Premium
Wielrennen

La Vuelta | Etappe 8

04:57:07

Herhaling
Wat weten we van de negen aankomsten bergop deze Vuelta?
Wat mogen we verwachten van Remco Evenepoel?
Favorieten eindklassement: Evenepoel, Hindley of toch weer Roglic?
Alles wat je moet weten over de 77e editie van de Vuelta a España
Vuelta a España
Kop over Kop | Moet Remco Evenepoel in 2023 al naar de Tour de France?
13/09/2022 OM 09:14
Ons liveblog van de Vuelta a España gaat écht los zodra er live-beeld is. De meeste uitzendingen starten om 14:30 uur. Natuurlijk is onze blik ook al voor het opstarten van de live-registratie op de koers gericht. Diverse etappes worden zelfs van begin tot eind uitgezonden. Kijk je mee? Stream de hele Vuelta reclamevrij via discovery+!

Vine wint, Evenepoel behoudt rood

Jai Vine heeft na de zesde etappe ook de achtste etappe van de Vuelta gewonnen. Hij kwam op de Asturische reus Collau Fancuaya als eerste van een voormalige kopgroep boven. Remco Evenepoel leek weinig moeite te hebben met de slotklim en kwam als eerste van de klassementsmannen boven. Hij pakte bijna nog seconden op Enric Mas en Primoz Roglic, die zich herpakte na een slechte etappe eergisteren.

Voorsprong kopgroep loopt terug

Jai Vine is in zijn eentje weggereden. Zijn voorsprong op groep Evenepoel bedraagt twee minuten.

Pedersen drager groene trui

Mads Pedersen houdt aan zijn dag in de kopgroep 20 punten over. De Deen kwam als eerste over de finish van de tussensprint en eindigt met 147 punten. Bennett staat op 142.

Evenepoel maakt zich nog weinig zorgen

Remco Evenepoel zit ontspannen op zijn fiets. Een kopgroep rijdt vooruit en heeft een niet gevaarlijk voorsprong van ronde de vier minuten. Hij zal hard moeten werken om zijn rode trui te behouden, maar voor nu heeft hij tijd voor een grapje.

We hebben een kopgroep

Na bijna drie kwartier fietsen is de kopgroep een feit. Acht renners rijden meer dan een minuut voor het peloton uit, waar de Quick-Steprenners rustiger aan doen. Alexey Lutsenko, Mikel Landa, Bruno Armirail, Rein Taaramae, Lucas Hamilton, Mads Pedersen, Marc Soler en Jay Vine zijn de namen van de renners uit de eerste groep.

Kopgroep komt niet weg

Tijdens de eerste klim van de dag lukte het geen groep om weg te komen. Verschillende renners waaronder Dylan van Baarle, Alejandro Valverde en Richard Carapaz zaten mee voorin, maar kwamen nooit echt weg.

We zijn echt begonnen

De renners zijn gestart aan de zware achtste etappe. Het peloton telt wel vier renners minder dan gisteren. Nikias Arndt, Jake Stewart, Anthony Deleplace en Mark Donovan starten niet op.

Lange geneutraliseerde start

Het peloton rijdt lang door La Pola Llaviana om te starten aan de voet van de Alto de Colladona. Een tweede categorie-klim van zeven kilometer lang.

Achtergrond

Met twee cols van de tweede categorie, drie van de derde categorie en de Colláu Fancuaya als slotstuk gaan we voor het eerst zien of Evenepoel daadwerkelijk in aanmerking komt voor de eindzege. En wat concurrenten als Enric Mas en Primoz Roglic nog precies waard zijn. De kopman van Jumbo-Visma kon eerder deze week niet volgen. Nu wel…?
Alles bij elkaar moeten de renners maar liefst 3500 hoogtemeters verteren, waarvan de laatste loodjes met recht het zwaarst wegen. De Colláu Fancuaya liegt er niet om en bestaat uit diverse loeizware en steile stroken, met uitschieters tot 17 en 19 procent!
De wegen van de vrij onbekende col zijn ook nog eens smal, dus hopelijk krijgen we een heerlijk mantegenman-gevecht voorgeschoteld. Het kan haast niet anders of de grote kanonnen worden naar voren gerold, want dit is geen etappe waarin de kleintjes de kruimels mogen oprapen.

La Vuelta | Jay Vine wint verrassend op Pico Jano, Remco Evenepoel pakt rode trui

Ayuso

Voor het lijstje favorieten kijken we dan ook naar de namen die je ook in het klassement verwacht. Evenepoel uiteraard gezien zijn status als rodetruidrager, maar ook zeker een Mas en Roglic mag je opschrijven. Daar voegen we Jai Hindley en Simon Yates graag nog aan toe, terwijl jongelingen als Juan Ayuso en Joao Almeide hopen te kunnen verrassen.
Wie weet valt er voor Wilco Kelderman (nu 13e) en Thymen Arensman (momenteel 16e) ook nog iets te halen.

Algemeen klassement

1. Remco Evenepoel 25:21:34
2. Rudy Molard +0:21
3. Enric Mas +0:28
4. Primoz Roglic +1:01
5. Juan Ayuso +1:12
6. Pavel Sivakov +1:27
7. Tao Geoghegan Hart +1:27
8. Carlos Rodriguez +1:34
9. Simon Yates +1:52
10. Joao Almeida +1:54
Bekijk volledige Vuelta-klassementen

WAAR KIJK JE?

De Vuelta a España is ook in 2022 van de eerste tot en met de laatste kilometer rechtstreeks te volgen op televisie en internet. Stem je televisie af op Eurosport of kies voor een gehele reclamevrije stream op discovery+. Voor de vele liefhebbers is er goed nieuws, want het commentaar wordt net als tijdens de Giro verzorgd door Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon.
Vuelta a España
La Vuelta | Evenepoel wil meer na Vuelta-winst - "Alle grote rondes winnen, dat is mijn droom"
12/09/2022 OM 13:08
Vuelta a España
La Vuelta | Evenepoel wil meer na Vuelta-winst - "Alle grote rondes winnen, dat is mijn droom"
12/09/2022 OM 12:58