Premium
Wielrennen

La Vuelta | Etappe 16

03:48:31

Herhaling
Kop over kop | "Evenepoel koerst zoals Dumoulin toen hij de Giro won"
Spannende slotweek voor Evenepoel in Spanje - waar liggen kansen voor Roglic?
Thymen Arensman soleert naar zege in koniginnenrit naar Sierra Nevada
"Van mezelf geleerd dat ik redelijk oké ben op grote hoogte" - Arensman
Vuelta a España
Kop over Kop | Moet Remco Evenepoel in 2023 al naar de Tour de France?
13/09/2022 OM 09:14
Ons liveblog van de Vuelta a España gaat écht los zodra er live-beeld is. De meeste uitzendingen starten om 14:30 uur. Natuurlijk is onze blik ook al voor het opstarten van de live-registratie op de koers gericht. Diverse etappes worden zelfs van begin tot eind uitgezonden. Kijk je mee? Stream de hele Vuelta reclamevrij via discovery+!

Pedersen wint, Roglic valt hard

Het is Mads Pedersen die de zestiende etappe op zijn naam schrijft, maar wat een chaos in het slot. Eerst valt Roglic aan, dan rijdt Evenepoel weg en in de laatste honderd meter valt Roglic hard. Wat zullen de gevolgen zijn voor de Sloveen?

Tussensprintje

Mate wint de tussensprint van zijn medevluchter Okamika. In het peloton is het Pedersen die voor de verandering maar weer eens wat extra punten pakt voor zijn groene trui. De finale staat te beginnen!

Cofidis en Trek

Op kop van het peloton zijn het Cofidis en Trek-Segafredo die de kopgroep controleren. Dat doen zij voor hun sprinters Bryan Coquard en Mads Pedersen. Laatstgenoemde is de grote favoriet voor vandaag.

Status quo

Voor vuurwerk zullen we vandaag heel veel geduld moeten hebben. De koerssituatie verandert nauwelijks, de voorsprong van de twee vluchters is iets teruggelopen naar 2:10 minuten.

Peloton doet rustig aan

Het gaat niet heel hard in het peloton. De twee koplopers hebben nog steeds ruim drie minuten voorsprong, maar de sprintersploegen lijken zich niet zo druk te maken.

Opnieuw een kleine kopgroep

Het is inmiddels een bekend patroon geworden deze Vuelta. In de sprintetappes vertrekt een kleine kopgroep van Spanjaarden, die eigenlijk bij voorbaat al kansloos zijn. Vandaag is het de beurt aan Luis ANgel Mate van Euskaltel-Euskadi en Ander Okamina van Burgos-BH. Het duo heeft een voorsprong van 3 minuten opgebouwd.

Twee afstappers vandaag

Esteban Chaves van EF Education-Easypost en Maxim van Gils van Lotto Soudal zijn vandaag niet vertrokken met de rest van het peloton. Zij verlaten de Vuelta.

Achtergrond

De grote vraag is of Evenepoel als eerste Belg in 44 jaar een grote ronde kan winnen. Het antwoord laat nog eventjes op zich wachten, want we hebben nog een hele week Vuelta te gaan. De slotweek belooft bol te staan van de spanning, niet in de laatste plaats bij de Belgen, bij Quick-Step en bij de rode trui.
De zestiende etappe lijkt niet direct een rit waarin het rood eventueel in gevaar komt. Het is relatief vlak, al denkt een sprinter met slechte klimbenen daar vast anders over. Vandaar dat Pedersen, drager van de groente trui, opnieuw aangewezen kan worden als favoriet.

La Vuelta | Mads Pedersen wint pittige sprint met overmacht

Pedersen

Er doemt in de finale nog een heuvel op en ook de laatste kilometer is verre van vlak. Kracht en macht is belangrijk in de strijd om de dagprijs. Pedersen sloeg toe bij de vorige kans voor de sprinters, waar hij Bryan Coquard, Pascal Ackermann, Fred Wright en Donny van Poppel het nakijken gaf.
Ook Kaden Groves wordt voorin verwacht… of gaan de vluchters met glorie aan de haal? Het antwoord volgt na 189 kilometer fietsen vanuit starplaats Sanlúcar de Barrameda, dat is gelegen vlakbij Sevilla.

La Vuelta | Ingesloten Van Poppel moet flink sturen en kan amper sprinten, wordt wel tweede

Algemeen klassement

1. Remco Evenepoel 56:40:49
2. Primoz Roglic +1:34
3. Enric Mas +2:01
4. Juan Ayuso 4:49
5. Carlos Rodriguez 5:16
6. Miguel Ángel López +5:24
7. João Almeida +7:00
8. Thymen Arensman +7:05
9. Ben O'Connor +8:57
10. Jai Hindley 11:36
Bekijk alle Vuelta-klassementen

WAAR KIJK JE?

De Vuelta a España is ook in 2022 van de eerste tot en met de laatste kilometer rechtstreeks te volgen op televisie en internet. Stem je televisie af op Eurosport of kies voor een gehele reclamevrije stream op discovery+. Voor de vele liefhebbers is er goed nieuws, want het commentaar wordt net als tijdens de Giro verzorgd door Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon.
Vuelta a España
La Vuelta | Evenepoel wil meer na Vuelta-winst - "Alle grote rondes winnen, dat is mijn droom"
12/09/2022 OM 13:08
Vuelta a España
La Vuelta | Evenepoel wil meer na Vuelta-winst - "Alle grote rondes winnen, dat is mijn droom"
12/09/2022 OM 12:58