Premium
Wielrennen

La Vuelta | Etappe 17

03:10:19

Herhaling
“Ben blij dat drie kilometerregel bestaat” - Evenepoel komt goed weg na lekke band
Roglic is flink gehavend, stapt af na zware valpartij in finale rit zestien
Bekijk keiharde valpartij Roglic in volle sprint tijdens jacht op Evenepoel
"Denk dat het een race-incident was" - Wright over valpartij Roglic
Vuelta a España
Kop over Kop | Moet Remco Evenepoel in 2023 al naar de Tour de France?
13/09/2022 OM 09:14
Ons liveblog van de Vuelta a España gaat écht los zodra er live-beeld is. De meeste uitzendingen starten om 14:30 uur. Natuurlijk is onze blik ook al voor het opstarten van de live-registratie op de koers gericht. Diverse etappes worden zelfs van begin tot eind uitgezonden. Kijk je mee? Stream de hele Vuelta reclamevrij via discovery+!

Evenepoel overleeft

Remco Evenepoel slaat de aanvallen van Enric Mas ogenschijnlijk gemakkelijk af en verliest geen tijd in deze zeventiende etappe.

Rigoberto Urán!

Het is Rigoberto Urán die aan het langste eind trekt. De Colombiaan van EF Education is de sterkste in de sprint van de overgebleven kopgroep.

Spanning

Herrada en Uran komen bij Craddock, het is ontzettend spannend als we de laatste kilometer in gaan. Wie wint op Monasterio de Tentudia.

Elitegroepje

Een elitegroepje met Soler, Uran, Herrada, Pacher, Champoussin en Elissonde rijdt richting leider Craddock toe. De kansen van deze zes lijken het grootst.

Nog steeds Craddock

Lawson Craddock heeft een voorsprong bij elkaar gefietst van zo'n 25 seconden, maar de kans dat hij het uitzingt tot het einde lijkt klein. Achter hem zitten met Uran, Soler en Mäder nog een aantal sterke klimmers.

Movistar!

Daar zijn de mannen van Movistar. Gaan we dan toch nog vuurwerk zien tussen de klassementsmannen? Voor de ritzege komen ze te laat, de voorsprong van de kopgroep is nog steeds meer dan zeven minuten. Ook INEOS steekt nu een handje toe.

Slag om slinger

Ze demarreren nu slag om slinger in de kopgroep. Fred Wright werd net nog gelost, maar springt nu opeens weg uit de achtervolgende groep op Craddock.

Nieuwe poging Craddock

Lawson Craddock weet niet van ophouden en probeert het gewoon opnieuw!

Wie van de 13?

De winnaar van deze etappe lijkt bijna zeker in de kopgroep te zitten. Een goed moment om de volledige lijst met namen te geven:
Rigoberto Urán (EF Education), Gino Mäder en Fred Wright (Bahrain Victorious), Bob Jungels en Clement Champoussin (AG2R), Jesus Herrada (Cofidis), Quentin Pacher (Groupama-FDJ), Alessandro De Marchi (Israel Premier Tech), Lawson Craddock (BikeExchange-Jayco), Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), Marc Soler (UAE Team Emirates), Elie Gesbert en Simon Guglielmi (Arkea-Samsic).

Craddock teruggewaaid

Het leek vooraf al een onmogelijke onderneming en dat blijkt waar te zijn. Lawson Craddock wordt weer gegrepen door de kopgroep. In het peloton heeft AG2R zijn mannen op kop gezet, zij beschermen de top tien-plaats van Ben O'Connor.

Aanval Craddock

We zien het hem wel vaker doen, maar Lawson Craddock springt weer eens weg uit de kopgroep. De Amerikaan wil met voorgift beginnen aan de slotklim.

Veertig kilometer

Nog veertig kilometer tot de meet en nog dertig kilometer tot we echt gaan klimmen. De Monasterio de Tentudía is een tweetrapsraket met stukken van boven de acht procent. De voorsprong van de kopgroep blijft stabiel rond de zeven minuten. Met dit koersverloop nestelt Rigoberto Urán zich in de top tien van het klassement.

Voorsprong groeit

De voorsprong van de dertien koplopers groeit naar 7:20 minuten. Komt de dagwinnaar uit de vroege vlucht?

Valpartij Groves

Verschillende renners gaan naar de grond en Kaden Groves lijkt het voornaamste slachtoffer. De sprinter wil zondag graag meesprinten in Madrid, maar lijkt lelijk gevallen te zijn. De voorsprong van de kopgroep is inmiddels opgelopen naar bijna zeven minuten.

Vier uitvallers

Voor Filippo Conca, Rein Taaramäe, Bryan Coquard en Primoz Roglic zit deze Vuelta er op. De laatsgenoemde Sloveen kwam gisteren hard ten val in de laatste honderd meter van de etappe.

Kopgroep van dertien

Een kopgroep van dertien renners heeft al vroeg in de etappe het ruime sop gekozen. Onder anderen Rigoberto Uran, Gino Mäder, Marc Soler en Fred Wright gaan vanuit de vlucht op jacht naar de ritzege. De voorsprong op het peloton is 3:30 minuten.

Achtergrond

Het was de bedoeling dat we een spetterende slotweek tegemoet gingen en de aftrap daartoe werd ook gegeven. Roglic koos in een sprintersetappe voor de aanval, omdat het in de Ronde van Spanje nooit volledig vlak is en was niet alleen op weg naar tijdwinst, maar pakte ook seconden terug.
Helaas was sprake van een pyrrusoverwinning van de Sloveen, omdat hij in de sprint om extra seconden ten val kwam. De valpartij van Roglic was zo zwaar dat hij woensdag besloot niet meer van start te gaan in de zeventiende etappe. Daarmee ziet Evenepoel zijn grote rivaal uit de Ronde van Spanje verdwijnen.
Dat is extra jammer omdat er woensdag bergop wordt gefinisht. Wie weet wat voor snode plannen Roglic vandaag had… Eventuele spanning in het klassement moet nu komen van Enric Mas, maar zijn marge ten opzichte van de rode trui bedraagt alweer twee minuten.

La Vuelta | Bekijk keiharde valpartij Roglic in volle sprint tijdens jacht op Evenepoel

Mas

Wellicht wil Mas toch proberen om aan de boom te schudden, want het blijft onontgonnen terrein waarop Evenepoel zich bevindt. De klim naar Monasterio de Tentudía is niet per se heel gemakkelijk, mogelijk laat de derde week zich inderdaad voelen… De gemiddelde stijging van 5 procent op een klim van 10 kilometer vertelt in ieder geval niet het hele verhaal. De slotklim is zwaarder dan dat.
De dagzege lijkt op voorhand toe te komen aan een vluchter, wie slaat er toe?

La Vuelta | “Ben blij dat drie kilometerregel bestaat” - Evenepoel komt goed weg na lekke band

Algemeen klassement

1. Remco Evenepoel 61:26:26
2. Primoz Roglic +1:26
3. Enric Mas +2:01
4. Juan Ayuso 4:49
5. Carlos Rodriguez 5:16
6. Miguel Ángel López +5:24
7. João Almeida +7:00
8. Thymen Arensman +7:05
9. Ben O'Connor +8:57
10. Jai Hindley 11:36
Bekijk alle Vuelta-klassementen

WAAR KIJK JE?

De Vuelta a España is ook in 2022 van de eerste tot en met de laatste kilometer rechtstreeks te volgen op televisie en internet. Stem je televisie af op Eurosport of kies voor een gehele reclamevrije stream op discovery+. Voor de vele liefhebbers is er goed nieuws, want het commentaar wordt net als tijdens de Giro verzorgd door Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon.
Vuelta a España
La Vuelta | Evenepoel wil meer na Vuelta-winst - "Alle grote rondes winnen, dat is mijn droom"
12/09/2022 OM 13:08
Vuelta a España
La Vuelta | Evenepoel wil meer na Vuelta-winst - "Alle grote rondes winnen, dat is mijn droom"
12/09/2022 OM 12:58