Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

La Vuelta | Alberto Dainese profiteert optimaal van valpartij Kaden Groves en vloert Filippo Ganna in Italiaans duel

Matthijs Klerkx

Geupdate 15/09/2023 om 17:27 GMT+2

Een week, zo lang geleden was het dat er nog eens een massasprint plaatsvond in de Vuelta a España. In de straten van Íscar bleek Alberto Dainese van Team DSM-Firmenich de snelste van het pak. De Italiaan versloeg landgenoot Filippo Ganna, terwijl Kaden Groves op een kilometer van de streep werd uitgeschakeld voor de ritzege door een valpartij.

La Vuelta | Alberto Dainese profiteert optimaal van valpartij Kaden Groves en vloert Filippo Ganna

Een relatieve rustdag voor de klassementsrenners stond er op het menu op de laatste vrijdag van deze Vuelta. Hoewel het peloton op haar hoede was voor waaiervorming, werd al gauw duidelijk dat hier waarschijnlijk geen sprake van zou zijn.
Al vroeg in de etappe kwamen vier renners op kop te liggen, zeer naar de zin van de sprintersploegen. De groep van Clément Davy (Groupama-FDJ), Paul Lapeira (AG2R Citroën Team), Mathis Le Berre (Team Arkéa Samsic) en Michal Schlegel (Caja Rural-Seguros RGA) zou immers makkelijk te controleren zijn.

Chaos onder de rode vod

Dat werd dan ook gedaan door Alpecin-Deceuninck, dat met groenetruidrager Kaden Groves een tweevoudig ritwinnaar aan boord had. Zij kregen daarbij de steun van UAE Team Emirates, de ploeg van Juan Sebastián Molano, die vorige week de zege greep in Zaragoza.
De maximale voorsprong bedroeg ongeveer twee minuten, de vier wisten al vrij snel waar ze aan toe waren. Op iets minder dan 20 kilometer van de finish was het liedje van de aanvallers over. Vrijwel meteen was Samuele Battistella van Astana de volgende die het probeerde.
Ook de poging van de Italiaan mislukte, waarna INEOS Grenadiers alles op alles zette voor Filippo Ganna. Een valpartij vooraan in het peloton zorgde ervoor dat Groves werd uitgeschakeld op een kilometer van de streep. Een beperkt peloton bleef vooraan over, waarbij Kim Heiduk de sprint aantrok voor Ganna. De Italiaan werd in extremis geklopt door landgenoot Alberto Dainese.

Uitslag etappe 19: La Bañeza – Íscar (178 km):

1. Alberto Dainese - 3:42:09
2. Filippo Ganna - zt.
3. Marijn van den Berg - zt.
4. Davide Cimolai - zt.
5. Iván García Cortina - zt.
6. Maurice Ballerstedt - zt.
7. Lewis Askey - zt.
8. Hugo Hofstetter - zt.
9. Fernando Barceló - zt.
10. Jonas Koch - zt.

Waar kijk je?

Van Barcelona tot Madrid: de 78ste Vuelta a España mag je met recht ‘El Clásico’ noemen! Wie van Jumbo-Visma gaat deze grote ronde winnen? Mis niks van de Vuelta bij Eurosport en discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie