Het is voor het eerst in de historie van het wielrennen dat er speciaal voor een gastland een eigen leiderstrui wordt ontworpen en gebruikt, zo meldt de organisatie.
Het speciale tricot is onder leiding van oud-winnaar Joop Zoetemelk naar Utrecht gebracht, waar de trui werd overhandigd aan burgemeester Sharon Dijksma.

Ruitjes

Vuelta a España
Wielrennen | Programma Evenepoel bekend met Vuelta als enige grote ronde
11/01/2022 OM 11:26
De normaal gesproken geheel rode trui – voorheen lange tijd goudgekleurd en eerder ook oranje, wit, geel en nogmaals oranje– heeft op Nederlandse bodem witte en blauwe invloeden en de verschillende plaatselijke elementen komen samen in een soort ruitjespatroon.
Eerdere wisselingen van kleur hadden te maken met de verschillende hoofdsponsors. Uiteindelijk koos de organisatie voor een rode trui, omdat de goude te veel leek op het geel van de Tour de France. De rode kleur refereert aan de successen van Spaanse wielrenners, die in het rood reden als ze hun land vertegenwoordigden.

La Vuelta | Primoz Roglic wint de tijdrit met overtuiging

Ploegentijdrit

De Vuelta begint op 19 augustus in Utrecht met een ploegentijdrit, daarna volgt een etappe van Den Bosch naar Utrecht en tenslotte een rit met start en finish in Breda.
Vervolgens trekt het peloton naar Spanje, waar in Baskenland weer wordt opgestapt.

Waar kijk je?

Alle klassiekers en de drie grote ronden, waaronder natuurlijk de Vuelta a España, kijk je van start tot finish live. Op televisie dankzij Eurosport, maar je kunt ook geheel reclamevrij streamen via discovery+.
Vuelta a España
La Vuelta | Ronde van Spanje lijkt laatste puzzelstukje in kalender van Evenepoel
20/12/2021 OM 16:39
Vuelta a España
La Vuelta | Veel klimwerk, maar geen monsteretappes na Nederlandse start
17/12/2021 OM 13:19