Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

WK wielrennen | Samoa geniet volop, maar is bijna achttien minuten trager dan Zwitserland

Mathieu Hilgersom

Geupdate 21/09/2022 om 11:05 GMT+2

Ook de kleinere wielerlanden mochten woensdag meedoen aan de mixed relay tijdens het WK wielrennen in Wollongong. Tahiti en Nieuw-Caledonië eindigden op respectievelijk zeven en acht minuten achter winnaar Zwitserland. Samoa bleek uiteindelijk het minste. Hun zestal werd zestiende en laatste op maar liefst 17:58 van het goud. Een bizar groot verschil op een afstand van iets meer dan 28 kilometer.

WK wielrennen | Samoa geniet volop, maar is bijna achttien minuten trager dan Zwitserland

Samoa bevat het westelijke deel van de Samoa-eilanden in Oceanië. Het land heeft slechts 200.000 inwoners, iets minder dan de gemeente Almere.
Het team bestond uit drie mannen en drie vrouwen waarvan er niet een in het verleden een uitslag heeft gereden in een wegwedstrijd. Dit was duidelijk te zien tijdens de mixed relay.

Klimmetje

Op het klimmetje van het parcours werd duidelijk hoe weinig ervaring, met name de vrouwen, hebben met wielrennen op dit niveau. Ogenschijnlijk tergend langzaam gingen ze een voor een naar boven.
Hun gemiddelde snelheid zegt alles. Waar Zwitserland met meer dan vijftig kilometer per uur over de weg raasde, kwam Samoa uit op 32 kilometer per uur in een totaaltijd van 51:45.
De vrouwen hadden 27 minuten en 39 seconden nodig om het parcours van 14,1 kilometer af te leggen. Met deze snelheid zouden zij na een uur 30,6 kilometer hebben afgelegd. Hun plezier was er echter niet minder om. De drie vrouwen kwamen namens het land juichend over de finish.
picture

WK wielrennen | Samoa is hartstikke blij dat finish in zicht komt tijdens ploegentijdrit

Waar kijk je?

Elke seconde van het WK wielrennen in Australië is live te zien op Eurosport en reclamevrij te streamen via discovery+. Een week lang kun je elke ochtend genieten van de beste wielrenners ter wereld die om de regenboogtrui strijden.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie