Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

The Ocean Race | Volg eerste etappe Alicante - Kaapverdië op de voet via blog en live-tracker - Team Holcim-PRB wint!

Kevin van Nunen

Geupdate 25/01/2023 om 14:49 GMT+1

Na een voorproefje in de vorm van een in-port race maakt The Ocean Race 2022-23 zich op voor de eerste echte leg. De jachten zetten vanuit Alicante koers naar Kaapverdië. Tijdens de meerdaagse, eerste etappe blijf je via Eurosport en discovery+ uitstekend op de hoogte dankzij updates in tekst, beeld en via de live-tracker die de boten constant in de gaten houdt.

The Ocean Race | Hoe voelt het om te zeilen aan boord van een vliegende Imoca?

Dit artikel wordt bijgewerkt terwijl de deelnemers de eerste leg naar Kaapverdië zeilen. Als er iets gebeurt of als er toffe beelden beschikbaar zijn, worden er updates in dit artikel verwerkt. Zodra de boten Alicante hebben verlaten en geen land meer zien, is er een live-tracker om de boten 24/7 te volgen.

Ook winnaar in VO65-klasse bekend

Zaterdag 17:35 uur: De VO65-boot van Wind Whisper Racing Team is inmiddels ook aangekomen op de eindbestemming en daarmee is de tweede winnaar bekend. Team Jajo, varend onder Nederlandse vlag, stevent af op plek twee.

Team Holcim-PRB wint eerste etappe The Ocean Race!

Zaterdag 10:20 uur: De boot van Team Holcim-PRB is winnaar geworden van de eerste leg van The Ocean Race 2022-23. De Zwitserse boot zeilde onder aanvoering van de ervaren schipper Kevin Escoffier het snelst van startplek Alicante naar de finish in Kaapverdië.
Team Holcim-PRB lag een groot deel van de eerste etappe op kop, maar voor het veroveren van de leiding was wel een sterk staaltje tactisch zeilen nodig. Dit vond plaats voor de Spaanse kust, waar flink gezigzagd werd in de hoop wind in de zeilen te krijgen. Daar kwam bij dat concurrent 11th Hour Racing Team werd geconfronteerd met wat schade aan één van de zeilen.
Dit was voor Team Holcim-PRB precies genoeg om de beslissende move te plaatsen, ook omdat Team Malizia snelheid verloor en daardoor wat terugviel. Team Holcim-PRB bleef ook niet gevrijwaard van schade aan de zeilen, maar de uitgevoerde reparaties waren van dusdanig hoog niveau dat het de crew niet al te veel hinderde tijdens het vervolg van de etappe.

Cabo Verde

Eenmaal in de buurt van Kaapverdië besloot Team Holcim-PRB zichzelf tussen de finishplaats en de overige boten te positioneren, waardoor het onmogelijk werd om nog ingehaald te worden. Het was voor Escoffier en co een kwestie van aftellen, maar spannend bleef het natuurlijk wel totdat de haven binnen werd gevaren.
11th Hour Racing Team kwam in ‘Cabo Verde’ als tweede binnen, na het afslaan van een late aanval van Team Malizia. De topdrie van de Imoca-boten finishte binnen 5,5 uur van elkaar, terwijl Biotherm and GUYOT environment Team Europe ergens zaterdagmiddag in Mindelo wordt verwacht.

Team JAJO blijft tweede

Zaterdag 10:15 uur: In de VO65-klasse is het nog altijd WindWhisper Racing Team dat vooraan zeilt. De Poolse boot heeft een goede uitgangspositie in handen om de eerste leg te winnen. Team JAJO ligt op positie twee, gevolgd door Mirpuri Foundation Racing Team als nummer drie. De topdrie wordt ergens zaterdagmiddag of -avond aan de finish verwacht.
De teams in de VO65-klasse doen niet aan alle etappes mee. We zien ze straks in Aarhus weer terug, als de Imoca-klasse ook terug is in de Europese wateren. Een beetje rust komt niet ongelegen voor de teams die uitkomen in de VO65-klasse, want er moeten veel reparaties worden uitgevoerd. Niet in de laatste plaats door Viva Mexico, dat na een extra tussenstop op grote achterstand ligt.

Snelweg naar het zuiden

Vrijdag 10:40 uur: Zowel de Imoca’s als de VO65-boten maken haast om eindbestemming Kaapverdië te bereiken. De lastige, tactische keuzes zijn gemaakt en nu is het, voorbij de Canarische Eilanden, een kwestie van snelheid vinden en zo snel mogelijk arriveren.
De koplopers van de Imoca-klasse worden vrijdagavond of -nacht aan de finish verwacht, de eerste VO65-boot ligt op koers om ergens zaterdag te arriveren. De boot van Holcim-PRB ligt op kop en de crew houdt vooral de verrichtingen van 11th Hour Racing Team in het oog, maar verwacht in de eindsprint koploper te blijven.
Team Malizia ligt op de derde positie, iets verder gevolgd door GUYOT envoriment - Team Europe. Dat jacht ontwikkelde een snelheid van 33 knopen, maar precies toen het dacht de wind uitstekend in de zeilen te hebben, zakte het plots terug naar een tempo van 20 knopen. De wind blijft verassen.

Team Jajo

Vrijdag 10:35 uur: Bij de VO65-klasse doen de deelnemers, onder wie Team Jajo voorlopig weinig voor elkaar onder. De koplopers zijn slechts 40 zeemijl van elkaar verwijderd. Behalve Team Jajo zijn ook WindWhisper en Mirpuri Foundation Racing Team nog in de race om te winnen.
Viva Mexico ligt als gevolg van eerdere problemen nog altijd op grote achterstand.

Canarische Eilanden

Donderdag 18:00 uur: Wat is de beste route om voorbij de Canarische Eilanden te varen? Dat was de grote vraag op dag vier van de etappe met als bestemming Kaapverdië. Het antwoord was zo simpel nog niet, zoals je kunt nagaan op basis van de gekozen routes. Holcim-PRB gaat nog altijd aan kop, maar op het moment van het verzorgen van deze update vaart de crew van 11th Hour Racing Team een stukkie sneller en kan dus een poging worden gewaagd om het verschilt te dichten.

Imoca’s vliegen over Atlantische Oceaan

Donderdag 09:00 uur: De Zwitserse boot van Holcim-PRB is erin geslaagd om de leiding in de eerste leg van The Ocean Race 2022-23 voorlopig te behouden. De vijf boten zijn supersnel onderweg in de richting van Kaapverdië, waar de finishlijn is getrokken.
De koplopers leggen ongeveer 500 mijl per dag af, terwijl Holcim-PRB nog 992 mijl heeft af te leggen tot de finish. Het lukte de boten op de Middellandse Zee nog niet echt om snelheid te ontwikkelen, maar sinds het verlaten van de Straat van Gibraltar gaat het lekkerder en lekkerder.
Er is zelfs een snelheid van 33,7 knopen gemeten. “We varen in een rechte lijn en zijn supersnel onderweg”, aldus Will Harris van het jacht van Team Malizia. Het zou best eens kunnen dat er vrijdag snel wordt gefinisht.

Team Jajo strijdt om winst in VO65-klasse

Donderdag 08:55 uur: Kort achter de IMOCA-boten zijn het de VO65-deelnemers die hun eigen wedstrijd varen. Er wordt flink gestreden om de koppositie en etappewinst, waarvoor WindWhisper Racing Team, Mirpuri Foundation Racing Team en Team Jajo nog in aanmerking komen. De eerste VO65-boten hebben de IMOCA-jachten nog in zicht.
De VO65-boten hebben als nadeel dat het een stuk lastiger is om droog te blijven dan in de cockpit van een IMOCA-boot. Er moet constant water gehoosd worden en alles aan boord is nat. Desondanks zit de spirit er nog altijd goed in aan boord, deelt Cecilia Zorzi vanaf de Austrian Racing Team powered by Team Genova.
Viva Mexico dobbert als enige nog op de Middellandse Zee, al is dit puur het gevolg van materiaalpech. Eén van de zeilen scheurde en er moesten reparaties uitgevoerd worden. Team Mexico ligt ongeveer een dag achter de rest van de vloot, die zaterdag in Kaapverdië aan de finish wordt verwacht.

Straat van Gibraltar verruild voor Atlantische Oceaan

Woensdag 09:00 uur: na twee dagen zeilen onder zware omstandigheden is het de deelnemers aan The Ocean Race 2022-23 inmiddels gelukt om de Middellandse Zee te verruilen voor de Atlantische Oceaan. Dit is gebeurd door de drukke en nauwe vaarweg Straat van Gibraltar te passeren. Het Imoca-veld vaart nu ergens voor de kust van Marokko, ergens tussen Casablanca en Rabat.
De omstandigheden waren vrij zwaar. De zee was ruw, waardoor de Imoca’s het risico liepen om hun jachten te beschadigen. De crew aan boord van de Holcim-PRB durfde bij het ingaan van de Straat van Gibraltar een gewaagde keuze voor stuurboord te maken, waardoor het een klein, maar cruciaal voordeel opraapte en de ideale route kon zeilen.
Holcim-PRB wordt op korte afstand gevolgd door 11th Hour Racing Team, terwijl Team Malizia op enige afstand de derde plaats inneemt. GUYOT environment – Team Europe ligt op een flinke achterstand, maar dat vertekent een beetje omdat de schipper wel eens kan profiteren van toenemende wind. Jachten die later door de Straat van Gibraltar varen kunnen ondanks hun achterstand daarom wel eens in het voordeel zijn.

Team Jajo nu in tweede positie

Woensdag 08:50 uur: Het jacht van WindWhisper Racing Team ligt voorop in de VO65-klasse met Team Jajo ter hoogte van Marokko inmiddels op plaats twee. Het lijkt er overigens op dat de boot van Mirpuri Foundation Racing Team een route heeft gevaren die in feite verboden was, waardoor hun actie nu onderdeel is van een onderzoek van de jury. Mogelijk volgt er straf.
De boot van Viva Mexico bevindt zich nog altijd in Alméria, waar wordt nagegaan hoeveel schade er precies is ontstaan aan het zeil en wat er nog te redden valt voordat de race weer kan worden hervat.

Ook tegenslag voor Team Jajo

Dinsdag 10:45 uur: Ook de Nederlandse boot van Team Jajo heeft te maken met tegenslag. Er is een probleem met de J2, een voorzeil. Als gevolg hiervan kan niet op volle topsnelheid worden gevaren, waardoor het moeilijk is om gelijke tred te houden met de overige deelnemers in de VO65-klasse. Ook meldt het team via een update op Instagram dat er weliswaar veel wind staat, maar precies uit de verkeerde hoek. Er wordt gehoopt dat het na het passeren van de Straat van Gibraltar allemaal wat gunstiger wordt, zodat er wellicht ook een reparatie kan worden uitgevoerd.

Malizia valt terug

Dinsdag 07:40 uur: Koploper Team Malizia in de Imoca-klasse heeft vertraging opgelopen en is vanuit leidende positie teruggevallen naar plek vier. De verschillen aan kop zijn echter klein, maar Team Malizia moet lijdzaam toezien hoe het op dit moment 11th Hour Racing Team en Holcim - PRB zijn die het gevecht aangaan om de koppositie.

WindwWhisper niet te stoppen

Dinsdag 07:35 uur: In de VO65-klasse is de stand van zaken voorlopig duidelijk: WindWhisper ging aan kop en gaat aan kop, ook al geeft de live-tracker met positie van de boten aan dat een vrij aparte route wordt genomen richting de Straat van Gibraltar. De Straat van Gibraltar is een van de drukste en tegelijkertijd ook nauwste vaarwegen ter wereld. Hoewel we nu druk zijn met wie op kop ligt, is de eerste etappe van The Ocean Race 2022-23 pas net gestart en kan er onderweg naar Kaapverdië nog van alles gebeuren. De wind en stroming spelen een grote rol.

