"Indrukwekkend wat hij presteert" - Vanbelleghem over zege Evenepoel in San Sebastian
Etappes, parcours, favorieten - Alles wat je moet weten over 77e editie Vuelta a España
Starttijden, parcours, favorieten - Dit moet je weten over de ploegentijdrit in Utrecht
Geen Pogacar, onzekerheid over Roglic - dit zijn de deelnemers van de Ronde van Spanje
Om de kansen van Evenepoel goed in te kunnen schatten, is het belangrijk om een blik te werpen op de concurrentie. Er doen veel goede klassementsrenners mee, maar de echte toppers laten de Vuelta aan zich voorbijgaan. Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard en Egan Bernal zullen we niet zien verschijnen en ook Primoz Roglic kan vanwege zijn valpartij in de Tour de France waarschijnlijk niet starten.
Vuelta a España
Kop over Kop | Moet Remco Evenepoel in 2023 al naar de Tour de France?
13/09/2022 OM 09:14
Dit betekent dat Evenepoel vooral concurrentie krijgt van de renners van de tweede categorie. Richard Carapaz is een man om in de gaten te houden, evenals de winnaar van de Giro dit jaar Jai Hindley. Verder is Mikel Landa een gevaarlijke klant en ook Simon Yates, Miguel Angel Lopez, Jack Haig en Joao Almeida kunnen hoge ogen gooien. Op voorhand zijn dit echter allemaal geen renners waar Evenepoel nachtmerries van hoeft te krijgen.

Het hooggebergte

De grote vraag zal zijn hoe Evenepoel zich redt in het hooggebergte. De Vuelta staat traditioneel bol van de loodzware beklimmingen en er moet maar liefst negen keer bergop gefinisht worden.
In etappe 15 trekt het peloton zelfs naar een hoogte van meer dan 2.500 meter en op papier is dat nog altijd de achilleshiel van de Belg. Korte en explosieve beklimmingen kan hij goed aan, maar de ellenlange, slopende beklimmingen zijn normaal gesproken niet zijn terrein. Dit is juist het werk waarvoor mannen als Landa, Hindley, Carapaz en Lopez warmlopen en dus zal Evenpoel hier zeker aangevallen gaan worden.
Evenepoel weet dit echter zelf ook en dus heeft hij voorzorgsmaatregelen genomen. Uit een interview met In de Leiderstrui blijkt dat hij aan zijn gewicht gewerkt heeft: "Ik ben iets minder zwaar. Neem nu het eerste deel van dit seizoen, toen ik naar Luik-Bastenaken-Luik toewerkte. Dat is een koers met minder lange hellingen en meer explosiviteit. We hebben toen niet op mijn gewicht gelet, of tenminste niet zoals ik dat nu doe met de Vuelta die eraan zit te komen."

Luik-Bastenaken-Luik | Geniet met samenvatting na van eerste door Evenepoel gewonnen monument

"Op dit moment ben ik op mijn lichtste gewicht van heel 2022. Het dieet dat je volgt, hangt ook van de koers af. Daarnaast zijn er specifieke trainingen die helpen om spiermassa of vet te verliezen. In vergelijking met de Clásica San Sebastian van drie jaar terug, ben ik nu anderhalf tot twee kilo lichter”, aldus de renner van Quick-Step.
Evenepoel denkt daarmee dichterbij zijn concurrenten te zijn gekomen op de lastigere beklimmingen: “Hoe steiler de klim, hoe belangrijker het gewicht. Het gewichtsverlies wat ik de laatste tijd heb gehad, kan me echt helpen om aanvallen te beantwoorden. Daardoor zie ik minder hard af op de echt steile stroken."
"Ik heb veel getraind op de Mortirolo en andere echt steile beklimmingen in Livigno, omdat ik weet wat er ook in de Vuelta aan komt. Ik voelde tijdens die trainingen dat ik snel gewend raak aan die steile stroken. Ook is mijn explosiviteit zelfs iets beter dan een paar maanden geleden, ondanks het gewichtsverlies", zo spreekt de Belg vol vertrouwen.

Successen in 2022

Evenepoel boekte al meerdere goede resultaten dit jaar. Hij won in het voorjaar met Luik-Bastenaken-Luik zijn eerste monument en afgelopen maand schreef hij voor de tweede keer de Clásica San Sebastian op zijn naam. De Belg liet dus zien dat het met de vorm in de Spaanse bergen wel goed zit.
Verder werd hij Belgisch kampioen tijdrijden, won hij de Ronde van Noorwegen en ook tijdens de Volta ao Algarve em Bicicleta was Evenepoel de beste. Aan winnen is hij inmiddels dus wel gewend, maar zelf is hij nog voorzichtig over zijn ambities.

Clásica San Sebastián | Evenepoel verpulvert concurrentie tijdens favoriete koers

Voorzichtige ambities

Evenepoel geeft aan dat hij zich niet blind zal staren op een klassement in Spanje: "Het is moeilijk om te zeggen of ik daar voor een goed resultaat in het eindklassement kan gaan. Als ik een of twee ritzeges kan boeken, dan kun ik al over een geslaagde Vuelta spreken. Het hoofddoel is om een rit te winnen. Alles wat dan in het klassement lukt, is extra.
"Ik begin de Vuelta in ieder geval met een focus op een ritzege, met in het bijzonder de tijdrit op de tiende dag. Daarnaast mikken we met Quick-Step ook op de ploegentijdrit in Utrecht. Dat is voor ons altijd belangrijk en we gaan met een sterk team van start. Persoonlijk zou een zege in de ploegentijdrit voor mij al een perfecte Vuelta betekenen”, aldus Evenepoel.

De tijdrit

Met de tijdrit stipt Evenepoel een belangrijk punt aan. In de eerste etappe zal zijn ploeg zeker een goed resultaat boeken, waardoor er al seconden gewonnen kunnen worden. De tiende etappe zal echter het moment zijn dat Evenepoel echt wil toeslaan, want daar is hij overduidelijk in het voordeel.
Waar veel van zijn concurrenten in het hooggebergte sterker worden geacht, kan Evenepoel op zijn beurt in de tijdrit van meer dan 30 kilometer een flinke tik uitdelen. Mannen als Landa, Carapaz, Haig en Lopez presteren vaak zeer ondermaats op dit onderdeel en dus liggen hier kansen voor Evenepoel. Van zijn grootste concurrenten beschikt alleen Almeida over een sterke tijdrit, maar de Portugees is dan weer minder sterk in het hooggebergte, net als Evenepoel.

Ronde van de Algarve | Remco Evenepoel verpulvert de concurrentie in tijdrit

De bookmakers

Ondanks zijn eigen voorzichtige woorden is Evenepoel bij de wedkantoren tot topfavoriet gebombardeerd. Hij staat overal op de eerste plaats voorspeld met achter hem Jai Hindley en Richard Carapaz.
De bookmakers geloven dus niets van zijn verhaal dat hij slechts voor een etappezege naar Spanje afreist. Evenepoel wordt sterk genoeg geacht om de Vuelta te winnen en dus zal de nodige druk op de schouders van de 22-jarige wielrenner komen te liggen. Kan hij de druk aan en na 44 jaar eindelijk voor een opvolger van Johan de Muynck als Belgische winnaar zorgen? We gaan het zien vanaf vrijdag 19 augustus.

Waar kijk je?

De Vuelta a España is ook in 2022 van de eerste tot en met de laatste kilometer rechtstreeks te volgen op televisie en internet. Stem je televisie af op Eurosport of kies voor een gehele reclamevrije stream op discovery+. Voor de vele liefhebbers is er goed nieuws, want het commentaar wordt net als tijdens de Giro verzorgd door Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon.
Vuelta a España
La Vuelta | Evenepoel wil meer na Vuelta-winst - "Alle grote rondes winnen, dat is mijn droom"
12/09/2022 OM 13:08
Vuelta a España
La Vuelta | Evenepoel wil meer na Vuelta-winst - "Alle grote rondes winnen, dat is mijn droom"
12/09/2022 OM 12:58