Premium
Wielrennen

La Vuelta | Etappe 12

03:25:38

Herhaling
"Remco heeft grote prestatie neergezet" - Trotse opa ziet winst Evenepoel in Alicante
Kop over Kop met Lefevere | "Blij dat Evenepoel criticasters de mond heeft gesnoerd"
Evenepoel spreekt voor het eerst de wens uit om de Ronde van Spanje te winnen
Ingesloten Van Poppel moet flink sturen en kan amper sprinten, wordt wel tweede
Vuelta a España
Kop over Kop | Moet Remco Evenepoel in 2023 al naar de Tour de France?
13/09/2022 OM 09:14
Ons liveblog van de Vuelta a España gaat écht los zodra er live-beeld is. De meeste uitzendingen starten om 14:30 uur. Natuurlijk is onze blik ook al voor het opstarten van de live-registratie op de koers gericht. Diverse etappes worden zelfs van begin tot eind uitgezonden. Kijk je mee? Stream de hele Vuelta reclamevrij via discovery+!

Evenepoel trekt nog een sprint

De drager van de rode trui blijft de rest nog voor. Mas, Ayuso en Roglic zaten nog wel in zijn wiel. Lopez en Rodriguez moesten aan klein gaatje laten.

Evenepoel ziet er nog fris uit

De Belg lijkt nog energie over te hebben.

Zes man over

Evenepoel, Rodriguez, Mas, Lopez, Ayuso en Lopez zijn overgebleven van het peloton. Evenepoel heeft besloten het tempo te bepalen.

Rodriguez versnelt

Evenepoel zit in zijn wiel.

Hart op kop

Ineos neemt het initiatief over voor Rodriguez.

Wat doet het peloton?

Movistar rijdt nog altijd op kop.

Het is Carapaz die wint

Helaas komt Wilco Kelderman weer net tekort voor een overwinning in de World Tour.

Carapaz lijkt op weg naar de overwinning

Kelderman ziet de Ecuadoriaan nog altijd, maar de meters tikken langzaam weg.

Nog 1,5 kilometer

Carapaz heeft een gat van ongeveer 15 meter op Kelderman. In het peloton sluiten Ayuso, O'Connor, Almeida en Arensman weer aan.

Carapaz versnelt

Dat is een serieuze aanval van Richard Carapaz. Gesbert kan niet volgen en dus moet ook Kelderman zich terug proberen te knokken.

Roglic lost in het peloton

Mas, Evenepoel en Lopez versnellen. Roglic moet even een gaatje laten, maar knokt zich terug. Waar is Ayuso?

Vine moet lossen

De grote favoriet voor de dagzege kan het niet waarmaken. Hij moet Gesbert, Kelderman, Carapaz en Brenner en Polanc laten gaan.

Polanc valt aan

De finale is begonnen. Iedereen kijkt naar Vine. Kelderman en Carapaz zitten er nog goed bij en ook Brenner zien we vooraan.

Gesbert valt aan

Kelderman gaat op een grote versnelling achter de Fransman aan. Soler moet een gaatje laten.

Nog 5 kilometer

De tien koplopers hebben nog altijd een voorsprong van een kleine 9 minuten. Matteo Fabro bepaalt al kilometerslang het tempo. In het peloton heeft Quick-Step Alpha Vinyl zich weer op kop gezet.

Nog 7 kilometer

Vooraan zien we nog Kelderman, Fabbro, Carapaz, Vine, Brenner, Soler, Polanc, Gesbert, Hagen en Champoussin. In het peloton moet Harper laten gaan en dus zit Roglic alleen, terwijl Evenepoel nog twee knechten bij zich heeft.

Movistar en Jumbo-Visma willen Evenepoel onder druk zetten

De ploegen van Roglic en Mas zijn duidelijk iets van plan. Evenepoel heeft nog Vervaeke en Van Wilder bij zich.

Nog 10 kilometer

Dennis zwaait af en wordt afgelost door Harper. De voorsprong van de kopgroep is nog 9 minuten. De kopgroep is inmiddels flink uitgedund.

Jumbo-Visma pakt de kop

Voelt Roglic zich goed en wil hij Evenepoel testen na zijn valpartij? Rohan Dennis trekt de gashendel open en rijdt zo een minuut van de voorsprong af.

Nog 16 kilometer

De achterdeur staat open in de kopgroep. Vooraan zien we Kelderman met zijn knecht Matteo Fabro. Het peloton volgt op 10 minuten.

Eerste afhakers in de kopgroep

Het begint meteen steil en dus zien we Battistella, Teunissen en Owsian direct afhaken.

Kopgroep begint aan de slotklim

De langste klim van deze Vuelta wordt nu door de kopgroep opgereden. Wie van de 31 vluchters gaat hier winnen?

Nog 25 kilometer

Louis Vervaeke laat zich terugzakken om Evenepoel te ondersteunen. De voorsprong van de kopgroep vlak voor de slotklim is met een kleine 11 minuten nog altijd aanzienlijk.

De val van Evenepoel in beeld

La Vuelta | Bekijk valpartij in afdaling waarbij leider Evenepoel schaafwonden oploopt

Nog 35 kilometer

Quick-Step Alpha Vinyl heeft besloten dat het mooi is geweest met de groter wordende voorsprong van vluchters. Ze willen mannen als Kelderman en Carapaz niet te ver terug laten komen in het klassement en gaan op kop rijden.

Battistella is terug in de kopgroep

Alle 32 vluchters zijn weer bij elkaar. Evenepoel zit weer in het peloton.

Evenepoel is boos op de motards

De Belg klaagt over stilstaande motards in de bochten na zijn valpartij. Saillant detail is dat Evenepoel zonder handschoenen fietst en dus last van zijn handen heeft.

Het peloton wacht

Traditiegetrouw wacht het peloton op de leider als die onderuit gaat. Daardoor groeit de voorsprong van de kopgroep naar bijna 12 minuten.

Evenepoel onderuit

Remco Evenepoel en Ilan van Wilder staan ineens langs de kant van de weg? Er zijn scheuren in de broek te zien, dus het lijkt op een valpartij. De schade valt op het oog mee.

Nog 50 kilometer

Jay Vine heeft zijn mannen op kop van de groep gezet om het gat met Battistella niet te groot te laten worden. De voorsprong van de Italiaan is nog 45 seconden, terwijl het peloton op meer dan 10 minuten volgt.

Nog 60 kilometer

Battistella heeft duidelijk geen zin om opnieuw met Jay Vine naar de finish te rijden. De Italiaan heeft inmiddels een kleine minuut op de rest van de vluchters, waar ook zijn ploeggenoot Lutsenko nog onderdeel van uitmaakt.

Nog 65 kilometer

De voorsprong van de kopgroep blijft groeien. Het verschil met het peloton bedraagt nu een kleine 8 minuten. Ondertussen is Samuelle Batistella weggesprongen uit de kopgroep.

Wie zien de experts winnen vandaag?

La Vuelta | Predictor van etappe 12

De namen van de kopgroep

Mike Teunissen, Wilco Kelderman, Richard Carapaz, Jay VIne, Alexey Lutsenko, Clement Champoussin, Samuele Battistella, Edoardo Zambanini, Matteo Fabbro, Jonathan Caicedo, James Shaw, Jan Bakelants, Patrick Bevin, Omer Goldstein, Carl Fredrik Hagen, Nelson Oliveria, Jose Joaquin Rojas, Louis Vervaeke, Lawson Craddock, Marco Brenner, Jonas Iversby Hvideberg, Antonio Tiberi, Marc Soler, Ivo Oliveira, Jan Polanc, Lionel Taminiaux, Gianni Vermeersch, Jose Manuel Diaz, Carlos Canal, Mikel Iturria, Elie Gesbert en Lukasz Owsian.

Nog 80 kilometer

Het tempo ligt erg hoog vandaag. Desondanks heeft de kopgroep een flinke voorsprong opgebouwd. Het verschil met het peloton is ruim zes minuten.

Evenepoel verloor gisteren zijn belangrijkste helper

La Vuelta | Beelden opgedoken van val Julian Alaphilippe, Fransman grijpt direct naar schouder

De klassementsleider blikt vooruit

La Vuelta | Het interview met Remco Evenepoel voor etappe 12

Grote kopgroep

Een groep van maar liefst 32 man heeft zich losgemaakt van het peloton. We zien dat grote namen zoals Richard Carapaz, Wilco Kelderman, Alexey Lutsenko en Jay Vine in de vlucht zitten. De voorsprong op het peloton is ongeveer drie minuten.

Achtergrond

Remco Evenepoel is van de nul af. Dankzij zijn overwinning in de tijdrit heeft hij voor het eerst een etappe gewonnen in een grote ronde. Dit was een duidelijk doel tijdens de start van de Ronde van Spanje in Utrecht, maar nu wordt het vizier gericht op Madrid. Voor het eerst sprak de Belg uit dat hij deze Vuelta daadwerkelijk wil winnen.
De rode trui zit in ieder geval stevig om de schouders van de kleine Merckx. En wie weet smaakt die eerste overwinning wel naar meer. Het is al gebleken dat Evenepoel ook bergop tot de sterksten behoort, dus of Primoz Roglic of Enric Mas hem kan afstoppen…
Misschien moet de concurrentie eerder worden gezocht in de hoek van Jay Vine, die zelfs al twee ritten won – met finish bergop – en op wie echt geen maat staat. Het is meer dan verdiend dat de renner van Alpecin de bergtrui draagt. Het wordt ook leuk om te zien of Thymen Arensman in de top tien blijft.

La Vuelta | Remco Evenepoel bang voor coronabesmettingen - "Dat zou echt een nachtmerrie zijn"

Vine

Het is geen toeval dat Evenepoel en Vine worden genoemd als favorieten voor de winst in etappe twaalf. Bekijk het profiel zelf maar. De laatste twintig kilometer van de 191 kilometer lange tocht richting de Peñas Blancas in Estepona gaan stevig bergop!
Er zijn enkele steile stroken van 14 procent en het venijn zit ‘m niet eens in de staart, maar in het begin. Daarna vlakt het wat af. Toch wint er een klimmer met inhoud, want er wordt in totaal liefst twintig kilometer geklommen. Ook de warme speelt een factor van belang.

La Vuelta | Ingesloten Van Poppel moet flink sturen en kan amper sprinten, wordt wel tweede

Algemeen klassement

1. Remco Evenepoel 39:39:04
2. Primoz Roglic +2:41
3. Enric Mas + 3:03
4. Carlos Rodriguez +3:55
5. Juan Ayuso +4:53
6. João Almeida +6:45
7. Miguel Ángel López +6:50
8. Tao Geoghegan Hart +7:37
9. Ben O'Connor + 7:46
10. Thymen Arensman + 8:44
Bekijk de Vuelta-klassementen

WAAR KIJK JE?

De Vuelta a España is ook in 2022 van de eerste tot en met de laatste kilometer rechtstreeks te volgen op televisie en internet. Stem je televisie af op Eurosport of kies voor een gehele reclamevrije stream op discovery+. Voor de vele liefhebbers is er goed nieuws, want het commentaar wordt net als tijdens de Giro verzorgd door Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon.
Vuelta a España
La Vuelta | Evenepoel wil meer na Vuelta-winst - "Alle grote rondes winnen, dat is mijn droom"
12/09/2022 OM 13:08
Vuelta a España
La Vuelta | Evenepoel wil meer na Vuelta-winst - "Alle grote rondes winnen, dat is mijn droom"
12/09/2022 OM 12:58