Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

La Vuelta | Roglic wint bovenop Angliru, Kuss houdt tiental seconden over op teamgenoot Vingegaard

Sander Grasman

Geupdate 13/09/2023 om 18:07 GMT+2

Weer draaide een bergetappe van deze Vuelta a Espana uit op machtsvertoon van Team Jumbo-Visma en dit keer mocht Primoz Roglic juichen. De Sloveen reed vlak voor de top van de slotklim samen met teamgenoot Jonas Vingegaard weg bij die andere renner van de ploeg, Sepp Kuss. De Amerikaan in de leiderstrui hield uiteindelijk net genoeg marge over op de Deen en behoudt zo de rode trui.

La Vuelta | Roglic wint voor Vingegaard op Angliru, Kuss behoudt nipt rode trui

Remco Evenepoel had duidelijk zijn zinnen gezet op deze etappe. De Belg die dit weekend zijn kansen op de eindzege zag verdampen, lijkt sindsdien uit op zoveel mogelijk ritzeges en in de beginfase koos hij meermaals de aanval. Toch leek hij even de sprong gemist te hebben, toen een vijftal andere renners voor het eerst een marge van meer dan een minuut wist op te bouwen ten opzichte van het peloton, maar de gretige Evenepoel overbrugde alsnog het gat.
Samen met zijn teamgenoot Mattia Cattaneo en Lorenzo Germani (Groupama-FDJ) bleek hij op de Alto de la Colladiella. Die laatste moest voor de top afhaken, waardoor de twee man van Soudal-Quickstep aan een koppeltijdrit naar de Angliru konden beginnen en de Belg zijn leidende positie in het klassement voor de bergtrui verstevigde.

DOMINANTIE JUMBO-VISMA

Intussen was Marc Soler weggesprongen uit het peloton, maar de renner van UAE Emirates bleef in niemandsland hangen. Bahrain-Victorious voerde ondertussen in dienst van Mikel Landa het peloton aan. Dat bleef die ploeg doen, nadat Evenepoel op de Angliru werd ingerekend. Onder het beulswerk van Wout Poels bleven er vier man in zijn wiel over: Mikel Landa en het Jumbo-Visma-trio Kuss, Roglic en Vingegaard.
Roglic versnelde op iets minder dan drie kilometer van de finish en alleen zijn teamgenoten konden mee. Het bleek echter uitstel van executie voor Kuss, want de Amerikaan moest een kilometer later alsnog lossen. Hij kreeg echter al snel gezelschap van Landa, die hem op sleeptouw nam naar de finish.
Roglic en Vingegaard reden in tempo naar de finish en het was de Sloveen die mocht winnen. Een kleine twintigtal seconden achter dit duo kwam Kuss als derde over de meet. Daardoor behoudt hij met zo'n 8 seconden voorsprong de leiderstrui. Ook Landa deed goede zaken in het klassement en springt over zijn landgenoten Enric Mas en Marc Soler naar de vijfde plek, niet ver achter die andere Spanjaard, Juan Ayuso, die vandaag bijna twee minuten verloor.
Op donderdag wacht het peloton weer een zware etappe als het bijna 180 kilometer tussen Pola de Allande en La Cruz de Linares moet afleggen. Of Sepp Kuss ook na die etappe in het rood mag starten, valt te bezien, maar dat de klassementsleider er een van Team Jumbo-Visma zal zijn, lijkt een absolute zekerheid.
Uitslag etappe 17: Ribeseya – Altu de l’Angliru (124 km):
1. Primoz Roglic - 3:15:56
2. Jonas Vingegaard - + 0.06
3. Sepp Kuss - + 0.19
4. Mikel Landa - zt.
5. Wout Poels - + 0.44
6. Joao Almeida - 0.58
7. Cian Uijtdebroeks - 1.20
8. Santiago Buitrago - zt.
9. Juan Ayuso - + 1.42
10. Enric Mas - + 1.43

WAAR KIJK JE?

Van Barcelona tot Madrid: de 78ste Vuelta a España mag je met recht ‘El Clásico’ noemen! Wie van Jumbo-Visma gaat deze grote ronde winnen? Mis niks van de Vuelta bij Eurosport en discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie