Op dit moment zitten Israël-Premier Tech en Lotto Soudal aan de verkeerde kant van de streep. In de afgelopen drie jaar hebben zij de minste punten behaald van alle WorldTour-ploegen. De angst op degradatie zorgt ervoor dat de ploegen zoveel mogelijk punten willen binnenhalen en dus sterkere renners sturen naar kleinere eendagskoersen.
Volgens Israel-Premier Tech-renner Daniel Martin maken de regels de sport kapot. “Het is onmogelijke om een waardig puntensysteem op te zetten. Ik denk dat het etappekoersen de nek omdraait. Waarom zou je nog meedoen aan een meerdaagse wedstrijd als een eendagskoers evenveel punten oplevert?”

Rechtszaak tegen UCI

Wielrennen
Münsterland | "Extra lekker om de beste sprinters ter wereld te verslaan" - Blije Olav Kooij wint
13 UUR GELEDEN
De ploegleider van Martin, Sylvan Adams, dreigde eerder deze week zelfs met een rechtszaak tegen de UCI. “Het degradatiesysteem werkt niet. Het systeem maakt teams kapot en dat is vernietigend voor de sport.”
“Het is een ramp, een existentieel probleem. Waarom breken we dingen af in plaats van iets op te bouwen? Als ik verlies en mijn ploeg degradeert dan ga ik ze voor de rechtbank slepen”, dreigt Adams

Tour de l'Ain | Martin wint etappe 2

Drie jaar is te lang

Volgens de 36-jarige Martin kan een dergelijk systeem wel degelijk gebruikt worden, maar niet op de huidige manier. “Het kan zeker werken om het aantal teams uit te breiden, maar het moet op een jaarlijkse basis in plaats van over drie jaar.”
“Net als bij andere sporten krijgen de ploegen dan de kans om in een kort tijdsbestek de selectie opnieuw op te bouwen en snel te kunnen ontwikkelen. Heb een goed seizoen en krijg een plaats in de WorldTour als beloning. Drie jaar is gewoon te lang.”

WAAR KIJK JE?

Alle grote wielerwedstrijden zijn live te zien op Eurosport. Kijk je liever zonder reclame? Stream dan via discovery+.
Wielrennen
Ronde van het Munsterland | Het interview met Olav Kooij na zijn overwinning
13 UUR GELEDEN
Wielrennen
Ronde van het Munsterland | Olav Kooij met afstand de beste in de massasprint
13 UUR GELEDEN