De regels bij het hoogspringen zijn simpel: je laat een lat op een hoogte leggen en probeert daar overheen te springen. Lukt dat, dan mag de lat hoger. Lukt dat niet in drie pogingen dan lig je eruit. Als twee (of meer) deelnemers op dezelfde hoogte blijven steken dan geldt dat degene die de minste pogingen heeft gedaan om tot die hoogte te komen de winnaar is.

Tokyo 2020 | Schitterende beelden: hoogspringers delen goud

Bij de Olympische Spelen Tokyo 2020 kwamen Mutaz Essa Barshim uit Qatar en Gianmarco Tamberi uit Italië beiden zonder mislukte pogingen over 2.37 meter. Daarna bleven ze allebei echter steken op 2.39 meter. Op dat moment was de stand dus exact gelijk. Normaal gesproken volgt er dan een barrage: de lat wordt op de hoogst behaalde hoogte gelegd waarvoor iedere atleet slechts één poging krijgt. De atleet die als enige over de hoogte heengaat, wint de wedstrijd. In het geval beide atleten falen, gaat de lat naar de voorgaande hoogte. Als beide atleten de hoogte halen, gaat de lat alsnog naar de volgende hoogte.

Er is sinds 2014 echter ook de mogelijkheid geen barrage te springen en de overwinning te delen. Mutaz Essa Barshim en Gianmarco Tamber kozen voor deze optie waardoor het de eerste gedeelde gouden medaille op de Olympische Spelen sinds 1912 is, toen Jim Thorpe gediskwalificeerd werd omdat hij geen amateursporter zou zijn om in 1982 alsnog tot (gedeeld) winnaar uitgeroepen te worden op de vijf- en tienkamp.
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Belarussische atlete Tsimanouskaya wil uitkomen onder Poolse vlag
19/08/2021 OM 13:05

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt. Alle sporten zijn live te zien op zowel Eurosport als discovery+. Het olympische basketbaltoernooi is exclusief te zien op Eurosport en discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen. Klik hier om een abonnement af te sluiten.
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Poolse speerwerpster veilt zilveren plak om hartoperatie baby mogelijk te maken
18/08/2021 OM 09:32
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Franse marathonloper verdedigt zich voor omstoten flesjes water
10/08/2021 OM 09:45