Premium
Wielrennen

La Vuelta | Etappe 13

03:25:36

Herhaling
Bekijk valpartij in afdaling waarbij leider Evenepoel schaafwonden oploopt
Evenepoel doet op terugweg na valpartij bij jury-auto beklag over motoren
Beelden opgedoken van val Julian Alaphilippe, Fransman grijpt direct naar schouder
Ingesloten Van Poppel moet flink sturen en kan amper sprinten, wordt wel tweede
Vuelta a España
Kop over Kop | Moet Remco Evenepoel in 2023 al naar de Tour de France?
13/09/2022 OM 09:14
Ons liveblog van de Vuelta a España gaat écht los zodra er live-beeld is. De meeste uitzendingen starten om 14:30 uur. Natuurlijk is onze blik ook al voor het opstarten van de live-registratie op de koers gericht. Diverse etappes worden zelfs van begin tot eind uitgezonden. Kijk je mee? Stream de hele Vuelta reclamevrij via discovery+!

Mads Pedersen wint

Met grote voorsprong heeft Mads Pedersen de dertiende etappe van deze Vuelta gewonnen. De Deen profiteerde van een vroege aanzet van Pascal Ackermann om vanuit diens wiel de rest op grote afstand te zetten. Bryan Coquard eindigde als tweede vlak voor een totaal opgebrande Ackermann.

Laatste 15 kilometer

Bou houdt nog een leuk zakcentje over aan de aanval van de dag. De Bask kwam als eerste voorbij aan de tussensprint op een kleine 15 kilometer van de streep.
Het was een laatste stuiptrekking van het drietal vluchters, want het jagende peloton was hen op een tiental seconden genaderd. Bij de sprintploegen zal de spanning langzaamaan stijgen. Pakt Pedersen, Van Poppel of misschien wel Alejandro Valverde een eerste zege van deze Vuelta?

Kelderman: "Tweede maximaal haalbare"

Terwijl de koers voorlopig in een plooi lijkt te zijn gevallen, kunnen we ook even terugblikken op de dag van gisteren. De tweede plek in die twaalfde etappe was naar eigen zeggen het maximaal haalbare voor Wilco Kelderman en daarmee greep hij weer net naast een dagzege.

La Vuelta | Carapaz was te goed voor Kelderman - "Anders had ik in zijn wiel gezeten"

Wel maakte de Nederlander een mooie sprong in het klassement, maar hij laat het afhangen van de vorm van de dag of hij die in de bergen gaat proberen te beschermen. Vandaag staat de etappe voor BORA-hansgrohe in het teken van Van Poppel: "Danny is in orde."

Danny van Poppel heeft er zin in

We schreven al dat Danny van Poppel deze Vuelta bewezen heeft dat het met de vorm wel goed zit en dat belooft wat voor de finish van vandaag die hem goed zou moeten liggen. De Nederlander van BORA-hansgrohe kijkt dan ook met onkarakteristiek veel vertrouwen uit naar deze etappe. "Ik denk echt dat ik kan winnen en dat zeg ik niet vaak.

La Vuelta | "Ik geloof dat ik kan winnen" - Danny van Poppel kijkt uit naar machtsprint

Van Poppel weet wie hij in de gaten moet houden. In zijn ogen is Mads Pedersen de grote favoriet en dus heeft hij oude beelden van de Deen op YouTube teruggekeken. "Ik weet wat ik van hem kan verwachten."

Ayuso blij dat hij door mag

Het nieuws van de dag was de positieve test van Juan Ayuso en de beslissing van de organisatie en zijn team UAE Emirates om het toch door te laten gaan. De jonge Spanjaard bezet op dit moment de vijfde plek en maakt dus kans op een mooie eindklassering.

La Vuelta | "Voel me veel beter dan paar dagen geleden" - Ayuso blij dat hij door mag

Ik voelde me na de tijdrit slecht en als ik toen positief getest zou zijn, was ik misschien wel afgestapt, maar ik voel me nu goed, heb nergens last van en ben dus blij dat ik door mag."

Van den Berg mee in vlucht

Julius van den Berg (EF-Education) is er in geslaagd een plekje te verwerven in de vlucht van de dag. Samen met de Spanjaarden Ander Okamika (Burgos BH) en Joan Bou (Euskatel-Euskadi) koos de voormalig drager van de bergtrui al vroeg het hazenpad.
Hoe veel kans het drietal maakt, valt te bezien. Achter hen hebben meerdere sprintploegen (BikeExchange, Trek-Segafredo en Cofidis) een mannetje op kop gezet om de marge te controleren en dus lijkt een massasprint in de maak, precies zoals Mads Pedersen voorspelde.

Pedersen vol vertrouwen

Eerder was hij ook al overtuigd van een sprint en toen kreeg hij ongelijk, maar ook vandaag verwacht Mads Pedersen dat de rappe mannen het onderling mogen uitmaken wie er aan het einde van de dag met de bloemen vandoor mag.

La Vuelta | Na ongelijk vorige keer - ‘turtle’ Pedersen voorspelt opnieuw een sprint

Mocht het inderdaad op een sprint uitdraaien, dan heeft de Deen een goede kans. De finale loopt nog listig omhoog en dat is een kolfje naar de hand van de renner van Trek-Segafredo. Hij klinkt dan vastbesloten: "We mogen deze kans niet laten glippen!"

Achtergrond

De liefhebbers van wielerpools hebben vrijdag een zware kluif: wie stel je op en wie zet je op de bank? De keuze is reuze en de schijnt bedriegt! De organisatie heeft tussen Ronda en Montilla een leuke rit uitgepeild van 168,4 kilometer die officieel in de categorie ‘vlak’ valt, maar in Spanje is niets vlak…
En zeker niet tijdens de Vuelta. Ook vrijdag moeten er best wat hoogtemeters worden overbrugd, niet in de laatste plaats richting de streep in Montilla. Het is dus echt niet zomaar gezegd dat het uitdraait op een sprint. Zelfs als er wordt gesprint, zijn vast niet alle kanshebbers present.

La Vuelta | Ingesloten Van Poppel moet flink sturen en kan amper sprinten, wordt wel tweede

Coquard voor het laatst

Als er wordt gesprint, zijn de ogen vanuit Nederland gericht op Danny van Poppel. De renner van BORA kwam in Cabo de Gata nog net iets tekort en werd tweede, maar de snelheid heeft hij duidelijk in de benen. Bij een volgende gelegenheid hoeven de puzzelstukjes slechts goed te vallen…
Andere kandidaten zijn Kaden Groves en Fred Wright, terwijl Mads Pedersen als sprinter met inhoud het grote pluspunt zijn veelzijdigheid heeft. Blijft hij eraan hangen? Voor Bryan Coquard is het waarschijnlijk de laatste kans op dagsucces in deze Vuelta. De rappe man van Cofidis gaat vanavond naar huis om elders UCI-punten bijeen te fietsen

Algemeen klassement

1. Remco Evenepoel 44:25:09
2. Primoz Roglic +2:41
3. Enric Mas +3:03
4. Carlos Rodriguez +4:06
5. Juan Ayuso +4:53
6. Wilco Kelderman +6:28
7. Miguel Ángel López +6:56
8. João Almeida +7:18
9. Jan Polanc +8:00
10. Tao Geoghegan Hart +8:05
Bekijk alle Vuelta-klassementen

WAAR KIJK JE?

De Vuelta a España is ook in 2022 van de eerste tot en met de laatste kilometer rechtstreeks te volgen op televisie en internet. Stem je televisie af op Eurosport of kies voor een gehele reclamevrije stream op discovery+. Voor de vele liefhebbers is er goed nieuws, want het commentaar wordt net als tijdens de Giro verzorgd door Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon.
Vuelta a España
La Vuelta | Evenepoel wil meer na Vuelta-winst - "Alle grote rondes winnen, dat is mijn droom"
12/09/2022 OM 13:08
Vuelta a España
La Vuelta | Evenepoel wil meer na Vuelta-winst - "Alle grote rondes winnen, dat is mijn droom"
12/09/2022 OM 12:58