Premium
Wielrennen

La Vuelta | Etappe 4

03:34:11

Herhaling
Valverde ontevreden over parcours - "Alsof we zeven keer door hetzelfde dorp kwamen"
Sam Oomen onder indruk van zijn kopman Primoz Roglic - ‘Hij is zo sterk’
Alles wat je moet weten over de 77e editie van de Vuelta a España met start in Utrecht
Geen Pogacar, Roglic verdedigt titel - dit zijn de deelnemers aan de Ronde van Spanje
Vuelta a España
Kop over Kop | Moet Remco Evenepoel in 2023 al naar de Tour de France?
13/09/2022 OM 09:14
Ons liveblog van de Vuelta a España gaat écht los zodra er live-beeld is. De meeste uitzendingen starten om 14:30 uur. Natuurlijk is onze blik ook al voor het opstarten van de live-registratie op de koers gericht. Diverse etappes worden zelfs van begin tot eind uitgezonden. Kijk je mee? Stream de hele Vuelta reclamevrij via discovery+!

Dubbelslag Roglic!

Primoz Roglic wint in Laguardia! De Sloveen van Jumbo-Visma verslaat Mads Pedersen die heel knap tweede wordt. Roglic neemt ook direct de rode leiderstrui over van zijn ploeggenoot Affini.

Vier kilometer

We gaan bijna beginnen aan het slotklimmetje! Wie gaat er aan de haal met de vierde etappe in deze Vuelta? Wordt het Roglic, Hayter of toch een verrassende naam?

Rappe mannen klampen aan

Roglic komt als eerste boven op de Puerto de Herrera en pakt drie bonificatieseconden! De kans dat Sam Oomen het rood gaat pakken, is nu wel heel klein. Achteraan hebben Ethan Hayter en Mads Pedersen hun karretje aan weten te haken, kunnen zij meedingen voor de ritzege?

Puerto de Herrera

Het peloton gaat beginnen aan de voorlaatste klim van deze vierde etappe. De Puerto de Herrera is 7,3 kilometer lang met een gemiddelde stijging van 4,8 procent. Gaan we hier al vuurwerk zien van de favorieten?

Tussensprint

De kopgroep blijft het peloton nog net voor bij de enige tussensprint van de dag in Lagrán. James Shaw pakt de twintig punten, Mads Pedersen wint daarachter het sprintje in het peloton en loopt iets in op Sam Bennett. Alles is nu samen, nog ruim dertig kilometer te gaan!

Versnelling vooraan

Voor Alexey Lutsenko gaat het te langzaam, hij versnelt in de kopgroep. Jarrad Drizners en Joan Bou kunnen het tempo niet volgen. De voorsprong van de koplopers stijgt weer naar 1:15 minuten.

Quick-Step draait mee

Naast Jumbo-Visma en BORA-hansgrohe doet nu ook Quick-Step Alpha Vinyl zijn werk op kop van het peloton. De renners hebben nog ruim vijftig kilometer te gaan, de voorsprong van de kopgroep duikt voor het eerst onder de minuut.

Peloton uit elkaar

Het gaat heel hard in het peloton en dat zorgt voor scheurtjes in het peloton. Op het eerste gezicht lijken alle klassementsrenners bij de les. Voor bergkoning Julius van den Berg gaat het wel te hard. Tegelijkertijd moet Ander Okamika vooraan de rol lossen.

Status quo

Er gebeurt niet zoveel in deze vierde etappe in de Vuelta a España. De voorsprong van de zes koplopers wordt onder de twee minuten gehouden door Jumbo-Visma en BORA-hansgrohe. Heeft Sergio Higuita plannen voor vandaag?

Succes voor de Basken

Joan Bou komt als eerste boven en pakt de volle buit op de Puerto de Opakua! Daar gaat zijn Baskische ploeg, Euskaltel-Euskadi, heel blij mee zijn, de kans is namelijk groot dat Bou de nieuwe leider wordt in het bergklassement.

Eerste beklimming

De renners naderen de eerste Spaanse beklimming van deze Vuelta. De Puerto de Opakua is een klim van tweede categorie, op de top zijn vijf punten te verdienen voor het bergklassement.

Start!

We zijn onderweg in de vierde etappe! Vanuit de start is een kopgroep gevormd met Allesandro De Marchi (Israel-Premier Tech), James Shaw (EF Education-EasyPost), Ander Okamika (Burgos-BH), Jarrad Drizners (Lotto-Soudal), Joan Bou (Euskaltel-Euskadi) en de meest opvallende naam Alexey Lutsenko (Astana). Het zestal heeft ruim twee minutenvoorsprong op het peloton.

Achtergrond

Met Julius van den Berg in de bergtrui rijdt het peloton voor het eerst deze Vuelta serieus bergop. De bergpunten op de Amerongse Berg en Rijzendeweg waren vooral om de sponsor tevreden te houden, vanaf nu tellen zulke pukkeltjes op Spaanse/Baskische bodem niet meer mee. Er staat wel gelijk een serieuzere beklimming van tweede categorie op het programma.
Als Van den Berg in de bollentrui wil blijven, moet hij aan de bak op de Puerto de Opakua, waarna ook de Puerto de Herrera nog bedwongen moet worden. Dat zijn echter nog niet alle hoogtemeters, want van een vlakke finale is geenszins sprake. Het slotstuk in Laguardia loopt in de laatste negenhonderd meter gemiddeld zo’n 8,5 procent omhoog.

La Vuelta | Sam Bennett pakt tweede ritzege in Nederland met machtige sprint

Affini

Het lijkt daarom uitgesloten dat Affini er in Baskenland in slaagt om de rode trui te behouden. Met Sam Oomen en Primoz Roglic beschikt Jumbo-Visma over twee kandidaten om het rode kwartet compleet te maken, of duikt Gesink weer op?
Andere opties voor het rood zijn Ethan Hayter, als hij weet aan te klampen, en Remco Evenepoel indien hij de rest uit het wiel fietst. Andere favorieten voor dagsucces zijn Julian Alaphilippe, Santiago Buitrago en met potlood mag ook Alejandro Valverde opgeschreven worden.

Algemeen klassement

1. Edoardo Affini 8:20.07
2. Sam Oomen +0:00
3. Primoz Roglic +0:00
4. Sepp Kuss +0:00
5. Mike Teunissen +0:00
6. Robert Gesink +0:00
7. Ethan Hayter +0:13
8. Richard Carapaz +0:13
9. Carlos Rodriguez +0:13
10. Pavel Sivakov +0:13
Bekijk de volledige Vuelta-klassementen

Waar kijk je?

De Vuelta a España is ook in 2022 van de eerste tot en met de laatste kilometer rechtstreeks te volgen op televisie en internet. Stem je televisie af op Eurosport of kies voor een gehele reclamevrije stream op discovery+. Voor de vele liefhebbers is er goed nieuws, want het commentaar wordt net als tijdens de Giro verzorgd door Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon.
Vuelta a España
La Vuelta | Evenepoel wil meer na Vuelta-winst - "Alle grote rondes winnen, dat is mijn droom"
12/09/2022 OM 13:08
Vuelta a España
La Vuelta | Evenepoel wil meer na Vuelta-winst - "Alle grote rondes winnen, dat is mijn droom"
12/09/2022 OM 12:58