Remco Evenepoel reed op zestig kilometer van de streep met een grote groep weg. Daarin waren de Fransen met onder anderen Romain Bardet en Pavel Sivakov goed vertegenwoordigd. De echte kopmannen van de Franse formatie ontbraken echter.
"De verkeerde mannen op de verkeerde plaats", zegt Jalabert op de Franse openbare zender. "De strategie was niet verrassend, want bondscoach Voeckler houdt van attractief koersen, maar noch Alaphilippe noch Cosnefroy zat voorin."

WK wielrennen | Favoriet Evenepoel maakt het waar en wint als eerste de dubbel Vuelta - WK

Wereldkampioenschappen
WK wielrennen | Kopecky baalt nog altijd van winst Van Vleuten - “Ik had moeten reageren”
06/10/2022 OM 08:53

Remco onverslaanbaar

Voeckler reageert op de analyse van de oud Vuelta-winnaar. "We beseften ons heel goed dat een eerste groep met Evenepoel een gevaar kon vormen in de koers. Idealiter zaten in die groep inderdaad ook Cosnefroy en Alaphilippe."
"Je kan van tevoren plannen wat je wil, maar uiteindelijk is dat allemaal afhankelijk van de koerssituatie. Remco was gewoon onverslaanbaar zondag, daar kon je niets tegen beginnen. Al hadden we met vijf in het wiel gezeten, dan nog zou hij winnen", besluit Voeckler.

WK wielrennen | Luik-Bastenaken-Luik, Vuelta en regenboogtrui - Hoogtepunten Evenepoel in 2022

Meningsverschil bij Fransen

De coach wordt bijgestaan door zijn renner Florian Sénéchal. "We hebben weinig reden om teleurgesteld te zijn. Natuurlijk hadden we in de gaten dat Remco in de grote groep zat, daarom bleven we hem in zijn wiel zitten om te counteren bij een aanval, maar Bardet kon hem niet volgen."
Valentin Madouas zat samen met zijn kopmannen in het peloton en heeft een iets andere mening over het koersverloop. "We hadden helemaal moeten stoppen met rijden. Je moet meteen nadenken wat er kon gebeuren als Remco in die groep zat."
Uiteindelijk mochten de Fransen toch nog enigszins tevreden zijn met de koers in Australië. Christophe Laporte, renner van Jumbo-Visma, sprintte ruim twee minuten achter Evenepoel knap naar de tweede plaats.

Tour de France | Samenvatting negentiende etappe met Laporte en weer Jumbo als winnaar

Waar kijk je?

Alle grote wielerwedstrijden zijn live te zien op Eurosport. Kijk je liever zonder reclame? Stream dan via discovery+.
Wereldkampioenschappen
WK wielrennen | “Ik zit fout en had het anders moeten aanpakken” - Eerste reactie Van der Poel
27/09/2022 OM 12:32
Wereldkampioenschappen
Kop over Kop over het WK | Traksel hekelt vingertje Evenepoel - “Niet passend"
27/09/2022 OM 12:07