Premium
Wielrennen

La Vuelta | Etappe 5

03:21:21

Herhaling
Valverde ontevreden over parcours - "Alsof we zeven keer door hetzelfde dorp kwamen"
Lefevere staat versteld van dominantie Jumbo-Visma - "Ze komen van een andere planeet"
Kop over Kop | "Als Jumbo-Visma twee man opoffert, hadden ze nu 25 seconden voorsprong op Ineos"
Alles wat je moet weten over de 77e editie van de Vuelta a España
Vuelta a España
Kop over Kop | Moet Remco Evenepoel in 2023 al naar de Tour de France?
13/09/2022 OM 09:14
Ons liveblog van de Vuelta a España gaat écht los zodra er live-beeld is. De meeste uitzendingen starten om 14:30 uur. Natuurlijk is onze blik ook al voor het opstarten van de live-registratie op de koers gericht. Diverse etappes worden zelfs van begin tot eind uitgezonden. Kijk je mee? Stream de hele Vuelta reclamevrij via discovery+!

Het antwoord is nee

In rustig tempo rolt het peloton over de finish.

Gaat het peloton nog iets doen?

Of sparen de klassementsrenners zich voor de zware etappes die nog gaan komen?

Rudy Molard pakt het rood

Voor Soler is het perfect dat Soler de bonificatieseconden pakt en niet Fred Wright. Hierdoor krijgt de Fransman de rode trui uitgereikt op het podium straks.

Soler wint!

Voor het eerst sinds 2020 wint Spanje weer eens een etappe in een grote ronde.

Het valt stil achter Soler

De achtervolgers kijken naar elkaar en dus gaat Soler winnen.

Het wordt een secondespel

Laatste kilometer voor Soler

Houdt hij het vol?

Vier man in de achtervolging.

Nog 1,5 kilometer

Soler heeft nog altijd een voorsprong.

Nog 3 kilometer

Nog 8 seconden is de voorsprong. De achtervolgende groep werkt niet goed samen.

Nog 5 kilometer

De achtervolgende groepen komen bij elkaar en de voorsprong van Soler loopt snel terug.

Nog 10 kilometer

Achter Soler draait het niet goed rond en dus heeft de Spanjaard een voorsprong van tien seconden opgebouwd. Rudy Molard zit in zijn vuistje te lachen, want als het zo doorgaat is hij de nieuwe drager van de rode trui.

Soler gaat erop en erover

De Spanjaard rijdt in een ruk naar Stewart toe en laat hem staan alsof hij stilstaat. Stewart krijgt gezelschap van Craddock in de achtervolging.

Soler zet de achtervolging in

In de kopgroep wordt nu serieus jacht gemaakt op Stewart. Soler plaatst een versnelling. Ondertussen heeft Julian Alaphilippe het lastig in het peloton.

Peloton begint aan Alto del Vivero

Gaan de klassementsrenners elkaar nog uitdagen?

Stewart slaat een flink gat

De Brit heeft nu al 45 seconden voorsprong op zijn medevluchters.

Aanval van Stewart

Jake Stewart maakt nog altijd knap deel uit van de kopgroep en gaat zelfs in de aanval op vier kilometer van de voet van de Alto del Vivero.

Nog 30 kilometer

Er zijn nog twaalf man over van de oorspronkelijke kopgroep als zij de finishstreep voor de eerste keer passeren. Over een dik half uur zal hier daadwerkelijk gefinisht worden.

Nog 35 kilometer

De kopgroep is weer voor een heel groot deel bij elkaar. Craddock en Langelloti zullen bij de tweede keer dat ze de Alto del Vivero overgaan misschien opnieuw een poging wagen.

Langelloti doet goede zaken voor de bergtrui

De Italiaan komt achter Craddock als tweede boven en lijkt met 12 punten zeker van de bergtrui na vandaag.

Craddock versnelt

Lawson Craddock voelt zich goed en is er alleen vandoor gegaan op de klim. De Brit heeft een voorsprong van 20 seconden. De kopgroep valt achter Craddock een beejte uit elkaar.

Nog 50 kilometer

De voorsprong van de kopgroep is wat kleiner geworden. Over twee kilometer komen de renners op het lokale circuit en staat er weer een beklimming op het programma.

Nog 60 kilometer

Jumbo-Visma gaat de rode trui vandaag inleveren, dat is wel duidelijk. De voorsprong is gegroeid tot meer dan vijf minuten. Rudy Molard en Fred Wright zijn de kortst geklasseerde mannen in de kopgroep.

Nog 75 kilometer

De voorsprong van de kopgroep op het peloton is inmiddels 3:30 minuut.

Wat denken de experts van Eurosport ervan?

La Vuelta - The predictor van etappe 5

Soler sluit aan bij de kopgroep

De grote groep heeft inmiddels bijna drie minuten voorsprong op het peloton en lijkt de zegen gekregen te hebben.

Soler in de achtervolging

Marc Soler probeert in zijn eentje aansluiting te vinden bij de kopgroep en rijdt op een ruime minuut van de zeventien renners vooraan. Het viertal is aangesloten bij de kopgroep, maar Jaakko Hanninen is met pech afgehaakt.

Kopgroep heeft zich gevormd

Veertien renners hebben een gat van een minuut geslagen met het peloton. We zien Jake Stewart, Rudy Molard, Jaakko Hanninen, Fred Wright, Alessandro De Marchi, Gregor Muhlberger, Fausto Masnada, Lawson Craddock, Victor Langellotti, Roger Adria, Vadim Pronskiy, Julius Johansen, Nikias Arndt, Anthony Delaplace.

Achter de kopgroep rijden vier renners in de achtervolging. Dit zijn Jonathan Caicedo, Daryl Impey, Kamil Malecki en Ibai Azurmendi. Zij zullen weldra aansluiten.

Addy Engels is erg tevreden over zijn kopman

La Vuelta | "Hij heeft laten zien hier te zijn voor de eindwinst" - Addy Engels over kopman Roglic

Mads Pedersen denkt dat het vandaag te zwaar is voor hem

La Vuelta | Pedersen denkt voorafgaand aan etappe 5 niet dat hij kans maakt

Achtergrond

De vijfde etappe van de Vuelta 2022 vormt een soort voorproefje van wat het peloton in het vervolg van de Ronde van Spanje nog te wachten staat. Veel klimwerk dus. Het begint vanuit het vertrek in Irun nog rustig, maar hoe dichter Bilbao wordt genaderd, des te meer er geklommen moet worden. Tussen start en finish (187 kilometer in totaal) moeten maar liefst vijf gecategoriseerde cols worden opgereden.
Twee van die vijf cols zijn passages over de top van de Alto del Vivero. Wie na de tweede beklimming van de Alto del Vivero het snelst afdaalt naar Bilbao maakt goede kans om de etappe te winnen en anders wordt het sprinten op bekend terrein, dankzij de eerdere tussensprint op de streep.
Er zijn onderweg voldoende bergpunten op te rappen – drie keer derde categorie en twee keer tweede categorie – dus renners die wakker worden met goede benen of toch al over klimbenen beschikken, kunnen een gooi doen naar de bergtrui.

La Vuelta | Roglic sprint in oplopende finishstraat naar ritzege en rode trui - Jumbo heeft kwartet

Evenepoel

De grote vraag is of Roglic het ziet zitten om de rode trui te behouden. Misschien kan Jumbo nog een truc uithalen om de leiderstrui over te dragen aan Sepp Kuss, die in het klassement op slechts 13 tellen staat. Sam Oomen geeft al een dikke minuut toe op Roglic. Oomen meesturen met de vlucht van de dag en die voorop laten blijven, klinkt behoorlijk ingewikkeld.
Het is sowieso ingewikkeld om een uitgesproken favoriet aan te wijzen. Gaan de klassementsmannen de strijd met elkaar aan of boezemt het dagsucces van de sterke Roglic te veel ontzag in? Er valt vast wel iemand te porren om in de aanval te gaan, misschien Remco Evenepoel zelf wel, en anders is Ethan Hayter wellicht sterk genoeg om het af te maken als een uitgedunde groep om ritwinst sprint.

Algemeen klassement

1. Primoz Roglic 11:50:59
2. Sepp Kuss +0:13
3. Ethan Hayter +0:26
4. Pavel Sivakov +0:26
5. Tao Geoghegan Hart +0:26
6. Remco Evenepoel +0:27
7. Richard Carapaz +0:33
8. Carlos Rodriguez +0:33
9. Mads Pedersen +0:34
10. Simon Yates +0:51
Bekijk alle Vuelta-klassementen

WAAR KIJK JE?

De Vuelta a España is ook in 2022 van de eerste tot en met de laatste kilometer rechtstreeks te volgen op televisie en internet. Stem je televisie af op Eurosport of kies voor een gehele reclamevrije stream op discovery+. Voor de vele liefhebbers is er goed nieuws, want het commentaar wordt net als tijdens de Giro verzorgd door Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon.
Vuelta a España
La Vuelta | Evenepoel wil meer na Vuelta-winst - "Alle grote rondes winnen, dat is mijn droom"
12/09/2022 OM 13:08
Vuelta a España
La Vuelta | Evenepoel wil meer na Vuelta-winst - "Alle grote rondes winnen, dat is mijn droom"
12/09/2022 OM 12:58