Kapot zeil

Dinsdag 07:30 uur: Het team van Viva Maxico is op vervelende problemen gestuit. Kort na de start bleek dat het grote zeil kapot was en niet op de boot kon worden gerepareerd. Schipper Erik Brockmann liet daarop aan de wedstrijdleiding weten dat koers wordt gezet naar Alméria om daar de schade goed in kaart te brengen en hopelijk alsnog de schade te repareren voordat er weer verder gezeild kan worden. Iedereen aan boord is veilig.

Vervelend begin

The Ocean Race is pas net onderweg en nu al problemen voor Team GUYOT environnement - Team Europe. Een gedraaid zeil zorgt meteen voor een achterstand.

Explainer punten Imoca

Hoe werkt de puntenverdeling van The Ocean Race eigenlijk in de Imoca-klasse? In deze Explainer wordt alles uitgelegd!
picture

The Ocean Race | Explainer - De winnaar heeft de meeste punten, maar hoe worden die punten verdeeld?

Bezoeker overboord

Bij de start van de race zijn er nog een aantal bezoekers aan boord van de boten. Hoe neem je afscheid van deze VIP's voordat de race echt losbarst? Nou, zo dus!
picture

The Ocean Race | Bezoekers springen overboord

VO65 Team Jajo begint goed

Het Nederlandse Team Jajo is goed begonnen aan The Ocean Race. Bij de start in Alicante is de boot, onder leiding van schipper Jelmer van Beek, als eerste vertrokken!

Achtergrond

Team Malizia heeft de eerste overwinning van The Ocean Race 2022-23 al binnen dankzij een sterk gevaren in-port race voor de kust van Alicante, maar dat uurtje was niets in vergelijking met wat nog komen gaat. De grootste zeeën en oceanen moeten worden bedwongen door de deelnemers aan de wereldwijde zeilrace, die even prachtig als gruwelijk is. En loodzwaar bovendien.
Zowel de deelnemers in de VO65-klasse als de schippers met boten in de Imoca-competitie doen mee aan de eerste etappe, waarmee dus sprake is van twee aparte wedstrijden. De Imoca-boten zijn het meest geavanceerd en varen het snelst. Zodra er genoeg wind staat om de foils optimaal te gebruiken, wordt het al helemaal smullen. De boten waren dan als het ware uit de zee getild om extra snelheid te maken.
picture

The Ocean Race | Team Malizia is de beste tijdens onvoorspelbare in-port race in Alicante

Route The Ocean Race 2022-23

Etappe 1 start 15 januari: Alicante (Spanje) - Kaapverdië
Etappe 2 start 25 januari: Kaapverdië - Kaapstad (Zuid-Afrika)
Etappe 3 start 26 februari: Kaapstad - Itajai (Brazilië)*
Etappe 4 start 23 april: Itajai - Newport (VS)
Etappe 5 start 21 mei: Newport - Aarhus (Denemarken)*
Etappe 6 start 8 juni: Aarhus - Den Haag
Etappe 7 start 15 juni: Den Haag - Genua (Italië)
* Etappe met dubbele punten
picture

The Ocean Race | Route - de zeven etappes met de start in Alicante en de finish in Genua

Deelnemers Imoca-klasse

11th Hour Racing Team
GUYOT environnement - Team Europe
Team Malizia
Biotherm Racing
Holcim - PRB
picture

The Ocean Race | De vijf teams die deelnemen aan de ultieme oceaanmarathon

Deelnemers VO65-klasse

Team Polen
Team Jajo
Team Baltic
Mirpuri Foundation Racing Team
Team Mexico
Austrian Ocean Racing
picture

The Ocean Race | Geweldig spektakel zeven maanden lang te volgen op Eurosport en discovery+

Waar kijk je?

The Ocean Race 2022-23 volg je op de voet via de kanalen van Eurosport en discovery+. Dankzij de widget kun je tijdens de zeven etappes zelfs live bijhouden waar ergens op een oceaan of zee de boten precies varen en met welke snelheid. De strijd tegen de elementen in deze gruwelijke zeilrace vormt een ongekende uitdaging en levert zeer spectaculaire beelden op, die we volop met jullie delen. Het commentaar wordt verzorgd door Robbert Reimering en oud-deelnemer Gerd-Jan Poortman.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie