Julius van den Berg had slechts een paar minuten nodig om de vlucht van de dag te forceren en zo kans te maken om zijn bergtrui te behouden. Hij kreeg zes man mee, namelijk meesterontsnapper Thomas de Gendt (Lotto-Soudal) en zijn landgenoot Jan Bakelants (Intermarche-Wanty-Goubert), en vier Spanjaarden Ander Okamika (urgos BH), Pau Miguel (Equipo Kern Pharma), Mikel Iturria (Euskaltel Euskadi) en Jose Herrada (Cofidis).
Het peloton gaf de vluchters ruimte, maar lieten de voorsprong nooit te ver oplopen. Waar gisteren de mannen van Tim Merlier de controle van de koers moesten dragen, heeft de overwinning van Bennett van gisteren zijn concurrentie duidelijk hoop gegeven. Ook zij stuurden nu pionnetjes naar de kop van het peloton om de kopgroep in zicht te houden.
Vuelta a España
Kop over Kop | Moet Remco Evenepoel in 2023 al naar de Tour de France?
13/09/2022 OM 09:14

VAN DEN BERG BEHOUDT BERGTRUI

Hoewel de marge dus altijd speelbaar bleef, mochten de zeven wel sprinten voor de bergpunten op de Rijzendeweg en de tussensprint in St. Willebrord. Beide keren was De Gendt de snelste, maar omdat Van den Berg ook een bergpuntje meesnoepte, mag hij de oversteek naar Spanje als leider in het bergklassement maken.
Gedurende deze derde dag in Nederland lagen er twee keer klassementsmannen aan de kant van de weg. De grootste schade liep Michael Woods op. De Canadees heeft een hersenschudding en moest afstappen. Richard Carapaz kwam met de schrik vrij, toen hij onzacht in aanraking kwam met een Nederlandse stoeprand.

MASSASPRINT

Met het inlopen van de kopgroep op iets minder dan 20 kilometer voor het einde, was een tweede massasprint op Nederlandse bodem onvermijdelijk. Het was de opmaat voor een chaotische sprintvoorbereiding, waarin de verschillende treinen elkaar voorbij denderden.
Alpecin-Fenix bracht Merlier vandaag wel in een goede uitgangspositie, maar materiaalpech zette een streep door zijn kansen. Terwijl de Belg aan de rechterkant van de weg moest herstellen, kwam aan de andere kant Danny van Poppel opzetten. In zijn wiel bivakkeerde natuurlijk zijn kopman Bennett.

BENNETT OP HERHALING

De Ier bewees dat gisteren geen incident was door zich ook vandaag met een machtige sprint tot dagwinnaar te kronen. Net als gisteren werd Mads Pedersen tweede, Daniel McLay eindigde als derde.
De stoelendans van Jumbo-Visma aan kop van het algemeen klassement ging ook op de derde dag door. Mike Teunissen liet zich terugzakken in het peloton, waardoor Edoardo Affini aan een twintigste plek genoeg had om de rode trui over te nemen van zijn ploeggenoot.

WAAR KIJK JE?

De Vuelta a España is ook in 2022 van de eerste tot en met de laatste kilometer rechtstreeks te volgen op televisie en internet. Stem je televisie af op Eurosport of kies voor een gehele reclamevrije stream op discovery+. Voor de vele liefhebbers is er goed nieuws, want het commentaar wordt net als tijdens de Giro verzorgd door Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon.
Vuelta a España
La Vuelta | Evenepoel wil meer na Vuelta-winst - "Alle grote rondes winnen, dat is mijn droom"
12/09/2022 OM 13:08
Vuelta a España
La Vuelta | Evenepoel wil meer na Vuelta-winst - "Alle grote rondes winnen, dat is mijn droom"
12/09/2022 OM 12:58