Paris 2024 | Pakt Karsten Warholm weer goud op 400 meter horden? Dat is nog geen uitgemaakte zaak

Yannick Wezenbeek

Gepubliceerd 26/03/2024 om 15:34 GMT+1

Als je in de Dikke Van Dale topfavoriet opzoekt dan staat daarachter de naam Karsten Warholm. Al jarenlang is de Noor de beste op de 400 meter horden en bijna niemand kan hem de afgelopen jaren bedreigen. Bijna, want het afgelopen jaar werd de regerend olympisch kampioen verrast en was er rond zijn wereldtitel zelfs enige commotie. Daarom wordt dit onderdeel tijdens Paris 2024 zeer interesant!

Tokyo 2020 | Warholm verpulvert wereldrecord en pakt goud op 400 meter horden

Vraag je aan elke atletiekliefhebber wie er olympisch kampioen wordt op de 400 meter horden bij de mannen zal 99 procent de naam van Karsten Warholm opschrijven. En dat is gezien zijn resultaten van de afgelopen vier jaar logisch.
Het lijkt er dan ook op dat de finale op 9 augustus niet heel spannend gaat worden, maar er zijn toch een aantal redenen om klaar te zitten voor de finale 400 meter horden.

Meer nederlagen

Al jarenlang domineert Warholm de 400 meter horden. Maar in het afgelopen jaar werd de Noor toch twee keer verslagen op zijn favoriete onderdeel. In augustus 2023 was er bijvoorbeeld zijn eerste Diamond League-nederlaag in vijf jaar. Kyron McMaster versloeg in Zürich de wereldkampioen met een miniem verschil van 3 honderdste.
En dan was er dit jaar ineens een Belg die tijdens het WK Indoor de Noor te baas was. Alexander Doom versloeg Karsten Warholm op de 400 meter horden in Glasgow. Wel was er een kanttekening te melden. De olympisch kampioen besloot op het laatste moment pas mee te doen en had zich nauwelijks voorbereid. Toch zal het zijn concurrenten voor Paris 2024 hoop geven.
picture

WK Atletiek | Commotie rondom mogelijke diskwalificatie topfavoriet Warholm, Noor mist horde

Diskwalificatie

Mochten de concurrenten er niet aan te pas komen, loopt Warholm ook altijd een soort tegen zichzelf. Daarvoor gaan we terug naar Boedapest 2023. Op 23 augustus loopt hij overtuigend naar zijn derde wereldtitel, maar het scheelde weinig of hij had helemaal niet in die finale gestaan.
In zijn halve finale ontstond er commotie rondom de Noor. Hij zou namelijk bij de tweede horde niet volledig erover heen zijn gegaan, maar meer erlangs. Diskwalificatie dreigde en er werd door zijn concurrenten protest aangetekend.
Op de televisiebeelden leek het verdict duidelijk maar de scheidsrechters kregen een ander beeld te zien waardoor duidelijk werd dat Warholm ‘gewoon’ over de horden was gegaan. Het protest van de concurrenten werd ingetrokken en Warholm vloog daarna naar zijn wereldtitel. Maar de ophef laat zien dat een nieuwe olympische titel op de 400 meter niet vanzelfsprekend is.
picture

WK Atletiek | Derde wereldtitel voor ontketende Karsten Warholm op 400 meter horden

Nieuw wereldrecord?

Maar toch moeten we eerlijk zijn. De kans is heel groot dat Warholm 9 augustus zijn tweede olympische titel pakt. Zelfs dan is het nog altijd een feest om naar dit onderdeel te kijken. De Noor zal een show weg willen geven en geen genoegen nemen met alleen goud.
In 2021 liep Warholm een wereldrecord tijdens zijn gouden race op de Olympische Spelen van Tokyo. Inmiddels staat dat wereldrecord er alweer 3 jaar. Tijd voor verbetering?
picture

WK atletiek | “Als ze me willen pakken, moeten ze me diskwalificeren” - Warholm na heroveren goud

WAAR KIJK JE?

Eurosport en discovery+ zenden tijdens de Olympische Spelen van Paris 2024 de strijd om goud, zilver en brons live uit. Net als in Tokio en Peking brengen we je met een groot team van experts en commentatoren alle wedstrijden in Parijs live met alle emoties, reacties, analyses en achtergronden. Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie