Premium
Wielrennen

La Vuelta | Etappe 20

05:43:21

Herhaling
"Dit was niet oké" - Primoz Roglic woedend op Fred Wright
Tijdritten Evenepoel geven doorslag - Mas leider zonder races tegen klok
Opdringerige fans krijgen geen foto of handtekening van Evenepoel
Wat gebeurde er precies met Evenepoel in de laatste kilometers?
Vuelta a España
Kop over Kop | Moet Remco Evenepoel in 2023 al naar de Tour de France?
13/09/2022 OM 09:14
Ons liveblog van de Vuelta a España gaat écht los zodra er live-beeld is. De meeste uitzendingen starten om 14:30 uur. Natuurlijk is onze blik ook al voor het opstarten van de live-registratie op de koers gericht. Diverse etappes worden zelfs van begin tot eind uitgezonden. Kijk je mee? Stream de hele Vuelta reclamevrij via discovery+!

Evenepoel

Remco Evenepoel is zo goed als zeker van zijn eindzege van deze Vuelta. De Belg kwam vandaag geen moment in gevaar. Richard Carapaz wist zich ondertussen te ontdoen van Sergio Higuita. De Ecuadoriaan pakt zijn derde ritzege van deze Ronde van Spanje.

De pijn verbijten

Carapaz en Higuita proberen kosten wat kost uit de greep van de achtervolgende kopmannen te blijven. Carapaz komt ook op de Puerto de Cotos als eerste boven te komen en Higuita van zich af te schudden.

Versnelling Carapaz

Met nog 15,5 kilometer te gaan geeft Carapaz er een klap op. De Ecuadoriaan rijdt weg bij zijn twee medevluchters. Sergio Higuita weet snel de aansluiting te vinden met de bergkoning van de Vuelta.

Relatieve rust

De rust lijkt redelijk teruggekeerd te zijn in het peloton. Een aantal knechten hebben de weg terug gevonden naar hun kopmannen. Ondertussen rijden Carapaz, Higuita en Meintjes op kop van de koers, zo'n 40 seconden voor een groep achtervolgers met o.a. Nibali, Valverde en Gesink.

Bergkoning Carapaz

Richard Caparaz is de bergkoning van deze Vuelta. Op de Puerto de la Morcuera komt de Ecuadoriaan als eerste boven. Met deze tien punten verzekert hij zichzelf van de blauwe bollentrui in Madrid.

Aanval Mas numero uno

Met nog 40 kilometer te gaan probeert Enric Mas het voor de eerste keer. Veel zit er niet achter want snel kijkt de Spanjaard achterom in de felle ogen van Remco Evenepoel. Thymen Arensman kent een goede dag en neemt de kop over van Mas.

Aanval Gesink

Op de Puerto de la Morcuera zijn het Segio Higuita, Richard Carapaz en Louis Meintjes die weg willen uit de kopgroep. Robert Gesink gaat daar in zijn eentje achteraan!

Mas & Movistar

Enric Mas heeft nog maar een enkele kans om deze Vuelta te winnen. Meer dan twee minuten moet de Spanjaard zien goed te maken wil hij het rood om zijn schouders hebben in Madrid. Met nog 43 kilometer te gaan zien we ineens de witte trein van Movistar op kop van het peloton! Laat dat gevecht maar komen!

Complete kopgroep

De twee kopgroepen zijn samengevoegd. Op de flanken van de Puerto de Canencia, met nog 57 kilometer te gaan, ontstaat er één grote kopgroep van 24 renners. De voorsprong op het peloton bedraagt een kleine 4 minuten.

Puerto de Navafria

Robert Stannard komt ook op de tweede beklimming van de dag als eerste boven. De medevluchter van de Australiër, Marc Soler, is vandaag niet bezig met de bergpunten.

Te traag voor Pinot

Voor Thibault Pinot gaat het niet snel genoeg op de Puerto de Navafria. De Fransman zit in de achtervolgende groep en probeert in zijn eentje het gat met de twee koplopers te dichten.

100km

Met nog 100 kilometer gaat het er relatief rustig aan toe in het peloton. Marc Soler en Rboert Stannard rijden op kop van de koers. Iets meer dan een minuut achter het tweetal rijdt een grote groep van 24 renners met o.a. Robert Gesink, Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde, Richard Carapaz en Thibault Pinot. Op meer dan vijf minuten volgt het peloton.

Chaos!

De eerste beklimming van de dag heeft het hele peloton in gaten geslagen. Er rijdt een groep van zes man op kop van de koers. Dertig seconden daar achter volgt een tweede grotere groep. Op een kleine minuut volgt het peloton. Robert Stannard wist als eerste boven te komen op de Puerto de Navacerrada. Ondertussen ging Alejandro Valverde in de aanval vanuit het peloton. Robert Gesink, Vincenzo Nibali en Sergio Higuita gingen achter de Spanjaard aan. Wat kunnen we allemaal verwachten vandaag?

Carlos Rodriguez

De zware valpartij van Carlos Rodriguez lijkt grote gevolgen te hebben voor de Spaans kampioen. Op de eerste klim van de dag moet de nummer vijf in het algemeen klassement het peloton al laten gaan. Met het verband nog op zijn linker arm en been is het duidelijk dat de valpartij nu zijn tol begint te eisen.

Movistar heeft een plan

Gaat Movistar proberen de Vuelta te winnen vandaag? Na 18 kilometer koers gaat het niet hard genoeg voor de Spaanse formatie. Het tempo in het peloton wordt op de eerste klim van de dag flink opgevoerd.

Startschot!

Etappe twintig is begonnen! 180 kilometer en vijf gecategoriseerde beklimmingen. Het lijkt een ideale dag voor de vluchters. Dat zou veel actie in de eerste kilometers kunnen betekenen!

Gezond gespannen Evenepoel

Remco Evenepoel is voor de start van de twintigste etappe wat meer gespannen dan normaal. Ook niet zo gek, want dit is de laatste 'echte' etappe van La Vuelta 2022. Dit is wat Evenepoel te vertellen had voor de start van vandaag.

La Vuelta | "De laatste echte etappe zorgt voor extra spanning", Evenepoel klaar voor etappe 20

Wright - Roglic

Fred Wright heeft inmiddels gereageerd op het statement van Jumbo-Visma. De Brit kan zich niet vinden in de conclusie van Roglic en zijn ploeg.

Achtergrond

Het is al bijna niet meer voor te stellen dat een andere renner dan Evenepoel de rode trui draagt. Primoz Roglic begon de slotweek met een gewaagde aanval, maar kwam ten val en vuurt inmiddels vanuit huis zijn pijlen af op Fred Wright. De reactie van Roglic en Jumbo zorgt voor ontsteltenis bij Wright en Bahrain Victorious, die zich van geen kwaad bewust zijn.
Desondanks staat vast dat Roglic de Vueta niet voor de vierde keer op rij wint. Evenepoel maakt verreweg de grootste kans om de troon over te nemen van de Sloveen. De Belg moet slechts staan zien te houden in de laatste bergrit… daarna kan in Madrid de champagne worden ontkurkt!

La Vuelta | Bekijk in samenvatting hoe Pedersen voor de derde keer naar winst sprint

Arensman

Zo ver is het toch nog niet helemaal. Er moeten zaterdag nog 4000 hoogtemeters worden verteerd en direct vanuit het vertrek in Moralzarzal moet worden geklommen. Als Mas en Movistar nog een poets willen bakken, dient een heus masterplan te worden uitgevoerd. Maar niets is onmogelijk, zeker niet op maar liefst vijf cols!
Als dagfavorieten moet je denken aan de grote mannen, Mas en Evenepoel dus, maar vlak ook Miguel Ángel López niet uit. Thibaut Pinot is vaak goed in het slotweekend en wat te denken van Thymen Arensman die wellicht nog enkele plekjes hoopt te stijgen in de eindrangschikking? Hij staat nu zevende.

La Vuelta | Evenepoel is te sterk voor Gesink in de finale van etappe 18

Algemeen klassement

1. Remco Evenepoel 73:18:23
2. Enric Mas +2:07
3. Juan Ayuso 5:14
4. Miguel Ángel López +5:56
4. Carlos Rodriguez 6:49
6. João Almeida +7:14
7. Thymen Arensman +8:09
8. Ben O'Connor +9:34
9. Rigoberto Uran +9:56
10. Jai Hindley 12:03
Bekijk alle Vuelta-klassementen

WAAR KIJK JE?

De Vuelta a España is ook in 2022 van de eerste tot en met de laatste kilometer rechtstreeks te volgen op televisie en internet. Stem je televisie af op Eurosport of kies voor een gehele reclamevrije stream op discovery+. Voor de vele liefhebbers is er goed nieuws, want het commentaar wordt net als tijdens de Giro verzorgd door Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon.
Vuelta a España
La Vuelta | Evenepoel wil meer na Vuelta-winst - "Alle grote rondes winnen, dat is mijn droom"
12/09/2022 OM 13:08
Vuelta a España
La Vuelta | Evenepoel wil meer na Vuelta-winst - "Alle grote rondes winnen, dat is mijn droom"
12/09/2022 OM 12:58