Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Wielrennen | Roglic zette succesvolle koers Jumbo-Visma in - Van schansspringer tot veelwinnaar

Mathieu Hilgersom

Geupdate 29/09/2023 om 21:46 GMT+2

Dat je niet op jonge leeftijd met je sport hoeft te beginnen om succesvol te zijn, bewijst Primoz Roglic. De Sloveen stapte pas op zijn 22ste over van het schansspringen naar de fiets. Bij Jumbo-Visma en zijn voorganger groeide hij uit tot een sensatie en zette daarmee de toon voor de huidige dominantie van de Nederlandse wielerploeg. Met zijn naderende vertrek komt er een einde aan een tijdperk.

La Vuelta | Roglic laat zien dat hij de beste is en ziet derde eindwinst naderen

Zoals zoveel Sloveense jongens droomde Roglic in zijn jeugd van succes bij het schansspringen. Hij slaagde hier deels in. Met het Sloveense juniorenteam won hij als zestienjarig ventje in 2006 zilver op de landenwedstrijd van het WK. Een jaar later won hij met de ploeg zelfs goud.
Uiteindelijk lukte het hem om 146,5 meter door de lucht te vliegen. Een indrukwekkende afstand, maar niet genoeg om de absolute wereldtop te halen, besefte hij.

Fabeltje

Dat hij noodgedwongen door een vreselijke val zijn schansspringcarrière moest opgeven, is een fabeltje. Wel kwam hij tijdens de revalidatie hiervan in aanraking met het wielrennen. Hij leende de fiets van zijn buurman en ging de weg op, puur om in beweging te blijven.
Uiteindelijk bleek hij voor deze sport nog meer aanleg te hebben dan voor het schansspringen. De sportkeuze was daarmee gemakkelijk gemaakt voor de ambitieuze Roglic.
In 2013 maakte hij zijn debuut in het profpeloton voor de kleine Sloveense wielerploeg Adria Mobil. Dankzij ritzeges en het eindklassement in de Ronde van Azerbeidzjan en de Ronde van Slovenië kwam hij op de radar van het toenmalige Team LottoNL-Jumbo.
picture

Primoz Roglic op weg naar etappewinst in de Tour van 2017, in zijn wiel Alberto Contador

Foto: Getty Images

Tijdritspecialist

In Nederlandse dienst ging het vervolgens snel met de wielercarrière van de Sloveen. In zijn eerste jaar (2016) was hij direct succesvol tijdens de Giro d'Italia.
In de openingstijdrit in Apeldoorn liep hij net het roze mis. Deze eer was met slechts 22 duizendste van een seconde aan Tom Dumoulin. Vervolgens won hij in de Chiantistreek wel de tijdrit in de negende etappe.
Een jaar later lag de focus van Roglic nog steeds op de tijdrit, hoewel hij zich ook steeds meer ging ontwikkelen als ronderenner. Hij won de Ronde van de Algarve en liet met een etappezege naar Serre-Chevalier ook in de Tour zijn klimkwaliteiten zien.
picture

La Vuelta | Bekijk keiharde valpartij Roglic in volle sprint tijdens jacht op Evenepoel

Vierde in de Tour

In 2018 bewees hij zich, na winst in het Baskenland, Romandië en Slovenië, ook in de Tour de France als klassementsrenner. Hij finishte als vierde achter Geraint Thomas, Dumoulin en Chris Froome. Omdat Steven Kruijswijk (de eigenlijke kopman) als vijfde eindigde, bevestigde Team LottoNL-Jumbo zijn opkomende status als ploeg voor de grote ronden. De toon was gezet!
Het seizoen dat daarop volgde was nog succesvoller voor Roglic. In de ronden van een week was hij nauwelijks nog te kloppen. In de Giro werd hij 'slechts' derde nadat een eerdere val hem in de slotweek opbrak. Dit maakte hij goed met een glorieuze overwinning in de Vuelta.

Overheersing in Spanje

Deze eindzege bleek een opmaat naar meer succes in Spanje. De Sloveen won de Vuelta in 2020 en 2021 opnieuw. Tot een kwartet kwam het nog niet.
In een felle strijd verwikkeld met Remco Evenepoel dacht de Sloveen vorig jaar in de zestiende etappe slim wat tijd te pakken, maar kwam hij in de sprint naar ten val. Een dag later kon hij niet meer van start. Evenepoel doorbrak uiteindelijk zijn indrukwekkende Spaanse reeks.
picture

La Vuelta | Roglic beslist strijd met Mas in zijn voordeel tijdens beklimming van muur

Pech in de Tour

Valpartijen zaten de Sloveen vooral dwars tijdens de Tour de France. In 2021 moest hij na crash in de achtste etappe opgeven. Een jaar later hield hij het veertien etappes vol, al speelde hij in de eerste twee weken wel een hoofdrol bij de eindwinst van zijn ploeggenoot Jonas Vingegaard. De gevolgen van zijn valpartij in de kasseienrit braken hem uiteindelijk op.
Dat het juist in de Tour de France steeds misging was zuur voor Roglic. De Sloveen wilde namelijk dolgraag de pijn van de gemiste gele trui van 2020 wegpoetsen. De Sloveen leek toen onaantastbaar op weg naar de eindwinst tot hij in de slottijdrit onverwacht zijn meerdere moest erkennen in zijn landgenoot Tadej Pogacar. De Tour was voor Roglic één etappe te lang.
picture

Tour de France 2020 | Primoz Roglic verliest in extremis gele trui

Opmars van Jumbo-Visma

De ontwikkeling van Roglic ging gelijk op met de enorme opmars van Jumbo-Visma. De Nederlandse ploeg lag wetenschappelijk ver voor op de rest en plukte daar steeds meer de vruchten van.
Het zorgde ervoor dat Roglic niet meer de absolute koning van de ploeg was. Vingegaard ging hem langzaam voorbij. Waar iedereen dacht dat Roglic de komende jaren de grootste uitdager van superster Pogacar zou worden, nam de jonge Deen deze rol met succes over.
picture

Tour de France | Hier zoekt Roglic een stoel op om zijn schouder terug in de kom te duwen

Geen schaduwkopman

Roglic won nog wel Luik-Bastenaken-Luik (2020) en kroonde zich in 2021 tot olympisch kampioen op de tijdrit. Een rol als schaduwkopman van Vingegaard in de Tour zag de Sloveen het afgelopen jaar niet zitten.
Hij focuste zich daarom op de Giro d'Italia. Het bleek een gouden zet. Roglic kwam dit jaar na een lange revalidatie aan zijn schouder pas laat op stoom, maar ging in de afsluitende tijdrit (ondanks materiaalpech) alsnog Geraint Thomas voorbij in het algemeen klassement. Het betekende zijn vierde eindzege in een grote ronde.
picture

Giro d'Italia | Primoz Roglic zet megatijd neer in klimtijdrit naar Monte Lussari

Wringen

Dat zijn positie binnen het inmiddels dominante Jumbo-Visma begon te wringen, bleek des te meer in de laatste Vuelta. De 33-jarige Sloveen moest het kopmanschap delen met Vingegaard. Hun meesterknecht Sepp Kuss pakte echter veel tijd in een ontsnapping en bleek in topvorm te verkeren.
Zowel Vingegaard als Roglic kregen, door het rood van de Amerikaan, niet de ruimte om voor eigen kansen in het klassement te gaan. Roglic moest achter zijn ploeggenoten genoegen nemen met de derde plaats.
Hij gunde zijn trouwe adjudant de wereld, maar dat hij na een lange voorbereiding niet vrijuit kon fietsen, zat hem zichtbaar dwars. In tegenstelling tot zijn Deense ploeggenoot kon Roglic zich tijdens interviews soms niet inhouden en zei met wisselende woorden niet helemaal gelukkig te zijn met de uitkomst. Opvallend, omdat hij daarvoor toch niet bekend stond om zijn spectaculaire uitspraken.
picture

La Vuelta | “Ik heb er zo mijn eigen mening over” – Primoz Roglic mag niet voor eindzege gaan

Eigen plan

Nu Jumbo-Visma bezig is met een fusie met Soudal Quick-Step is er geen plek meer voor Roglic die dolgraag weer zijn eigen plan wil trekken om zijn nog ontbrekende doelen te behalen. Met een Tourzege is zijn carrière tenslotte pas echt compleet. INEOS Grenadiers ligt op pole-position om Roglic binnen te halen, maar ook Lidl-Trek en Movistar lijken in de race te zijn voor zijn handtekening.
Het is razend interessant wat de Sloveense veelwinnaar vanaf volgend jaar kan zonder de steun van zijn Nederlandse ploeg. Maar dit geldt zeker ook andersom. Want zonder Roglic had Jumbo-Visma er lang niet zo voorgestaan als nu!
picture

La Vuelta | Sepp Kuss samen met zijn ploeggenoten Vingegaard en Roglic op het podium

Waar kijk je?

De grote rondes zitten erop, maar het wielerseizoen gaat gewoon nog even door! Ook voor het EK Wielrennen in Nederland en de loodzware Ronde van Lombardije ben je bij Eurosport en discovery+ weer aan het juiste adres.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie