Premium
Wielrennen

La Vuelta | Etappe 2

04:56:49

Herhaling
Tijden, route - Alles wat je moet weten over etappe 2 van Den Bosch naar Utrecht
'Alto de Amerongse Berg' levert peloton geen schrik op, maar wél een bergtrui
Jumbo-Visma wint ploegentijdrit en gunt Gesink de rode trui
Alles wat je moet weten over de 77e editie van de Vuelta a España met start in Nederland
Vuelta a España
Kop over Kop | Moet Remco Evenepoel in 2023 al naar de Tour de France?
13/09/2022 OM 09:14
Ons liveblog van de Vuelta a España gaat écht los zodra er live-beeld is. De meeste uitzendingen starten om 14:30 uur. Natuurlijk is onze blik ook al voor het opstarten van de live-registratie op de koers gericht. Diverse etappes worden zelfs van begin tot eind uitgezonden. Kijk je mee? Stream de hele Vuelta reclamevrij via discovery+!

Sam Bennett!

Sam Bennett wint de tweede etappe van de Vuelta! De Ier kent een lastige periode met veel DNF's en slechts een handjevol goede resultaten, maar deze overwinning is wel een hele mooi! Mike Teunissen sprint naar de vierde plaats en pakt dus geen bonificatieseconden, wel zat er een klein gaatje in het peloton. Is dit genoeg voor een tijdsverschil en dus de rode trui voor Teunissen?

Vijf kilometer

Nog vijf kilometer te gaan. Het tempo ligt enorm hoog en de treintjes zijn gevormd. Wie wint er de eerste rit in lijn van deze Vuelta?

Mads Pedersen wint tussensprint

Mads Pedersen wint de tussensprint op Vliegbasis Soesterberg. De Deen pakt twintig punten en drie seconden. Ethan Hayter komt met zijn derde plek een seconde dichter bij de renners van Jumbo-Visma.

Valpartij voor Poels

Bij het oprijden van de vliegbasis van Soesterberg vallen er drie renners. Twee van Lotto-Soudal en één van Bahrain-Victorious genaamd Wout Poels. Poels en Kamil Malecki kunnen hun weg vervolgen, maar de andere renner van Lotto-Soudal lijkt er niet goed bij te liggen..

Nervositeit neemt toe

Met nog twintig kilometer te gaan neemt de nervositeit in het peloton toe. Een aantal treintjes beginnen al vorm te krijgen en het tempo loopt op.

Kopgroep ingelopen

Het zit erop voor de kopgroep met Jetse Bol en Julius van den Berg. Ze worden ingelopen door het peloton. Gaat nog een andere groep het proberen of rijden we als een groep naar de finish.

Julius van den Berg eerste bergkoning

De eerste bergkoning van de Vuelta 2022 is een feit. Julius van den Berg was de eerste aanvaller van de dag en ook de eerste renner boven op de Amerongse Berg! Jetse Bol leek zich te vergissen en begon te vroeg aan zijn spurt.

La Vuelta | Julius van den Berg komt als eerste boven op Amerongse Berg en is eerste drager bergtrui

Enkele kilometers

Het is nog een handjevol kilometers te gaan tot de top van de Alto de Amerongse Berg! Wie gaat daar als eerste boven komen en wie wordt de eerste bergkoning van de Vuelta a Espana 2022?

Voorsprong wordt weer groter

De vijf koplopers krijgen weer wat meer ruimte van het peloton. Het kleinste tijdsverschil was zo'n tiental seconden en inmiddels is de voorsprong weer uitgelopen naar 30 seconden.

Kopgroep krijgt geen lucht

Het ziet er naar uit dat Alpecin-Deceuninck het gat met de koplopers wil dichten. Blijkbaar heeft de ploeg interesse in de bergpunten? De top van de Amerongse Berg ligt nog meer dan 30 kilometer verder... Een bijzonder moment.

Richard Plugge

Richard Plugge kan met een gewonnen ploegentijdrit en rode trui voor Robert Gesink alweer een triomf toevoegen aan de toch al lange erelijst. Het plan werd perfect uitgevoerd. Plugge legt ook uit waarom Gesink deze leiderstrui verdient.

La Vuelta | Trotse Plugge verklaart waarom Gesink door Jumbo naar de rode trui wordt geloodst

Kilometers tikken weg

Er gebeuren weinig spannende dingen. De tijd van de koplopers liep op tot vier minuten, maar dat was voor Alpecin-Deceuninck net wat te veel. Het tempo werd wat opgeschroefd en inmiddels schommelt de voorsprong rond de twee minuten. Met nog 140 kilometer te gaan lijkt een sprint echt onvermijdelijk te zijn geworden.

Niet veel nodig

Er is niet veel voor nodig om in de vlucht van de dag te zitten. Er rijden vijf renners weg en het peloton gooit direct de deur dicht op de smalle wegen. Het vijf renners op kop van de koers zijn: Thibault Guernalec, Xabiek Mikel Azparren, Pau Miquel, Julius van den Berg en... Jetse Bol!

Los!

Etappe twee is onderweg! De vlag is gevallen en de renners zijn los! Julius van den Berg is de eerste renner die het probeert! Een sprint lijk onvermijdelijk, maar wel is ligt de bergtrui voor het oprapen bovenop de Amerongse Berg!

Jetse Bol voor de bergtrui

Jetse Bol gaat het vandaag zeker proberen om de bergtrui te pakken. Vandaag komt het peloton de 'Alto de Amerongse Berg' tegen. De enige bergpunten van de dag. Wie hier dus als eerste boven komt pakt de trui.

La Vuelta | Jetse Bol over de bergtrui: "Ik ga het zeker proberen"

Achtergrond

De tweede etappe kent ergens halverwege een hoogtepunt van maar liefst 69 meter… de Alto de Amerongse berg! De heuvel in de Utrechtse Heuvelrug is het hoogste punt van de provincie Utrecht, terwijl het peloton op weg is naar het Science Park in de gelijknamige stad.
Door zijn hoogte en steilheid is de Amerongse Berg geliefd onder sportfietsers en heeft een sticker van de vierde categorie opgeplakt gekregen. Dit betekent dat er een bergpunt valt te verdienen en de bergtrui – op dit moment in bezit van Chris Harper – ook officieel uitgereikt kan worden.

La Vuelta | Jumbo-Visma doet goede zaken in eerste etappe - Bekijk de hoogtepunten

Alto de Amerongse berg

Zodra het bergpunt is uitgedeeld, kan het vizier op de sprint. Tim Merlier is de uitgesproken favoriet, maar houd ook rekening met mannen als Sam Bennett, Kaden Groves en Ethan Hayter.
Ook Danny van Poppel hoopt zich misschien wel in het sprintgeweld te kunnen mengen, terwijl Mike Teunissen er met een late uitval juist aan hoopt te ontsnappen. Jetse Bol houden we in de gaten tijdens de strijd om de bollentrui op de Amerongse Berg!

Algemeen klassement

1. Robert Gesink 24:40
2. Primoz Roglic +0:00
3. Chris Harper +0:00
4. Sepp Kuss +0:00
5. Rohan Dennis +0:00
6. Edoardo Affini +0:00
7. Sam Oomen +0:00
8. Mike Teunissen +0:00
9. Ethan Hayer +0:13
10. Richard Carapaz +0:13
Bekijk de volledige Vuelta-klassementen

WAAR KIJK JE?

De Vuelta a España is ook in 2022 van de eerste tot en met de laatste kilometer rechtstreeks te volgen op televisie en internet. Stem je televisie af op Eurosport of kies voor een gehele reclamevrije stream op discovery+. Voor de vele liefhebbers is er goed nieuws, want het commentaar wordt net als tijdens de Giro verzorgd door Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon.
Vuelta a España
La Vuelta | Evenepoel wil meer na Vuelta-winst - "Alle grote rondes winnen, dat is mijn droom"
12/09/2022 OM 13:08
Vuelta a España
La Vuelta | Evenepoel wil meer na Vuelta-winst - "Alle grote rondes winnen, dat is mijn droom"
12/09/2022 OM 12:58