Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

WK atletiek | “Als ze me willen pakken, moeten ze me diskwalificeren” - Warholm na heroveren goud

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 24/08/2023 om 12:28 GMT+2

Karsten Warholm kan zich voortaan introduceren als drievoudig wereldkampioen op de 400 meter horden. De Noor veroverde in Boedapest zijn gouden medaille terug na een finale waarin op hem geen maat stond. Een gouden plak waar enige commotie over is. “Als ze me willen pakken, hadden ze me moeten diskwalificeren.”

WK atletiek | “Als ze me willen pakken, moeten ze me diskwalificeren” - Warholm na heroveren goud

Warholm gaf misschien wel het meest toffe interview tot dusver dit WK atletiek. Het korte vraaggesprek had alles. De Noor keek in de spiegel, analyseerde en deelde een verbaal stootje uit. Helemaal zonder reden, laat staan aanleiding was dat niet.
Tijdens de halve finale had Warholm zomaar gediskwalificeerd kunnen worden, omdat het er alle schijn van had dat hij met zijn voet langs de horde gleed in plaats van erover. De jury besloot hem te sparen, waardoor hij op koers bleef voor een nieuwe wereldtitel.
picture

WK Atletiek | Commotie rondom mogelijke diskwalificatie topfavoriet Warholm, Noor mist horde

Voet langs de horde?

Die kans greep Warholm met beide handen aan. “Als ze me dit toernooi hadden willen pakken, dan hadden ze me moeten diskwalificeren. Die kans hebben ze niet gegrepen”, vertelde hij voor de camera van Eurosport. De reacties zeggen genoeg.
“Ik heb hier keihard voor gewerkt. Als iemand harder wil werken dan ik doe, moet diegene meer dan 24 uur in een dag stoppen”, vervolgde Warholm. Kortom, dat bestaat niet. “Deze gouden medaille is voor mij speciaal omdat ik ‘m vorig jaar verloor. Ik voelde me toen niet goed, vanwege allerlei blessures.”
Van de snelle start van zijn concurrenten schrok Warholm niet. “Iedereen ging superhard in het begin, maar dat is ook superzwaar. Ik moest een beetje innerlijk lachen. Ik kan ben de snelste opener. Als zij voor mij liggen, weet ik dat ze op het einde kapot gaan. Terwijl ik nog kan versnellen…”
picture

WK Atletiek | Derde wereldtitel voor ontketende Karsten Warholm op 400 meter horden

Zenuwen zijn een superkracht

Hoewel de 27-jarige Warholm doet voorkomen alsof niemand anders dan hij deze 400 meter horden had kunnen winnen, is ook hij wel eens onzeker. “Ik was supernerveus voor de start, maar zenuwen zijn ook een superkracht. Er zit heel veel energie in zenuwen, dat weet iedere atleet.”
“Als je weet hoe je zenuwen in je voordeel kunt gebruiken, is het juist iets goeds. Als je niet nerveus bent, kun je nooit top zijn. Dan voel je niet goed aan hoe belangrijk het is wat je te doen staat.”

WAAR KIJK JE?

Het WK atletiek in Boedapest vindt plaats van zaterdag 19 augustus tot en met zondag 27 augustus. Je kunt dit evenement live volgen op Eurosport of stream reclamevrij via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie