Premium
Wielrennen

La Vuelta | Etappe 7

03:09:51

Herhaling
Wat weten we van de negen aankomsten bergop deze Vuelta?
Wat mogen we verwachten van Remco Evenepoel?
"Laatste kilometer dacht ik aan haar" - Vine draagt overwinning op aan team en vrouw
Alles wat je moet weten over de 77e editie van de Vuelta a España
Vuelta a España
Kop over Kop | Moet Remco Evenepoel in 2023 al naar de Tour de France?
13/09/2022 OM 09:14
Ons liveblog van de Vuelta a España gaat écht los zodra er live-beeld is. De meeste uitzendingen starten om 14:30 uur. Natuurlijk is onze blik ook al voor het opstarten van de live-registratie op de koers gericht. Diverse etappes worden zelfs van begin tot eind uitgezonden. Kijk je mee? Stream de hele Vuelta reclamevrij via discovery+!

Herrada wint!

Het is Jesus Herrada die de etappe wint. Hij blijft Battistella net voor. Wright, die wel heel vroeg aanging, is derde.

Close finish!

Het verschil is niet te zien. De winst gaat naar Battistella of Herrada! Bennett wint de sprint van het peloton.

Laatste kilometer

De vijf rijden onder de vod van de laatste kilometer. We krijgen een sprint van de kopgroep.

Kopgroep blijft samenwerken

De kopgroep blijft samenwerken. Ze willen het risico niet lopen dat het peloton ze alsnog terugpakt. Nog 2 kilometer, het verschil is 43 seconden.

Koplopers lijken stand te houden

De vijf koplopers lijken het te gaan halen. Nog iets meer dan 5 kilometer en de voorsprong bedraagt 50 seconden. Samuele Battistella, Fred Wright, Jesus Herrada, Harry Sweeny en Jimmy Janssen gaan vermoedelijk om de overwinning strijden.

Nog een minuut voor de koplopers

De finale is helemaal los! Het tempo in het peloton ligt heel hoog, maar ze snoepen slechts heel weinig af van de voorsprong van de kopgroep. Nog 10 kilometer en het verschil is precies een minuut!

Kansen voor de kopgroep

Het peloton moet hard werken om de vijf koplopers terug te halen. Het gaat erom spannen. Met nog 25 kilometer te gaan, is de voorsprong nog altijd iets meer dan twee minuten.

Bennett sluit weer aan

Sam Bennett heeft in de afdaling de aansluiting met het peloton weer gevonden. Een groot peloton is nu op jacht naar de vijf koplopers. Met nog 40 kilometer te gaan is het verschil 2:30.

Groot peloton bereikt de top

Er zijn renners gelost, maar Trek - Segafredo en Team BikeExchange - Jayco hadden bij het bereiken van de top op meer effect gehoopt. Sam Bennett is wel gelost, maar heeft slechts een kleine achterstand op het peloton en kan nog terugkeren. De Puerto de San Glorio heeft ook een slachtoffer geëist in de kopgroep. Omer Goldstein moest halverwege lossen. De vijf hebben een voorsprong van 2:43 op het peloton. De volle buit van de bergpunten is voor Jesus Herrada.

Bennett is taai

Het werk van Trek - Segafredo en Team BikeExchange - Jayco heeft effect. Sprinters Tim Merlier en Pascal Ackermann moeten lossen op de Puerto de San Glorio. Ook de bergrtrui van Victor Langelotti en Chris Froome zijn niet meer te zien in het peloton. Sam Bennett is taai en hangt er nog aan.

Kopgroep van zes

Het peloton is begonnen aan de beklimming van de Puerto de San Glorio van de eerste categorie. Zes renners zijn er tussenuit geknepen. Samuele Battistella, Fred Wright, Jesus Herrada, Omer Goldstein, Harry Sweeny en Jimmy Janssen verdedigen een voorsprong van ruim drie minuten.

Pedersen vol vertrouwen

Met een pittige klim halverwege het parcours is het de vraag of de vluchters stand houden of dat het een sprint wordt met een gereduceerd peloton. Mads Pedersen kent als favoriet voor de dagzege weinig twijfel en gaat voor het laatste scenario.

La Vuelta | "De winnaar komt vanuit het peloton" - Mads Pedersen vol vertrouwen voor zevende etappe

Achtergrond

De zevende etappe van de Vuelta 2022 belooft een bijzondere te worden, al is het maar omdat het verloop niet of nauwelijks valt te voorspellen. Waarom niet? Omdat halverwege een col van de eerste categorie opdoemt, zonder dat daarna heel serieus wordt afgedaald.
De Puerto de San Glorio (1603 meter) vormt de scherprechter. De top van die berg ligt na zo’n 125 kilometer, waarmee er dus genoeg tijd is voor de sprinters om terug te keren in de (uitgedunde) groep, terwijl de aanvallers ongetwijfeld hopen dat de vlucht van de dag het haalt.

La Vuelta | “Een van de mooiste dingen die ik op een fiets heb laten zien - Leider Evenepoel trots

Pedersen

Dit maakt dat het verloop op diverse manieren kan uitpakken en dat is wel zo leuk. Als je de verschillende opties schetst en een naam moet aanwijzen, kom je aan bij Mads Pedersen. De Deen is in orde, kan een berg over en heeft een sprint in de benen.
Dit kan vrijdag zomaar eens de succesformule blijken voor Pedersen en Trek-Segafredo, maar garanties zijn er natuurlijk nooit. Ook het spelen van Ethan Hayter lijkt geen slecht idee, al neem je wel een risico gezien zijn finish in het absolute achterveld tijdens de bergetappe van gisteren.

Algemeen klassement

1. Remco Evenepoel 20:50:07
2. Rudy Molard +0:21
3. Enric Mas +0:28
4. Primoz Roglic +1:01
5. Juan Ayuso +1:12
6. Pavel Sivakov +1:27
7. Tao Geoghegan Hart +1:27
8. Carlos Rodriguez +1:34
9. Simon Yates +1:52
10. Joao Almeida +1:54
Bekijk alle Vuelta-klassementen

WAAR KIJK JE?

De Vuelta a España is ook in 2022 van de eerste tot en met de laatste kilometer rechtstreeks te volgen op televisie en internet. Stem je televisie af op Eurosport of kies voor een gehele reclamevrije stream op discovery+. Voor de vele liefhebbers is er goed nieuws, want het commentaar wordt net als tijdens de Giro verzorgd door Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon.
Vuelta a España
La Vuelta | Evenepoel wil meer na Vuelta-winst - "Alle grote rondes winnen, dat is mijn droom"
12/09/2022 OM 13:08
Vuelta a España
La Vuelta | Evenepoel wil meer na Vuelta-winst - "Alle grote rondes winnen, dat is mijn droom"
12/09/2022 OM 12:58