Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Beijing 2022 | Olympische titel reuzenslalom voor Sarah Hector

Pim Verhoeven

Geupdate 07/02/2022 om 09:55 GMT+1

Sarah Hector is olympisch kampioen geworden op de reuzenslalom. De vrouw in vorm won eerder dit seizoen ook al drie World Cups en voegt nu een olympische titel aan haar palmares toe. Het zilver ging naar Federica Brignone en het brons naar Lara Gut-Behrami.

Beijing 2022 | Dit is de gouden run van Sarah Hector op de reuzenslalom

Hector beleeft een droomseizoen met overwinningen op World Cups en nu dus de Olympische Spelen. Haar zegetocht is geen vanzelfsprekendheid, want jarenlang behaalde de Zweedse niet zulke goede resultaten. Hector won in totaal vier World Cups, waarvan drie in dit seizoen. Haar enige andere World Cup-overwinning dateert van 2014.

Verstoorde voorbereiding leidt tot DNF voor Jelinkova

Adriana Jelinkova heeft niet kunnen verrassen op de olympische reuzenslalom. In de eerste run mistte de Nederlandse een poortje, waardoor ze een DNF achter haar naam kreeg, geen tijd neerzette en dus ook niet mocht starten op de tweede run.
Na afloop werd bekend dat het überhaupt tot het laatste moment onzeker was of ze wel kon starten op de reuzenslalom. Een coronatest gaf een aantal dagen terug hoge CT-waarden aan bij Jelinkova, met veel stress en weinig slaap als gevolg.

Toch weer negatief

Uiteindelijk testte ze de avond voor de reuzenslalom negatief en mocht ze dus van start op haar eerste Olympische Spelen. Ook rugklachten spelen Jelinkova al langer parten. Van een ideale voorbereiding was dus geen sprake natuurlijk.
De 26-jarige skiester had zich meer voorgesteld van haar eerste onderdeel op de Olympische Spelen, maar ze krijgt nog een herkansing op de slalom op woensdag 9 februari.
picture

Beijing 2022 | Geëmotioneerde Jelinkova: "Ik wist niet of ik mocht starten vandaag"

Shiffrin, Vlhova, Bassino en Worley zien olympische droom in duigen vallen

Net als Jelinkova kregen ook Mikaella Shiffrin en Marta Bassino een DNF achter hun naam na de eerste run. De Amerikaanse Shiffrin is op 26-jarige leeftijd reeds een legende met maar liefst 47 World Cup-zeges op de slalom (een record) en twee olympische titels (Sochi 2014 op de slalom, PyeonChang 2018 op de reuzenslalom). Titelprolongatie zat er dus niet in voor de Amerikaanse. De Italiaanse Bassino won het World Cup-klassement in het seizoen 2020/2021, maar ook voor haar liep de olympische reuzenslalom uit op een teleurstelling.
Een andere superster en grote favoriet, Petra Vlhova, zette wel twee tijden neer, maar bleef ver verwijderd van het podium. Tessa Worley won een World Cup dit seizoen, maar kwam ten val in de tweede run.

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt! Twee weken lang worden we tijdens de Olympische Spelen getrakteerd op prachtige topsport terwijl er wordt gestreden om olympische medailles. Iedere minuut van de Olympische Spelen Beijing 2022 zie je op discovery+. Kijk alle streams van alle onderdelen van start tot finish. Tot 20 februari betaal je €29.99 voor een jaar lang sport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie