De gemiddelde wielerliefhebber kan het parcours van een klassieker of bergetappe in een grote ronde wel dromen, maar de koers in Wollongong vormt toch een soort sprong in het diepe. We weten simpelweg niet zo veel over de Australische wegen en hoe zwaar zijn de klims precies?
De meningen zijn erover verdeeld. Tadej Pogacar gelooft niet dat hij Wout van Aert en Mathieu van der Poel kan lossen, maar wie weet slaagt Annemiek van Vleuten of Demi Vollering er wel in om de concurrentie af te schudden op Mount Keira of Mount Pleasant.

WK Wielrennen | Van Dijk verrast zichzelf met derde wereldtitel tijdrijden

Wereldkampioenschappen
WK wielrennen | Kopecky baalt nog altijd van winst Van Vleuten - “Ik had moeten reageren”
06/10/2022 OM 08:53

Mount Plesant

Dit zijn namelijk de twee klims die verteerd moeten worden. Mount Keira is met uitschieters tot 15 procent en een gemiddelde stijging van 5 procent de zwaarste van de twee… maar wordt slechts één keer aangedaan omdat deze col geen deel uitmaakt van het plaatselijke circuit eenmaal gearriveerd in Wollongong.
De klim naar de top van Mount Pleasant is slechts 1,1 kilometer lang, maar kent wel een gemiddelde stijging van 7,7 procent. Uitschieters tikken de 14 procent aan. Na de klim volgt een extreem snelle afdaling, wat met name in de finale interessant kan zijn.

WK Wielrennen | Tobias Foss verbaast zichzelf en de wereld en wint de tijdrit voor Küng en Evenepoel

Extreem snelle afdaling

De afdaling is extreem snel, de tocht richting finish dus ook. En dat terwijl de mannen (266 kilometer) en vrouwen (164 kilometer) er tegen die tijd al een lange dag op hebben zitten, met in totaal – 3945 om 2433 meter – ook flink wat afgelegd hoogteverschil.
Het kan dan ook niet anders of het peloton en de diverse toppers in het bijzonder zorgen voor een fraaie koers.
https://i.eurosport.com/2022/09/20/3456824.jpg

WAAR KIJK JE?

Elke seconde van het WK wielrennen in Australië is live te zien op Eurosport en reclamevrij te streamen via discovery+. Een week lang kun je elke ochtend genieten van de beste wielrenners ter wereld die om de regenboogtrui strijden.
Wereldkampioenschappen
WK wielrennen | “Ik zit fout en had het anders moeten aanpakken” - Eerste reactie Van der Poel
27/09/2022 OM 12:32
Wereldkampioenschappen
Kop over Kop over het WK | Traksel hekelt vingertje Evenepoel - “Niet passend"
27/09/2022 OM 12:07