Premium
Wielrennen

La Vuelta | Etappe 6

03:18:45

Herhaling
Wat weten we van de negen aankomsten bergop deze Vuelta?
Marc Soler profiteert van getreuzel in kopgroep en wint vijfde etappe
Daan Hoole moet opgeven vanwege positieve coronatest
Alles wat je moet weten over de 77e editie van de Vuelta a España
Vuelta a España
Kop over Kop | Moet Remco Evenepoel in 2023 al naar de Tour de France?
13/09/2022 OM 09:14
Ons liveblog van de Vuelta a España gaat écht los zodra er live-beeld is. De meeste uitzendingen starten om 14:30 uur. Natuurlijk is onze blik ook al voor het opstarten van de live-registratie op de koers gericht. Diverse etappes worden zelfs van begin tot eind uitgezonden. Kijk je mee? Stream de hele Vuelta reclamevrij via discovery+!

Jay Vine pakt hem!

Hij is binnen! In de mist op de Pico Jano pakt Jay Vine zijn eerste profzege. Remco Evenepoel wordt tweede en pakt veel tijd op de concurrentie.

Laatste kilometer

Jay Vine gaat het redden! Remco Evenepoel en Enric Mas blijven steken op twintig seconden, wat een moment zou dat zijn voor de Australiër.

Drie kilometer

We zijn bijna boven op de Pico Jano. Jay Vine heeft nog altijd 24 seconden op Evenepoel en Mas. Daarachter maakt het negentienjarige toptalent Juan Ayuso grote indruk. De Spanjaard leek de afgelopen etappes niet in goede vorm, maar rijdt nu langzaam maar zeker naar Evenepoel en Mas toe.

Vine aan de leiding

Voor al het geweld in het peloton rijdt nog steeds Jay Vine. De renner van Alpecin-Deceuninck reed enkele kilometers geleden stilletjes weg en heeft nog 22 seconden voorsprong op Evenepoel en Mas.

Roglic lost!

Primoz Roglic in de problemen! De Sloveen kan het tempo van Remco Evenepoel niet volgen en moet lossen. Alleen Enric Mas kan de Belg nu nog volgen.

Evenepoel!

Daar gaat Remco Evenepoel! De Belg versnelt op een steil gedeelte van de Pico Jano, Roglic zit direct in het wiel. Carapaz is de grote afwezige in de groep van de favorieten, ook Thymen Arensman ontbreekt.

Aanval Yates!

Simon Yates is de eerste favoriet die aanvalt in deze Vuelta! Roglic en Evenepoel blijven vooralsnog zitten. Nog 9 kilometer tot de finish. Achteraan lost Mikel Landa, hij richt zich deze Vuelta op etappezeges.

Pico Jano

Molard komt terug!

Net voor de start van de Pico Jano sluit Rudy Molard weer aan bij het peloton. Kan de Fransman zijn rode trui behouden? Padun heeft nog steeds 55 seconden voor op het peloton, Masnada en Fernandez zijn ingerekend. Nog vijftien kilometer te gaan.

Twintig kilometer

We zijn beneden en de voorsprong van Mark Padun op zijn medevluchters is als sneeuw voor de zon verdwenen. Masnada en Fernadez naderen op 25 seconden, daarachter zit het peloton op een kleine minuut. Over tien kilomter gaan we beginnen aan de slotklim!

Padun als eerste boven

Mark Padun is al eerste boven op de Collada de Brenes en pakt tien punten voor het bergklassement. Zijn voorsprong op het peloton is 1:51 minuten. We gaan de gevaarlijke, natte afdaling in. Nog 30 kilometer op de teller!

Molard lost

Voor de leider in het algemene klassement, Rudy Molard, gaat het te hard. Hij moet lossen en zal moeten vechten om zijn rode trui te verdedigen. In de kopgroep is Mark Padun solo weggereden, hij heeft ruim twee minuten voorsprong op het peloton. We zijn bijna boven!

Alles weer samen

Aan de voet van de Collada de Brenes sluit het tweede deel van het peloton weer aan. Gaan we hier al vuurwerk zien van de favorieten? Nog veertig kilometer tot de streep.

Grote val!

Het is glad op de weg en dat zorgt voor een stevige valpartij. Carl Frederik Hagen van Israel Premier Tech is het grootste slachtoffer, hij blijft stil liggen op de weg. Het peloton is in twee stukken gescheurd. Eerder viel ook Dario Cataldo letterlijk weg uit de kopgroep.

Vijftig kilometer

Nog vijftig kilometer te gaan. De renners beginnen bijna aan de Collada de Brenes, een klim van 6,8 kilometer met een gemiddelde stijging van 8,2 procent. INEOS Grenadiers heeft zich op kop van het peloton gezet, de voorsprong loopt nu snel terug naar iets meer dan drie minuten.

Karsten afgeleid

Hondenweer

Waar het de afgelopen dagen bloedheet was voor de renners in de Vuelta is het weer nu volledig omgeslagen. Het regent in het Baskenland. Over ongeveer 20 kilometer begint de volgende klim. De voorsprong van de vroege vlucht is weer wat gestegen, naar bijna vijf minuten.

Schakel nu in!

Valpartij

Het peloton lag even uit elkaar door een valpartij. Onder anderen Jesus Herrada, Luis Mas en Ander Okamika waren bij de val betrokken. De voorsprong van de koplopers is 4:30 minuten.

De familie van Yates staat langs de kant

La Vuelta | Simon Yates blikt vooruit op de zesde etappe

Evenepoel heeft vertrouwen

La Vuelta | "Vandaag is belangrijker dan de vorige dagen" - Evenepoel hoopvol voor etappe zes

Eerste kopgroep raak

Waar de renners gisteren hard moesten strijden om de vroege vlucht, is het nu bij de eerste kopgroep al raak. Bakelants, Meurisse, Fernandez, Padun, Oliveira, Masnada, Groves, Brenner, Cataldo en Azparren hebben bijna vijf minuten voorsprong op het peloton.

Achtergrond

Jumbo en Roglic hebben hun zin: stiekem wilden ze de rode trui helemaal niet pakken en dankzij Rudy Molard is het onderweg naar Bilbao gelukt om de leiderstrui uit handen te geven. Maar hoe is dat na vertrek uit Bilbao? Dan lijkt de rode trui weer op het spel te staan en dat heeft alles te maken met de finale, als de Pico Jano moet worden beklommen.
Het peloton is donderdag 181,2 kilometer lang onderweg naar ‘Ascensión al Pico Jano. San Miguel de Aguayo’, zoals de eindbestemming officieel is betiteld. Hou het gerust bij de Pico Jano, dat dekt prima de lading. De klim naar de top is maar liefst 12,2 kilometer lang en herbergt steile stroken, met een percentage dat tegen de 10 procent aanschurkt.

La Vuelta | Marc Soler profiteert van getreuzel in kopgroep en wint vijfde etappe

Rode trui

Het dragen van de rode trui kan vleugels geven, maar het lijkt uitgesloten dat Molard zo lang kan aanklampen. Ook van Wright, Arndt en Craddock mogen niet direct wonderen worden verwacht, waardoor de ogen toch weer op Roglic zijn gericht. De concurrentie kan hem eventueel zelfs in het rood dwingen. Of wordt er wellicht aangevallen?
Er zijn natuurlijk altijd vluchters te pollen om een gooi te doen naar dagsucces, maar van de mannen voor het klassement lijkt Roglic voorlopig toch echt de sterkste. Of gaan we Remco Evenepoel zien? Andere namen om in de gaten te houden zijn Miguel Angel Lopez, Enric Mas, Richard Carapaz en Carlos Rodriguez, terwijl we hopen dat Thymen Arensman en Wilco Kelderman kort eindigen. Of zelfs tot meer in staat zijn.

Algemeen klassement

1. Rudy Molard 16:07:22
2. Fred Wright +0:02
3. Nikias Arndt +1:09
4. Lawson Craddock +2:27
5. Primoz Roglic +4:09
6. Sepp Kuss +4:22
7. Pavel Sivakov +4:35
8. Tao Geoghegan Hart +4:35
9. Remco Evenepoel +4:36
10. Richard Carapaz +4:42
Bekijk alle Vuelta-klassementen

Waar kijk je?

De Vuelta a España is ook in 2022 van de eerste tot en met de laatste kilometer rechtstreeks te volgen op televisie en internet. Stem je televisie af op Eurosport of kies voor een gehele reclamevrije stream op discovery+. Voor de vele liefhebbers is er goed nieuws, want het commentaar wordt net als tijdens de Giro verzorgd door Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon.
Vuelta a España
La Vuelta | Evenepoel wil meer na Vuelta-winst - "Alle grote rondes winnen, dat is mijn droom"
12/09/2022 OM 13:08
Vuelta a España
La Vuelta | Evenepoel wil meer na Vuelta-winst - "Alle grote rondes winnen, dat is mijn droom"
12/09/2022 OM 12:58