• ISL Boedapest is zaterdag 26 oktober en zondag 27 oktober van 18:00 LIVE te zien op de Eurosport Player!
ISL
De naam, International Swimming League, vat eigenlijk al kort de kern samen. Zwemmen is een van de meest beoefende sporten ter wereld en toch is de zwemsport allesbehalve een grote speler op de sportmarkt. Dit jaar is de ISL begonnen met het creëren van een commercieel succesvol format van een zwemcompetitie in teamverband. Voordeel: veel aantrekkelijker om naar te kijken! Maar er zijn meer nieuwe ontwikkelingen die het voor de neutrale toeschouwer leuker maken om naar zwemmen te kijken.
Zo doen de beste atleten ter wereld mee. Ranomi Kromowidjojo, Chad le Clos, Femke Heemskerk, Laszlo Cseh, Sarah Sjostrom, Adam Peaty en nog vele andere zijn onderdeel van een team dat deel uitmaakt van de competitie. Daarnaast maakt de ISL een statement door geen onderscheid te maken tussen mannen en vrouwen. In ieder team zitten evenveel mannen als vrouwen en het prijzengeld is ook voor beide genders hetzelfde. En is een sporter eerder veroordeeld voor het gebruik van doping? Dan wordt hij/zij niet toegelaten. De ISL lijkt een perfecte zet te zijn…
Zwemmen
Zwemmen | Kromowidjojo stopt met zwemmen - "Het is goed zo"
27/01/2022 OM 08:31
Teams
Goed, hoe werkt het? Begin oktober was de allereerste ISL-wedstrijd. Gedurende drie maanden zullen over de hele wereld verschillende wedstrijden zijn met verschillende deelnemende teams. London, Las Vegas, Napels, Indianapolis, het zijn niet de minste steden die decor staan van de ISL. De zwemmers zijn verdeeld over acht teams, die vervolgens weer zijn opgesplitst in twee poules. In ieder team zitten twaalf mannen en twaalf vrouwen. Snap je het nog? Daar waar bij de meeste wedstrijden individuele prijzen worden uitgereikt, gaat het bij de ISL om teampunten. Er verschijnen per team twee deelnemers aan de start van een afstand die strijden om deze punten.
Behalve de disciplines die we al kennen (individuele- en estafetteraces) is er ook een nieuwe race toegevoegd: de skins race. Hierin zwemmen acht zwemmers tegen elkaar, waarna de beste vier uit die race gelijk nog een keer mogen. Dit vergt enorm veel kracht en doorzettingsvermogen van de zwemmers. Om het nog zwaarder te maken mogen de beste twee uit deze serie nóg een keer tegen elkaar strijden om het hoogste puntenaantal te veroveren. Een ware uitputtingsslag voor de zwemmers, een sensatie voor het publiek.

ISL Dallas | Ranomi Kromowidjodjo wint 50 meter vrije slag

Nederland
Namens Nederland zijn het ‘Kromo’ en Heemskerk die meedoen aan de ISL. Ranomi Kromowidjojo zwom in Dallas nog naar de winst op de skins race! Dit leverde het team van de drievoudig Olympisch kampioene 27 punten op. Femke Heemskerk wist in Indianapolis de tweede plaats te bereiken in de skins race waar haar teamgenoot Sarah Sjostrom de winst op haar naam schreef. Dat betekende een flink aantal punten voor het team!
Innoveren in sport kan twee kanten op gaan. Het lijkt erop dat ISL de juiste kant op gaat. Ook de zwemmers zijn enthousiast. Vinden we de ISL over een paar jaar terug in het rijtje met NBA, NFL, FIFA? Wie weet...
Bekijk de ISL LIVE op Eurosport en de Eurosport Player!
Zwemmen
Zwemmen | Weertman zet punt achter loopbaan en richt zich op maatschappelijke carrière
08/12/2021 OM 09:25
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Wereldrecord Tatjana Schoenmaker op de 200 meter schoolslag
07/08/2021 OM 20:58