, tijden, programma - Dit gebeurt er bij de ploegenpresentatie in Utrecht
Welke truien zijn te winnen? De historie en kanshebbers op rood, groen, wit en blauw
De Vuelta a España biedt vaak garantie op spektakel en dat wordt ook dit jaar niet anders volgens drievoudig eindwinnaar Alberto Contador. “Het is vergeleken met de Giro en de Tour de ronde waar je de meeste verrassingen ziet.”
Vuelta a España
Kop over Kop | Moet Remco Evenepoel in 2023 al naar de Tour de France?
13/09/2022 OM 09:14
“De Vuelta heeft de Zuid-Europese mentaliteit in zich, wij beleven het wielrennen met emotie en de supporters laten dat elke etappe weer zien. Het is een hele speciale koers."

Tour de France | “Herstellen voor de Vuelta” - Onderonsje tussen Roglic en Contador

Lastige plek op wielerkalender

Jonas Vingegaard won dit jaar de Tour de France, maar ontbreekt in Spanje op de deelnemerslijst en dat is niet ongebruikelijk. Het gebeurt tegenwoordig namelijk vaker dat de Tourwinnaar de Vuelta overslaat en dat komt volgens Contador vooral door de wielerkalender.
“Als je het seizoen voorbereidt dan weet je dat je een aantal races moet opofferen. Wanneer je na een slopend seizoen deelneemt aan de Vuelta, ben je aan het einde van het jaar ontzettend vermoeid. Het is alsof je met minimale energie een van de hoogste bergen beklimt, nadat je een paar weken ervoor de Mount Everest hebt beklommen.”

Spaanse crisis

Contador is zelf verantwoordelijk voor drie eindoverwinningen in de Vuelta en won bovendien zes etappes. Tegenwoordig lijkt het wielrennen in Spanje echter een beetje in een dal te zijn beland. Zo wachten de Spaanse wielerfans al 33 etappes op een etappezege van een landgenoot in de Spaanse wielerronde.
“Je hebt te maken met golven in generaties dus we moeten nu even geduldig zijn. Er komt een geweldige generatie aan met renners als Juan Ayuso en Carlos Rodríguez. We gaan de Vuelta dit jaar niet winnen, maar ik denk wel dat we dit jaar weer belangrijke etappes kunnen winnen.”

Kansen Evenepoel

Wie volgens Contador ook voor etappezeges moet gaan, is Remco Evenepoel. “Remco moet zich, ondanks dat hij een van de beste rijders van dit moment is, focussen op ritoverwinningen.”
"Hij kan in de toekomst omschakelen naar het algemene klassement, maar voor nu is zijn specialiteit om te vechten voor dagsucces. We kunnen in deze Vuelta misschien wel zien of Evenepoel ooit in de buurt gaat komen van het niveau van Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard."

Clásica San Sebastián | Evenepoel verpulvert concurrentie tijdens favoriete koers

Topfavoriet

Over de topfavoriet voor het eindklassement in deze Vuelta a España hoeft Contador niet lang na te denken. “Dat is zonder enige twijfel Primoz Roglic, zeker met de afwezigheid van Tadej Pogacar.”
De Spaanse oud-renner ziet wel twee serieuze uitdagers op de loer liggen. “Richard Carapaz en Simon Yates zijn de twee grootste rivalen van Roglic. Yates weet wat het is om deze koers te winnen en Carapaz is al eens heel dichtbij geweest. Die ervaringen kunnen uiteindelijk de doorslag geven”, besluit Contador.

WAAR KIJK JE?

De Vuelta a España is ook in 2022 van de eerste tot en met de laatste kilometer rechtstreeks te volgen op televisie en internet. Stem je televisie af op Eurosport of kies voor een gehele reclamevrije stream op discovery+. Voor de vele liefhebbers is er goed nieuws, want het commentaar wordt net als tijdens de Giro verzorgd door Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon.
Vuelta a España
La Vuelta | Evenepoel wil meer na Vuelta-winst - "Alle grote rondes winnen, dat is mijn droom"
12/09/2022 OM 13:08
Vuelta a España
La Vuelta | Evenepoel wil meer na Vuelta-winst - "Alle grote rondes winnen, dat is mijn droom"
12/09/2022 OM 12:58