Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

WK Wielrennen | Vallen en opstaan - Mathieu van der Poel wereldkampioen 38 jaar na Joop Zoetemelk

Pim Verhoeven

Geupdate 06/08/2023 om 18:22 GMT+2

Mathieu van der Poel heeft het wereldkampioenschap wegwielrennen 2023 gewonnen. Op het stratencircuit van Glasgow was de Nederlander simpelweg de sterkste. Zelfs een late glijpartij, een bebloede elleboog, een gescheurde broek en een kapotte schoen weerhielden hem niet van de zege. 38 jaar na Joop Zoetemelk heeft Nederland een nieuwe wereldkampioen.

WK Wielrennen | Vallen en opstaan - Mathieu van der Poel wereldkampioen 38 jaar na Joop Zoetemelk

Alsof 271,1 kilometer plus een neutralisatie van 10 km niet genoeg was voor de renners in koers. Om 12:21 uur, na net iets meer dan 75 koers wordt de kopgroep van negen man tot stoppen gedwongen. Een protest op de weg, de auto's kunnen er niet langs.
Het duurt 51 minuten voordat Owain Doull (GBR), Matthew Dinham (AUS), Harold Tejada (COL), Kevin Vermaerke (USA), Patrick Gamper (AUT), Rory Townsend (IRL), Ryan Christensen (NZL), Krists Neilands(LVA) en Petr Keleman (CZE), weer verder mogen met hun vlucht van de dag. Een kleine zes minuten later schiet het peloton weer in gang.
picture

WK Wielrennen | Een poging tot samenvatten - De wegrit in Glasgow gewonnen door Mathieu van der Poel

Problemen na onvoorziene pauze

Van der Poel kent wat opstartproblemen na de onvoorziene pauze, maar wordt door Oscar Riesebeek snel teruggebracht naar de staart van het peloton. Het moment van onoplettendheid achter de rug, de focus aangescherpt. Klokslag 14:00 uur rijdt de kopgroep van nog altijd negen man de lokale ronde op.
Drie minuten later volgt het peloton en na twee bochten is duidelijk te zien hoe belangrijk de juiste positie is. Het hele peloton is direct verandert in één lang lint.

Kneiterharde koers

Mede dankzij de Denen die meteen hard doortrekken voor kopman Mads Pedersen, mede dankzij de Fransen met Julian Alaphilippe die met nog 135 kilometer te gaan al in de aanval gaat. De aanval van de voormalige wereldkampioen is direct een voorbeeld voor hoe het grootste deel van de koers er uit gaat zien.
Een moordend hoog tempo, toch probeert iemand aan te vallen, en drie bochten later is de groep weer samen. Van voren is het lastig om weg te rijden. Van achteren staat de deur wagenwijd open.

Merci Peter

Met nog meer dan 100 kilometer te gaan beginnen de rollen al iets duidelijker te worden. Een groep van zo'n dertig man met vrijwel alle favorieten breekt los van de rest. De ontbrekende naam: Remco Evenepoel. Een andere naam die ontbreekt is Peter Sagan, maar de Slowaak is al niet meer in koers. Zijn laatste WK op de weg is verreden.
Nog voordat de 200 kilometer is aangetikt, begint het te regenen. Geen water uit de lucht, maar kopmannen die de favorietengroep moeten laten gaan. Christophe Laporte kent materiaalpech en keert niet meer terug. Kasper Asgreen geeft er de brui aan, Jasper Philipsen schudt het hoofd en haalt de druk van de pedalen af. Alaphilippe is na zijn vroege aanval al nergens meer te bekennen.

Evenepoel wakker na 200km

Het tempo kakt vervolgens niet meer in. Niet omdat het tempo hoog wordt gehouden, maar omdat er steeds weer een aanval is en het gat gedicht moet worden. Ook is Evenepoel wakker geworden. De Belg hing de hele dag achteraan, was al afgeschreven, maar wist toch nog terug te keren vooraan. Meerdere aanvallen volgden, maar Pedersen en Pogacar zaten scherp op het achterwiel van de uittredende wereldkampioen.
Vooral de Deen smeet met zijn krachten in de koers. Remco kan niet de benodigde snelheid ontwikkelen op de korte klimmen en de bochtige wegen om een solo op gang te zetten en ziet achter zich de sneller sprintende Pedersen rijden. Geen nut om door te stampen.

De grote vijf?

Met 74 kilometer te gaan worden de vijf sterkste mannen in koers duidelijk. Pedersen versnelt, MVDP knalt er overheen op de klim naar Kelvingrove Park. Van Aert, Pogacar en Bettiol sluiten nog aan, de rest moet ze laten gaan. De kopmannen werken niet samen en worden wel teruggehaald, maar zodra het tempo echt weer de lucht in wordt gegooid blijven weer deze vijf renners over.
Met nog vier rondes te gaan ziet Bettiol een kans in de bevoorrading. De Italiaan versnelt en krijgt een gaatje. Ook begint het te regenen. In de achtervolging glijdt Nervaez onderuit en er ontstaat een gaatje in de achtervolgende groep. De overgebleven mannen? Pogi, MVDP, WvA en Pedersen. Net als eerder.
Bettiol perst op kop alles uit zijn benen. Zijn solo van 55 kilometer was misschien wat vroeg, maar het moment was perfect gekozen. De voorsprong loopt snel op en op een gegeven moment geeft de klok zelfs een voorsprong van ruim 40 seconden aan, maar achter hem werken Van der Poel, Van Aert, Pogacar en Pedersen goed samen. Op het moment dat hij wordt bijgehaald, gaat Van der Poel aan.

Het winnende moment

En het blijft stil in de kopgroep. Geen reactie, wel een voorsprong. Pedersen en Van Aert zijn moegestreden, het is aan Pogacar om het gat te dichten, maar ook bij de Sloveen is het beste er wel vanaf. Het is nog ruim 20 kilometer. Maar de kracht is aanwezig. Elke rotklim valt Van der Poel aan alsof het de eerste keer is.
Maar ook Van der Poel is niet helemaal scherp meer. Een natte bocht, een moment van onoplettendheid. Een glijpartij tot gevolg. De hekken in, maar op een goede manier. De rechter zijkant open. Het bloed op de elleboog, in de oksel en een scheur in de broek en een kapotte schoen, maar de voorsprong van Mathieu blijft bestaan. De fiets wonder boven wonder ook nog in orde.
picture

WK wielrennen | Van der Poel in bocht onderuit onderweg naar wereldtitel - schoen kapot

Bij het ingaan van de laatste ronde volgt groep Pedersen op ruim 30 seconden. Een voorsprong die op een of andere manier alleen maar groter wordt. Op de streep is het meer anderhalve minuut. Na 6 uur 27 minuten en 7 seconden is het gedaan. Een jaar na het debacle in Australië pakt de Nederlander zijn revanche.

38 jaar en hij heeft hem (weer)!

38 jaar nadat de 38-jarige Joop Zoetemelk wereldkampioen werd, is er weer een Nederlandse wereldkampioen: Mathieu van der Poel! Van Aert heeft in de achtervolgende groep zich uit de greep weten te rijden van Pedersen en Pogacar voor een tweede plaats. De laatste plek op het podium is voor Pogacar. Pedersen was volledig leeg na een machtige koers. Evenepoel finisht als 25ste op tien minuten.

WAAR KIJK JE?

Alle wielerwedstrijden op het WK zijn live te zien op Eurosport. Kijk je liever zonder reclame? Stream dan via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie