Premium
Wielrennen

La Vuelta | Etappe 19

03:24:59

Herhaling
Een grote valpartij met Vine, Pedersen en Rodriguez in etappe 18
Gesink pakt bijna etappe: "Was een fantastische race tot de laatste 200 meter"
Opdringerige fans krijgen geen foto of handtekening van Evenepoel
Wat gebeurde er precies met Evenepoel in de laatste kilometers?
Vuelta a España
Kop over Kop | Moet Remco Evenepoel in 2023 al naar de Tour de France?
13/09/2022 OM 09:14
Ons liveblog van de Vuelta a España gaat écht los zodra er live-beeld is. De meeste uitzendingen starten om 14:30 uur. Natuurlijk is onze blik ook al voor het opstarten van de live-registratie op de koers gericht. Diverse etappes worden zelfs van begin tot eind uitgezonden. Kijk je mee? Stream de hele Vuelta reclamevrij via discovery+!

Pedersen doet het!

Hij moest er een lange sprint van maken, maar Mads Pedersen maakte de hattrick compleet!

Sprinttreinen bereiden zich voor

Dat een sprint onvermijdelijk is, lijkt duidelijk, maar wie zit er nog bij die het Mads Pedersen moeilijk kan maken? Mike Teunissen is erbij, maar geldt dat ook voor Danny van Poppel of Tim Merlier? Het lijkt er niet op, aangezien Wilco Kelderman zich rustig ophoudt achterin het peloton.

Evenepoel roept hogere machten op

Pedersen overleeft

Het ging niet hard genoeg bij Bahrain-Victorious om Mads Pedersen te lossen. Ook Mike Teunissen zit er nog bij, wat kan de Nederlander in de sprint vandaag?

Bahrain neemt het commando over

Een tweede topfavoriet voor de etappe van vandaag is Fred Wright. Zijn ploeg Bahrain-Victorious nestelt zich op de kop van het peloton, willen zij Pedersen lossen? De kopgroep is inmiddels ingerekend.

Trek controleert

Trek-Segafredo controleert de koers voor zijn kopman Mads Pedersen. De Deen wil zijn derde overwinning van deze Vuelta realiseren. De voorsprong van McNulty, Okamika en Caicedo is slechts 1:14 minuten.

Chasse patate

Een klimmer als McNulty mag je geen al te grote voorsprong geven op de laatste klim, adviseert co-commentator Breukink en dus houdt Trek-Segafredo de marge met de kopgroep beperkt. Dat gaat ten koste van de achtervolgers.
Craddock kwam dichtbij, maar kreeg het gat met de kopgroep niet gedicht en liet zich uiteindelijk na een lange chasse patate inlopen. Dat lot was eerder al Harper en Bizkarra overkomen. Nog voor de tweede beklimming van de Puerto del Piélago werden zij bijgehaald.

Kleine kopgroep

Nadat eerder een grotere groep van zo'n veertien man met daarin onder meer Vincenzo Nibali en Jetse Bol vergeefs een poging had gedaan om weg te komen, slaagde een drietal vluchters daar wel in: Brandon McNulty (UAE Emirates), Jonathan Caicedo (EF Education-EasyPost) en Ander Okamika (Burgos-BH). Lawson Craddock (BikeExchange-Jayco) probeert al een tijdje aansluiting te vinden bij de drie, maar hij blijft vooralsnog hangen op ongeveer anderhalve minuut.
Terwijl Trek-Segafredo in dienst van Mads Pedersen het tempo bepaalt, trachten nog drie renners weg te komen: Chris Harper van Jumbo-Visma en de Basken Mikel Bizkarra en Ibai Azurmendi (Euskaltel-Euskadi). Die laatste liet zich terugzakken, waardoor Harper en Bizkarra als duo verdergaan in de achtervolging.

Achtergrond

Evenepoel maakt donderdag tijdens de laatste klimfinish duidelijk dat er niet met hem valt te spoten. Enric Mas probeerde het. Natuurlijk probeerde hij het! Keer op keer probeerde de Spanjaard de leider te lossen, maar het lukte hem gewoon niet. Evenepoel zat constant in zijn wiel en kaapte zelfs de dagzege weg, ook voor de neus van Robert Gesink. Ondertussen werd Thymen Arensman vijfde.
Met de klimbenen van Arensman lijkt het nog steeds goed te zitten, maar verwacht hem eerder zaterdag in de laatste zware bergetappe en niet direct vrijdag, als 139 kilometer wordt gekoerst rondom Talavera de la Reina. Onderweg wordt twee keer de Puerto del Piélago beklommen. De tweede passage van de top is zo’n veertig kilometer voor de finish.

La Vuelta | Evenepoel is te sterk voor Gesink in de finale van etappe 18

Pedersen?

Dit betekent dat het nog maar de vraag is of de klim daadwerkelijk scherprechter blijkt, of dat zich na de top nog een laatste twist aandient. Veertig kilometer solo vooruit blijven lijkt wat veel van het goede. Wie weet strijdt er eerder een plukje overblijvers uit de vlucht van de dag om de ritzege.
Het aanwijzen van een échte favoriet is lastig, maar als hij weet aan te klampen en de vlucht van de dag het niet haalt, kan Mads Pedersen zomaar eens richting alweer een overwinning sprinten.

La Vuelta | Pedersen wint, Roglic valt

Algemeen klassement

1. Remco Evenepoel 69:59:12
2. Enric Mas +2:07
3. Juan Ayuso 5:14
4. Miguel Ángel López +5:56
4. Carlos Rodriguez 6:49
6. João Almeida +7:14
7. Thymen Arensman +8:09
8. Ben O'Connor +9:34
9.Rigoberto Uran +9:56
10. Jai Hindley 12:03
Bekijk alle Vuelta-klassementen

WAAR KIJK JE?

De Vuelta a España is ook in 2022 van de eerste tot en met de laatste kilometer rechtstreeks te volgen op televisie en internet. Stem je televisie af op Eurosport of kies voor een gehele reclamevrije stream op discovery+. Voor de vele liefhebbers is er goed nieuws, want het commentaar wordt net als tijdens de Giro verzorgd door Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon.
Vuelta a España
La Vuelta | Evenepoel wil meer na Vuelta-winst - "Alle grote rondes winnen, dat is mijn droom"
12/09/2022 OM 13:08
Vuelta a España
La Vuelta | Evenepoel wil meer na Vuelta-winst - "Alle grote rondes winnen, dat is mijn droom"
12/09/2022 OM 12:58