Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

La Vuelta | ”Ik hoop dat Sepp Kuss de Vuelta wint” – Vingegaard was het niet eens met tactiek Roglic

Matthijs Klerkx

Geupdate 13/09/2023 om 19:58 GMT+2

Op de Altu de l’Angliru waren de mannen van Jumbo-Visma opnieuw de besten. Primoz Roglic viel aan, Sepp Kuss dichtte het gat en Jonas Vingegaard kon volgen. Even later kraakte de Amerikaanse klassementsleider. Niet geheel naar de zin van de Deense tweevoudig Tour-winnaar, met name door het tempo van de Giro-winnaar. Gaat alles nog wel zoals gewenst bij de Nederlandse succesformatie?

La Vuelta | ”Ik hoop dat Sepp Kuss de Vuelta wint” – Vingegaard was het niet eens met tactiek Roglic

Voor aanvang van de etappe die als aankomstlocatie het ‘Beest van de Asturias’ had, sprak Vingegaard de wijze woorden dat het hebben van de nummers één, twee en drie in het algemeen klassement een luxepositie was.
Dat bleek eens te meer op de slotklim, want nadat de Sloveense Giro-winnaar versnelde, konden Kuss en Vingegaard in het wiel van ‘concurrent’ Mikel Landa – die in de rangschikking al vier minuten achterstand had op de Amerikaan – wachten op hun kans.
Toen bleek dat Roglic niet heel ver uitliep op zijn kompanen, dichtte Kuss het gat. Dat deed hij met de tweevoudig winnaar van de Tour de France in zijn wiel. Niet veel later moest de meesterknecht bij uitstek dit bekopen met een moeilijk moment.
picture

La Vuelta | Roglic wint voor Vingegaard op Angliru, Kuss behoudt nipt rode trui

Vreemde situatie

Roglic hield vervolgens niet in, terwijl Vingegaard hem volgde. De Deen nam niet over en maakte ook geen aanstalten te demarreren. Twijfelend kwamen ze over de streep, waarbij de Sloveen – die eerder dit jaar ook vaak niet juichte bij overwinningen – zijn handen nauwelijks in de lucht durfde te steken.
Negentien tellen later kwam Kuss binnen, al sprintend en de vier nog voor het grijpen liggende bonificatieseconden nemend. Achteraf stonden niet alle neuzen dezelfde kant op, zo leek op te maken uit de interviews.
“De laatste klim was zo steil en zwaar dat ik gewoon mijn eigen tempo reed”, aldus winnaar Roglic in het flash interview. “Ik had in de gaten dat Sepp loste, maar zoals ik al zei reed ik mijn eigen tempo. Het is vreemd en het voelt vreemd aan, ik heb Sepp er ook al over gesproken, maar op zo’n steile klim gaat iedereen gewoon zo hard mogelijk.”
Waarbij Roglic wilde aantekenen dat hij Kuss de eindzege gunt. “Natuurlijk wil ik dat. Ik zei tegen hem: ‘Blijf vechten en erin geloven en dan gaat het je lukken.’”
picture

La Vuelta | "Voelt vreemd, maar reed eigen tempo" - Roglic reed ploeggenoot en rode trui Kuss eraf

Hoop

Iets minder overtuigd wat er zojuist was gebeurd en eens met de gang van zaken bleek Vingegaard. “De overwinning was natuurlijk het grote doel, maar ook om de situatie in het klassement zo te houden als ze was. We kunnen als ploeg blij zijn, ik persoonlijk ben vooral blij dat Sepp nog steeds in het rood rijdt.”
De Deen had dan ook opbeurende woorden voor zijn meesteradjudant. “Om eerlijk te zijn, hoop ik dat hij de rode trui houdt. Ik zou heel erg graag zien dat Sepp deze Vuelta wint.”
picture

La Vuelta | "Om eerlijk te zijn hoop ik dat Sepp Kuss de Vuelta wint" - Jonas Vingegaard na Angliru

Geweldige ervaring

Kuss zelf had het vooral over een situatie waarin hij nooit had gedacht terecht te zullen komen. “Ik kwam naar de Vuelta zonder verwachtingen. Ja, de jongens helpen zoals altijd, maar niet dit”, zei hij tegen tweevoudig winnaar op de Angliru, Alberto Contador.
“Uiteindelijk kwam ik in de rode trui terecht, met alle ervaringen die daarbij komen. Deze Vuelta heb ik mezelf echt ontdekt op gebied van zelfvertrouwen en koersinstinct”, aldus de Amerikaan. “Dat vind ik echt heel erg mooi.”
De meesterklimmer benadrukte dat er niets aan de hand was. “Het is geweldig om met deze twee ongelooflijke jongens samen te werken, achter de schermen gaat dat ook heel goed. Het zijn twee grote kampioenen. Natuurlijk wil ik mijn kans, maar ik ben ook blij voor hen te werken als het nodig is. Dit is tot nu toe een geweldige ervaring geweest.”
picture

La Vuelta | "Natuurlijk wil ik mijn kans krijgen" - Sepp Kuss na benarde situatie op Angliru

Wensen en verwachtingen

Ploegleider Grischa Niermann ging de situatie als een ware diplomaat uit de weg. “We zagen aan het einde opnieuw dat we de drie beste renners in koers hebben. Het team heeft zowel de aanval van Remco Evenepoel als Marc Soler goed beantwoord.”
Op de slotklim was te zien dat de klassementsleider wat riep naar ofwel de ploegleiding, ofwel Roglic en Vingegaard, via de oortjes. “Daar konden wij niks van verstaan”, zei de Duitse ex-renner. “Ook konden we niks zien, want de beelden waren slecht.”
Niermann onderstreepte dat de koerstactiek ongewijzigd is. “Aan het begin van de week wisten ze al dat ze er alle drie voor mochten gaan. Iedereen wil Sepp in het rood hebben, dat staat hij ook nog. De jongens willen echter ook etappes winnen en dat mag. Dat is nu ook gebeurd. Een goede zaak en een goede overwinning voor Primoz, meer niet.”
Na de Angliru staat Kuss nog steeds aan de leiding in het klassement, met acht tellen voorsprong op Vingegaard. Roglic volgt daar weer een minuut achter. Wat mogen we nog verwachten? “Er zijn nog twee bergritten te gaan en nog één etappe waar de wind een rol kan spelen”, voorspelde Niermann. “Het zijn nog drie zware dagen tot aan Madrid.”
picture

La Vuelta | "Goede zege voor Primoz, meer niet" - Jumbo-Visma reageert op tactische keuze Roglic

Waar kijk je?

Van Barcelona tot Madrid: de 78ste Vuelta a España mag je met recht ‘El Clásico’ noemen! Wie van Jumbo-Visma gaat deze grote ronde winnen? Mis niks van de Vuelta bij Eurosport en discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie