Tokyo 2020 | Nyls Korstanje bereikt in dertig minuten twee zwemfinales, van Rouwendaal ook door

Wian Slendebroek

Geupdate 29/07/2021 om 17:09 GMT+2

Zwemmer Nyls Korstanje heeft zich met een nationaal record geplaatst voor de halve finale van de 100 meter vlinderslag. Dertig minuten later kwam hij in die slag uit op de gemengde 4x100 meter wisselslagestafette. Sharon van Rouwendaal bereikte de halve finales op het nippertje van de 200 meter rugslag. Een zestiende plek was precies genoeg om de volgende ronde te halen.

Tokyo 2020 | Inbreng Nederlandse zwemmers op dag 6

Nyls Korstanje won zijn heat in een tijd van 51,54 seconden. Met deze tijd scherpte hij zijn Nederlands record van 51,65 seconden met ruim een tiende aan. De 22-jarige zwemmer uit Nijmegen gaat als elfde door naar de halve finales die morgennacht worden gezwommen. Caeleb Dressel was de snelste in de series. Met 50,39 verbrak de kersvers olympisch kampioen uit de Verenigde Staten op de 100 meter vrije slag ook nog het olympisch record.

Sharon van Rouwendaal

Sharon van Rouwendaal kwam uit in de series van de 200 meter rugslag. Op deze afstand won zij in 2011 nog brons op het wereldkampioenschap in Shanghai. Daarna is zij zich met succes gaan richten op het openwaterzwemmen. De olympisch kampioen in deze discipline kwam in het zwembad niet verder dan 2.11,24. Met de tijd gaat ze als laatste geplaatste zwemmer door naar de halve finales. Australische Kaylee McKeown was met 2.08,18 seconden de snelste.

Gemengde estafette

Nederland kwam met Nyls Korstanje ook in actie in de series van de 4x100 meter wisselslagestafette. De ploeg met Kira Toussaint, Arno Kamminga, Nyls Korstanje en Ranomi Kromowidjojo kwam tot een tijd van 3.43,25. Deze tijd was meer dan twee seconden langzamer dan het Nederlands record dat Nederland zwom op het EK in Boedapest. Nederland kwalificeerde zich wel als zesde voor de finale. Die finale staat voor zaterdag op het programma.

Waar kijk je?

De olympische vlam brandt. Alle sporten zijn live te zien op zowel Eurosport als discovery+. Het olympische basketbaltoernooi is exclusief te zien op Eurosport en discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen. Klik hier om een abonnement af te sluiten.