Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

La Vuelta | Starttijden, route, favorieten - Dit moet je weten over de ploegentijdrit in Utrecht

Pim Verhoeven

Geupdate 18/08/2022 om 12:11 GMT+2

La Vuelta a España begint dit jaar in Utrecht met een ploegentijdrit. Een met uitsterven bedreigde discipline in het wielrennen, maar in de vroege avond op 19 augustus verandert het centrum van Utrecht in een racebaan voor de wielerploegen. Starttijden, parcours, favorieten, dit is alles wat je moet weten over de ploegentijdrit van La Vuelta 2022.

De ploegentijdrit van La Vuelta 2019 gewonnen door Astana

Foto: Getty Images

De ploegentijdrit is een met uitsterven bedreigde discipline binnen het wielrennen. Het wereldkampioenschap voor ploegen vond voor het laatst in Innsbruck 2018. Daarna is de UCI overgestapt op de Mixed Relay voor landenteams. Ook in andere wedstrijden begon de ploegentijdrit een steeds zeldzamer beeld te worden, maar in Utrecht keert deze loodzware discipline vol trots terug.

Parcours

Het centrum van Utrecht verandert op 19 augustus in een racebaan voor renners. Met een parcours van 23,2 kilometer is deze openingsrit bijna een proloog onder de ploegentijdritten. De start is op het Jaarbeursplein. Het tempo kan kortstondig opgevoerd worden, want het parcours verandert al snel in een technische uitdaging. Het tweede deel is meer het terrein van de hardrijders. De tempo zal hier flink opgeschroefd worden en snelheden van 60 kilometer per uur zijn geen uitzondering.
La Vuelta Holanda 22, Parcours ploegentijdrit eerste etappe

Starttijden

De openingsrit van La Vuelta 2022 wordt in de vroege avond verreden. Aan het eind van de middag beginnen de renners en ploegen met verkennen en inrijden om zich vervolgens klaar te maken voor de start. De eerste ploeg, Burgos-BH, begint om 18.30 uur. Naar verwachting komt de laatste ploeg om 20.25 uur binnen. Primoz Roglic en Jumbo-Visma hebben de eer om als laatste te vertrekken. De verhoudingen zijn dan direct duidelijk. Wie mag er in de tweede etappe in de rode trui van start en wie verliest er direct tijd in de jacht op een goed eindklassement?
18.30 uur: Burgos-BH
18.34 uur: Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux
18.38 uur: Israel-Premier Tech
18.42 uur: Groupama-FDJ
18.46 uur: Team Arkéa-Samsic
18.50 uur: Cofidis
18.54 uur: Euskaltel-Euskadi
18.58 uur: EF Education-EasyPost
19.02 uur: Team BikeExchange-Jayco
19.06 uur: AG2R Citroën Team
19.10 uur: Bahrain-Victorious
19.14 uur: Lotto Soudal
19.18 uur: Alpecin-Deceuninck
19.22 uur: Équipo Kern Pharma
19.26 uur: Team DSM
19.30 uur: BORA-hansgrohe
19.34 uur: UAE Team Emirates
19.38 uur: Astana Qazaqstan Team
19.42 uur: Trek-Segafredo
19.46 uur: INEOS Grenadiers
19.50 uur: Quick-Step-Alpha Vinyl Team
19.54 uur: Movistar Team
19.58 uur: Jumbo-Visma
picture

Vuelta a España | Gehele Jumbo-Visma ploeg onderuit in ploegentijdrit

Favorieten

Vanwege de weinige ploegentijdritten is het onmogelijk om een favoriet aan te wijzen op behaalde resultaten in deze discipline. Bijvoorbeeld: de laatste ploegentijdrit waar enkele WorldTeams aan de start stonden was die tijdens de Tour of Britain in 2021. Deze werd toen gewonnen door de Ineos - Grenadiers. Rohan Dennis was toen nog een renner bij Ineos en Tony Martin bij Jumbo-Visma.
Historisch gezien doet Quick-Step Alpha Vinyl mee voor de overwinningen in een ploegentijdrit. Datzelfde geldt dus voor Ineos-Grenadiers en Jumbo-Visma. Dan praat je natuurlijk ook wel direct over ploegen met individueel gezien de beste renners. Als collectieve inspanning moet er ook rekening gehouden worden met Trek-Segafredo, BORA-hansgrohe en BikeExchange-Jayco. Die laatstgenoemde kent niet het meest succesvolle seizoen, maar de ploegentijdrit heeft een lange tijd hoog in het vaandel gestaan bij de Australiërs.
2019 was het laatste jaar dat er een ploegentijdrit werd verreden in een grote ronde. Zowel in de Tour als de Vuelta. En welke ploeg won er toen in Spanje? Astana. Toen was het 'Superman' Miguel Ángel López die de eerste rode trui van die Vuelta aan mocht trekken. De Colombiaan gaat, ondanks een onstuimige aanloop, ook dit jaar weer naar La Vuelta voor dezelfde ploeg.
picture

Vargarda | SD-Worx neemt bijna verkeerde afslag in ploegentijdrit

WAAR KIJK JE?

De Vuelta a España is ook in 2022 van de eerste tot en met de laatste kilometer rechtstreeks te volgen op televisie en internet. Stem je televisie af op Eurosport of kies voor een gehele reclamevrije stream op discovery+
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie