Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Tokyo 2020 | Caeleb Dressel schittert op slotdag van het zwemmen, bijrol voor Nederlandse zwemmers

Sander Grasman

Geupdate 01/08/2021 om 07:28 GMT+2

Terwijl de Nederlandse finalisten Thom de Boer en Ranomi Kromowidjojo niet konden verrassen, onderstreepte Caeleb Dressel op de slotdag van het zwemmen zijn heldenstatus met twee gouden medailles en een wereldrecord.

Tokyo 2020 | Mannen VS zwemmen onwaarschijnlijk wereldrecord op 4x100 meter wisselslag estafette

50 METER VRIJE SLAG [HEREN]

Dag 9 begon goed voor de Amerikaanse krachtpatser. Met ruime voorsprong won Caeleb Dressel namelijk al de 50 meter vrije slag. Nummer twee Florent Manaudou tikte bijna een halve seconde na de Amerikaan aan. Het brons ging naar Bruno Fratus. Thom de Boer speelde geen rol van betekenis en finishte in de finale als achtste en laatste.
picture

Tokyo 2020 | Caeleb Dressel pakt goud op 50 meter vrije slag, Thom de Boer achtste

50 METER VRIJE SLAG [DAMES]

Ook bij de dames dong een Nederlandse troef mee naar een medaille op de 50 meter vrije slag. Het was voor Ranomi Kromowidjojo misschien wel de laatste race uit haar prachtige loopbaan. Ze was daarin nog dicht bij een medaille. Ze eindigde als vierde, achter Emma McKeon, Sarah Sjöström en Pernille Blume.
picture

Tokyo 2020 | Kromo vierde op 50 meter vrije slag

1500 METER VRIJE SLAG [HEREN]

Voor de Nederlanders zat op dat moment het zwemtoernooi erop, maar er moesten nog drie finales worden gezwommen in het Tokyo Aquatics Centre. Wie de plakken op de 1500 meter vrije slag bij de heren zouden opeisen, was al snel duidelijk. Alleen in welke volgorde Florian Wellbrock, Mykhailo Romanchuk en Robert Finke zouden aantikken, bleef de vraag. Uiteindelijk was het de Amerikaan die won, voor de Oekraïner. Het brons ging naar Duitser Wellbrock.

4x100 METER ESTAFETTE [DAMES]

Een klein halfuurtje nadat McKeon haar zesde medaille van Tokyo 2020 had opgeëist, mocht ze met drie landgenotes aantreden voor de finale van de 4x100 meter estafette. Hier ontspon zich een spannende strijd tussen de Australische en Amerikaanse zwemsters. Het was het Australische viertal dat uiteindelijk de sterkste bleek. Voor McKeon was dat dus al haar zevende plak op deze Spelen en daarmee evenaarde ze het bijna zeventig jaar oude record van de Russische turnster Maria Gorokhovskaya.

4x100 METER ESTAFETTE [HEREN]

Geheel passend was het slotakkoord van dit zwemtoernooi aan Caeleb Dressel. Samen met Michael Andrew, Ryan Murphy en Zach Apple zwom hij een wereldrecord op de 4x100 meter. Het vorige record stamde uit 2009, een periode waarin dankzij revolutionaire snelle pakken ongekende tijden gezwommen werden. Een prachtige manier dus om de activiteiten in het Aquatic Centre af te sluiten.

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt. Alle sporten zijn live te zien op zowel Eurosport als discovery+. Het olympische basketbaltoernooi is exclusief te zien op Eurosport en discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen. Klik hier om een abonnement af te sluiten.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie